Αισίως στο 102ο έτος της ηλικίας του ο Αστακιώτης πατέρας της Βίκυ Λέανδρος, Λεό, με τα 120 εκατομμύρια δίσκους
Ήταν ο πρώτος ερμηνευτής του ύμνου του Παναθηναϊκού-το εξώδικο που έστειλε στην κόρη του πριν την συναυλία της φέτος τον Αύγουστο στο Ηρώδειο
Τον δεύτερο χρόνο του… δεύτερου αιώνα της ζωής του διανύει αισίως ο Λεό Λέανδρος (Λέανδρος Παπαθανασίου), ο μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός και μουσικός παραγωγός με την πολύ μεγάλη πορεία και τα εκατομμύρια δίσκους.
Γεννημένος στον Αστακό Ξηρομέρου το 1923 (23 Αυγουστου), τη δεκαετία του ’50 μετανάστευσε στη Γερμανία για να σταδιοδρομήσει στο τραγούδι και τη σύνθεση. Χρησιμοποίησε τα καλλιτεχνικά ψευδώνυμα Λεό Λέανδρος και Μάριο Πάνας.
Είχε κάποια επιτυχία, αφοσιώθηκε όμως στην προώθηση της κόρης του, Βασιλικής, η οποία διέπρεψε διεθνώς ως Βίκυ Λέανδρος.
Ο Λέανδρος συνέθεσε και έκανε την παραγωγή για πολλούς άλλους καλλιτέχνες όπως ο Χούλιο Ιγκλέσιας, Ντέμης Ρούσος, Νάνα Μούσχουρη, o Freddy Quinn, o Jairo, και άλλοι.
Οι συνθέσεις του χαρακτηρίζονται ως πολύ λυρικές. Έχει συνθέσει μερικές από τις ομορφότερες μελωδίες του δυτικού δημοφιλούς ρεπερτορίου, συνδυάζοντας τον ελληνικό ήχο με το ευρωπαϊκό ύφος. Το 1983 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, επέστρεψε όμως στο στούντιο στις αρχές της δεκαετίας του ’90 αποκλειστικά για τρεις δίσκους της κόρης του Βίκυς. Οι δίσκοι του έχουν πουλήσει πάνω από 120 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Στις 29 Αυγούστου 2024, με γραπτή δήλωσή του, γνωστοποίησε εξώδικο που απέστειλε στην κόρη του, Βίκυ, με το οποίο της απαγόρευσε να ερμηνεύσει τα τραγούδια που έχει δημιουργήσει ή συνδημιουργήσει ο ίδιος στη συναυλία της στο Ηρώδειο, στις 6 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την απόφαση ήταν η παράλειψη αναφοράς του ονόματός του, που «υποβαθμίζει και απομειώνει τόσο τον ίδιο ως συνθέτη και δημιουργό, όσο και τα έργα του, προσβάλλοντας έτσι τα δικαιώματα και την προσωπικότητά του».
Ο Λέανδρος ήταν ο πρώτος ερμηνευτής του ύμνου του Παναθηναϊκού.
Πηγή πληροφοριών: wikipedia