Αιτωλοακαρνανία: πρώτη στην επαγγελματική καλλιέργεια του φυτού στέβια

Τη νέα καλλιέργεια για την Αιτωλοακαρνανία που προωθεί μέσω των συνεργασιών της με την εταιρία SunFruits και τη Eurostevia παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης σήμερα, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, η Ένωση Αγρινίου. Για το φυτό της στέβια και το πως θα λειτουργήσει η συνεργασία για την Αιτωλοακαρνανία, για όλα όσα θα πρέπει να ξέρει ο αγρότης που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί και για το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή  μίλησαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Θ. Κουτσοπιάς αλλά και οι πρόεδροι των δύο εταιριών.

Η συνεργασία της Ένωσης με τις δύο εταιρίες, προβλέπει για τη φετινή χρονιά μια έκταση καλλιεργειών των 1000 στρεμμάτων που θα καλλιεργηθούν σε Αιτωλοακαρνανία και Λαμία, ενώ η επεξεργασία του φυτού θα γίνεται στο Αγρίνιο, αφού βέβαια δημιουργηθούν οι ανάλογες υποδομές. Τα πρώτα δύο χρόνια προβλέπεται μερική επεξεργασία και μετά από αυτά πρόκειται, όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο κ. Κουτσουπιάς, να γίνει μια μεγαλύτερη επένδυση για εργοστάσιο που θα αναλαμβάνει ολόκληρη την επεξεργασία, μέχρι το τελικό προϊόν. “Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που ξεκινάμε επαγγελματικά την καλλιέργεια της στέβιας. Αυτό έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και μειονεκτήματα. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι μπαίνουμε πρώτοι στην αγορά και μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε ένα brand name για ένα προϊόν που από μόνο του αποτελεί διαφήμιση, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από τους καταναλωτές και από τους παραγωγούς. Το μειονέκτημα βέβαια, είναι πως πρόκειται για νέα καλλιέργεια την οποία δεν γνωρίζουν οι παραγωγοί, αλλά και εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τυχών δυσκολίες, ώστε οι όποιοι κραδασμοί να μην έχουν αντίκτυπο στον παραγωγό τον οποίο και εκπροσωπούμε. Αισθανόμαστε τυχεροί, ξεκινά μια νέα σελίδα στον τόπο μας και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις για να μην αποτύχουμε.”


Μετά τον κ. Κουτσουπιά τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της SunFruits κ. Σίβρας, που εξήγησε πως η όλη ιδέα ξεκίνησε το 2012, όταν τρείς νέοι άνθρωποι τον πλησίασαν, λέγοντάς του πως θέλουν να καλλιεργήσουν στέβια στην Ελλάδα. Αφού ελέχθησαν οι ποικιλίες που θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν εδώ και μετά από επισκέψεις της εταιρίας σε διάφορα μέρη της χώρας πριν από ενάμιση μήνα εξετάστηκε και η περίπτωση του Αγρινίου, όπου οι εκπρόσωποι της εταιρίας ενθουσιάστηκαν με την καλλιεργητική δυνατότητα της περιοχής. Οι ευεργετικές δυνατότητες του φυτού, όπως εξήγησε ο κ. Σρίβρας, οδήγησαν στη ζήτηση που έχει σήμερα το φυτό και μετά από ενάμιση χρόνο, φάνηκε πως οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, παράγουν τις καλύτερες ίσως εκδοχές του φυτού σε επίπεδο ποιότητας.

“Η συνεργασία με με την Ένωση Αγρινίου, ξεκινά με την καλλιέργεια 1000 περίπου στρεμμάτων και σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία ενός εργοστασίου μερικής επεξεργασίας, το οποίο και θα αποθηκεύει και θα διατηρεί το προϊόν της στέβιας είτε σε υγρή μορφή είτε σε σκόνη. Αυτό θα αφορά το έτος 2014. Το 2015, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα προχωρήσουμε στη δημιουργία υποδομών για ολική επεξεργασία των φύλλων της στέβια. Ήδη δουλεύουμε πάνω στο σχέδιο αυτής της ανάπτυξης και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια θα αλλάξει όλες τις καλλιέργειες στην Ευρώπη”.

Σε άλλο σημείο ο πρόεδρος της sunfruits ανέφερε πως ήδη έχει υπάρξει σχετική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος και σύμφωνα με τον κ. Σρίβας  ,έδειξε ενθουσιασμένος με τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα και ειδικότερα την Αιτωλοακαρνανία μέσω της νέας αυτής καλλιέργειας .Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σίβρας, ” έδειξε πρόθεση να μας βοηθήσει με τη δημιουργία αυτών των εγκαταστάσεων και πιστεύω πως θα κρατήσει τον λόγο του και πως το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί επιτυχώς και στην ώρα του”.

Σχετικά με τις συγκεκριμένες επενδύσεις, αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να γίνουν με τη συμμετοχή της Ένωσης Αγρινίου, είτε αυτές ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα είτε όχι και το ποσοστό συμμετοχής της Ένωσης βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση. “Το όλο εργοστάσιο θα μπορούσε στις παρούσες συνθήκες να επιδοτηθεί από τον αναπτυξιακό νόμο και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πάρουμε μια επιδότηση από το κράτος, για μια τέτοια επένδυση που θα κάμνει καλό και στο ίδιο το κράτος…”, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου.

Τόσο από τον κ. Κουτσουπιά όσο και από τον πρόεδρο της sunfruits κ. Σίβρα αλλά και απο τον πρόεδρο της Eurostevia κ. Φωτόπουλο, έγινε λόγος για μια καλλιέργεια που, με βάση και τη συμφωνία που έχει γίνει μεταξύ της Ένωσης και των Εταιριών, θα μπορεί να αποδώσει στον αγρότη 300 περίπου ευρώ ανά στρέμμα, αρκετά δηλαδή για να ζει κάποιος αξιοπρεπώς την οικογένειά του, “όπως συνέβαινε κάποτε και με τον καπνό”.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις, ο κ. Σίβρας εξήγησε πως πρόκειται για ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που ολική καταστροφή δεν θα έχει ακόμη και σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο πρόεδρος της Ένωσης ωστόσο, εξήγησε πως μετά το 2015 η καλλιέργεια αυτή θα ενταχθεί στον ΕΛΓΑ και ο αγρότης θα τύχει της ανάλογης αποζημίωσης σε περίπτωση καταστροφής.

Ο πρόεδρος της Eurostevia κλείνοντας, ανέφερε πως αν το εγχείρημα αυτό στηριχθεί και η μονάδα που πρόκειται να δημιουργηθεί στο Αγρίνιο αποδώσει, η πόλη θα γίνει πλέον γνωστή για την καλλιέργεια της στεβιας όπως ακριβώς έγινε κάποτε με τον καπνό”.

Χορηγούμενη
Share
Published by
agripress