Ροή Ειδήσεων

Αιτήσεις για τα προγράμματα μαθητείας των ΕΠΑΛ

ergazomenos-viotexniaΣυνεχίζεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού του μεταλυκειακού έτους ή αλλιώς των τάξεων Μαθητείας.

Αυτή η φάση, η οποία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και λήγει στις 6 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί σε ΕΠΑΛ που βρίσκονται σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και αφορά περίπου 2.000 κατόχους Απολυτηρίου και Πτυχίου ΕΠΑΛ (ηλικίας 18-24 ετών).

Οι ειδικότητες που περιλαμβάνει είναι οι εξής:

α) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών,

β) Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων,

γ) Τεχνικός Οχημάτων,

δ) Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής & Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού,

ε) Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής,

στ) Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

η) Βοηθός Νοσηλευτή.

Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα έχει διάρκεια εννιά μηνών και συνδυάζει 7ωρο εργαστηριακό μάθημα της ειδικότητας στο αρμόδιο ΕΠΑ.Λ. ή/και Εργαστηριακό Κέντρο (μία φορά την εβδομάδα) και «Πρόγραμμα εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας − Μαθητεία σε εργασιακό χώρο» 28 ωρών εβδομαδιαίως, επιμερισμένο σε τέσσερις ημέρες.

Στους μαθητευόμενους παρέχεται αμοιβή που ορίζεται στο εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) επί του νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη για το διάστημα του «Προγράμματος Εκπαίδευσης στο χώρο εργασίας».

Οι απόφοιτοι του Μεταλυκειακού Έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν Πτυχίο Επαγγελματικής Ειδικότητας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μαθητείας:

Α. Μπορούν να συμμετάσχουν προαιρετικά όσοι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ το επιθυμούν.

Κατά την 9μηνη διάρκειά του περιλαμβάνει εκπαίδευση στο χώρο εργασίας είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα με αμοιβή και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Β. Αναφέρεται αποκλειστικά σε αποφοίτους ΕΠΑΛ άνω των 18 χρονών, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του (από την προηγούμενη κυβέρνηση που επέτρεπε την εργασιακή απασχόληση σε μαθητές 16 ετών)

Γ. Διεξάγεται βάσει Προγραμμάτων Σπουδών ώστε να εξασφαλίζεται ποιοτική εφαρμογή με ευθύνη των ΕΠΑΛ και των εργαστηριακών κέντρων. Το ειδικό πρόγραμμα σπουδών εφαρμόζεται στο χώρο εργασίας της εκάστοτε επιχείρησης για 4 ημέρες την εβδομάδα και 1 ημέρα εργαστηριακού μαθήματος στο σχολείο.

Δ. Οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας θα αναβαθμίζουν τα εκπαιδευτικά τους προσόντα και θα αποκτούν εργασιακή εμπειρία.

Για αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την υλοποίηση και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων της Α΄ φάσης εφαρμογής του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΥΠΠΕΘ, καθώς και τις ιστοσελίδες των κατά τόπους ΠΔΕ, ΔΔΕ και αρμοδίων ΕΠΑΛ.

efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button