Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αιτωλοακαρνανία-Ξενοδόχοι: «Πρέπει να δείξουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες»

«Βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο» - Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το απόγευμα της Πέμπτης (9/11) το ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας σε ξενοδοχείο του Αγρινίου.

Τις προτεραιότητες και τους άμεσους στόχους του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας παρουσίασε χθες (Πέμπτη, 9 Νοεμβρίου 2023) στο Αγρίνιο (Ξενοδοχείο IMPERIAL) ο Πρόεδρος Βασίλης Τσάρκος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο Επίτιμος Πρόεδρος Χρήστος Κωστακόπουλος, η Γραμματέας Νίκη Φλώρου και η Ταμίας της Ένωσης Βιολέτα Σαγώνα.


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Τσάρκος επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξης των οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών αλλά και του συνόλου των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Αιτωλοακαρνανίας, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους του να πλαισιώσουν την Ένωση.

enosi ksenodoxwn (4)

Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το νέο διοικητικό συμβούλιο προκειμένου η Αιτωλοακαρνανία με τα τεράστια φυσικά και μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, να μπει «επιτέλους στον τουριστικό χάρτη της χώρας».

«Δε δέχομαι να βλέπω όμορες περιοχές να κάνουν τεράστια άλματα στον τουρισμό κι εμείς να τους παρακολουθούμε με το κιάλι. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει όλοι μαζί οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς να αναδείξουμε τα προνόμια του τόπου μας Είναι υποχρέωση μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσάρκος.

Σε συνέχεια ανακοινώσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις για το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» και τη βραχυχρόνια μίσθωση που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, o κ.Τσάρκος είπε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» εξυπηρετεί έναν σκοπό που είναι κοινός και ως εκ τούτου κοινή θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια επίτευξής του. Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο διαμονής. Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου. Το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση. Θα ήταν επίσης χρήσιμο εκτός από τη μονομερή επιβάρυνση της τουριστικής δραστηριότητας ναεξεταστεί και η συμμετοχή τομέων της οικονομίας που, σε αντίθεση με τον ξενοδοχειακό κλάδο, έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Αναφορικά δε με τις σχετικές ρυθμίσεις που παρουσιάστηκαν για τη βραχυχρόνια μίσθωση κρίνουμε ότι δυστυχώς έχουν ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις. Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απώτερος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του.

Αναμένουμε, λοιπόν, με τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, να πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για τα δύο αυτά θέματα, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία».

Ο κ. Τσάρκος δεν παρέλειψε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν αυτή την εποχή τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως, το μεγάλο κόστος της ενέργειας (ζήτησε να πληρώνουν οι μονάδες ως βιομηχανικό το ηλεκτρικό ρεύμα και όχι ως επαγγελματικό, όπως γίνεται τώρα) στον φόρα διαμονής και στα πνευματικά δικαιώματα που απαιτούν με λιστρικό τρόπο οι εταιρείες.

Θέματα που όπως τόνισε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων θα αποτελέσουν κύρια βάση για διάλογο με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία ως την οριστική τους επίλυση.

Ιδιαίτερη στιγμή στη χθεσινή συνέντευξη τύπου ήταν ο συγκινητικός απολογισμός του πρώην και Επίτημου πλέον Προέδρου Χρήστου Κωστακόπουλου.

enosi jenodoxon aitoloakarnanias sunenteuxi tupou

Καίριες ήταν επίσης οι παρεμβάσεις της κας. Νίκης Φλώρου και της κας. Βιολέτας Σαγώνα σε θέματα που αφορούν στην ανάδειξη του Θρησκευτικού Τουρισμού καθώς και σε θέματα που άπτονται της προβολής σημαντικών πολιτιστικών και φυσικών σημείων κάθε περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο κ. Τσάρκος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού. «Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας κοιμώμενος γίγαντας που όλοι περιμένουν πολλά, ατέλειωτα χιλιόμετρα ακτογραμμών, ποτάμια, λίμνες, δάση και εμείς είμαστε στο απυρόβλητο. Πέρα από μερικές μονάδες παράκτιες η υπόλοιπη ενδοχώρα χαμένη στο «διάστημα». Βρισκόμαστε σε σημείο κομβικό, πρέπει να δείξουμε τους στόχους και τις προτεραιότητες που έχουμε ώστε να πάμε μπροστά. Δεν δέχομαι να βλέπω όμορους νόμους να κάνουν τεράστια βήματα τουριστικά και εμείς να τα βλέπουμε με το κιάλι», δήλωσε.

Συμπλήρωσε πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε παρεμβάσεις σε επίπεδο κυβερνητικό όσο και σε επίπεδο με τους δικούς μας φορείς να αναδείξουμε τα προνόμια του τόπου μας. Τουρισμός δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία. Είμαστε εδώ με την πολυετή πείρα μας να δείξουμε τι μπορούμε να κάνουμε».

enosi jenodoxon aitoloakarnanias sunenteuxi tupou1

Σε απάντηση σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσάρκος ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στην έλλειψη μελών στην Ένωση Ξενοδόχων. «Τα μέλη είναι λίγα. Να γράψουμε περισσότερα μέλη να ακουστεί η φωνή μας. Είμαστε εκατό ξενοδοχεία με ελάχιστα μέλη. Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε πράγματα και να πάμε παρακάτω», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση με τα μέλη του ΔΣ ενώ η συνέντευξη τύπου έκλεισε με δεξίωση.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
new600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button