Δυτική Ελλάδα

Άκης Τσελέντης στη σελίδα του στο facebook : "Ισως έχουμε ένα ισχυρό μετασεισμό"

epi-tselentisO Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook τα παρακάτω που αναφέρονται στη σεισμική ακολουθία. Παραθέτουμε τα λεγόμενά του: 

“Όπως σας έχω πει αναμέναμε πολλούς και ισχυρούς μετασεισμούς και το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη. Πρέπει να εξακολουθούμε να ακολουθούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης που σας έχω παραθέσει σε προηγούμενα μηνύματα. Επειδή φαίνεται να διαμορφώνεται ένα μικρό σεισμικό κενό (αν μπείτε στη σελλίδα του Γεωδυναμικού http://www.gein.noa.gr/el/ και τη μεγεθύνετε λίγο χρησιμοποιώντας το + σύμβολο θα φανεί) ίσως έχουμε κάποιο ισχυρό ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟ και στην περιοχή αυτή που θα γίνει πολύ αισθητός και στο Φισκάρδο, για αυτό απαιτείται ψυχραιμία. Τις επόμενες εβδομάδες ξεκινάμε ένα μεγάλο σεισμολογικό ερευνητικό πρόγραμμα με βάση τη περιοχή του Φισκάρδου (χρηματοδοτούμενο ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ…) από ξένες πηγές όπου θα εγκαταστήσουμε μία σεισμική συστοιχία (seismic array) 16 σεισμογράφων (κάτι σαν σεισμικό ραντάρ), κάτι μοναδικό για την ΝΑ Μεσόγειο. Με αυτό το σύστημα που θα είναι ΜΟΝΙΜΟ θα παρατηρούμε διεξοδικά ότι γίνεται στο κεντρικό Ιόνιο. Τα γράφω αυτά γιατί θέλω οι πολίτες να πληροφορούνται για το τι γίνεται και όχι να ακούνε ξύλινους πολιτικούς και καθησυχαστικούς λόγους εκπορευόμενους μάλιστα από “κυβερνητικούς” επιστήμονες στην κατηγορία των οποίων ουδέποτε και υπό οιαδήποτε κυβέρνηση υπήρξα! Πολλοί θα ήθελαν να μην είμαι στο τιμόνι του Γεωδυναμικού αλλά δυστυχώς είμαι και ΘΑ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ και οχι αυτό που ΘΑ ΜΕ ΣΥΝΕΦΕΡΕ ή θα μου επέβαλαν να λέω…. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΦΗΜΟΛΟΓΙΑ. Πιστεύω είδατε την απάντηση στην καταγγελτική μου επιστολή προς τον αρμόδιο υφυπουργό! Όλοι αποσύρουν από πάνω τους κάθε ευθύνη αλλά αν είχαν ληφθεί τα σωστά μέτρα μετά τον αντίστοιχο σεισμό της Λευκάδας το 2003 που και πάλι είχαμε εκτεταμένες κατολισθήσεις ίσως να μη θρηνούσαμε κάποια θύματα. Αν ο σεισμός αυτός γινόταν τον Αύγουστο φανταστείτε τι επιπτώσεις θα είχαμε στις γεμάτες τουρίστες παραλίες του νησιού. Για οτιδήποτε νέο θα σας ενημερώνω. Γνωρίζω ότι κάποιοι (το έχουν κάνει πολλές φορές) για να με θίξουν θα τροποποιήσουν τα λεγόμενα μου δίνοντας τους ένα χαρακτήρα τρομοκρατίας και θα τα αναπαραγάγουν έτσι στα διάφορα blog. Στα ΜΜΕ θα βγαίνω ΜΟΝΟ όταν έχω να πω κάτι σοβαρό, είμαι ενάντια στην μαϊντανοποίηση της επιστήμης.”

Παραθέτουμε μερικές συμβουλές που έχει δώσει ο κ. Τσελέντης τις προηγούμενες ημέρες: “Ας αποφεύγουμε τα σπίτια που είναι πολύ παλιά ή έχουν εμφανή σημάδια αστοχίας. Να κατεβάσουμε όλα τα βαριά αντικείμενα και να μην αφήνουμε τα παιδιά ασυνόδευτα η να παίζουν κοντά σε πέτρινες μάντρες (λιθιές όπως λέμε στο Ιόνιο), στερέωση αντικειμένων, να υπάρχει πάντα ένας φακός δίπλα, να μην υπάρχουν αναμμένες ξυλόσομπες”.

mylefkada.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close