Δυτική Ελλάδα

Αιχμηρή απάντηση από τη Φιλαρμονική "Δ. Σολωμός" του Μεσολογγίου

po-filarmoniki-mes1

“Με έκπληξη, αλλά και λύπη πληροφορηθήκαμε τα ειρωνικά σχόλια του διαχειριστή της σελίδας agrinio band στο facebook, τα οποία σα στόχο έχουν τις φιλαρμονικές της πόλης μας και άρα και τη Μπάντα « Δ. Σολωμός»” αναφέρεται στην αρχή της ανακοίνωσης που έφτασε στο agriniopress.gr πριν από λίγο, από την μπάντα “Δ. Σολωμός” του Μεσολογγίου. Απαντώντας δε στα σχετικά σχόλια στο facebook και εξηγώντας τους λόγους που η μπάντα δεν παρουσιάστηκε στην ορκωμοσία των των νεοσυλλέκτων του 2/39 Σ.Ε. την Παρασκευή 6.6.2014, με αποτέλεσμα να καλύψει μουσικά την τελετή η Φιλαρμονική του δήμου Αγρινίου, αναφέρουν την έλλειψη χρηματοδότησης, γεγονός που συμβάλει στο να μην έχουν καν καλοκαιρινές στολές, παρά μόνο τσόχινες, χειμωνιάτικες, ώστε δεν μπορούν να συμμετέχουν σε θερινές εκδηλώσεις (!). Εξηγούν ακόμη ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην μπάντα δεν μπορούν πάντα να αφήνουν τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις για να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις.

Για τον συντάκτη του σχολίου στο facebook αναφέρουν μάλιστα: “αυτός δεν θα έπρεπε να αγωνιά τόσο για να αποδείξει τις δυνατότητες της μπάντας του και μάλιστα με αήθη σχόλια εις βάρος άλλων φιλαρμονικών. Η ανωτερότητα είναι αυταπόδεικτη. Το ότι το αγνοεί, δεν είναι παρά μια ακόμη ένδειξη της μικρόνοιάς του.Και συνεχίζοντας να αποφεύγουμε να κατέλθουμε στο επίπεδό του, τον πληροφορούμε – γιατί προφανώς το αγνοεί – πως εντός μιας φιλαρμονικής διδάσκεται, πριν της μουσικής, ήθος. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία το μέγεθος μιας μπάντας, ούτε και οι στολές που φοράει. Μια μπάντα που δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια και ήθος, δεν είναι παρά μια στοιχισμένη αγέλη που φυσά πνευστά όργανα. Όσο μεγάλη κι αν είναι”.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση:

“Με έκπληξη, αλλά και λύπη πληροφορηθήκαμε τα ειρωνικά σχόλια του διαχειριστή της σελίδας agrinio band στο facebook, τα οποία σα στόχο έχουν τις φιλαρμονικές της πόλης μας και άρα και τη Μπάντα « Δ. Σολωμός

Συγκεκριμένα στον  ιστότοπο δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες της φιλαρμονικής του Αγρινίου κατά τη συμμετοχή της στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων του 2/39 Σ.Ε. την Παρασκευή 6.6.2014 με υπέρτιτλο:

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΝΕΟΣΥΛΕΚΤΩΝ ΣΤΟ Μεσολόγγι 6-6-2014
ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΦΗΜΕΣ 3 ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΟΛΗΣ ?
ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ …???

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152430092511550.1073741859.64002126549&type=1

Μιλώντας για τη Μπάντα του Συλλόγου μας και μόνο, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τον συντάκτη του παραπάνω σχολίου πως η Μπάντα «Δ. Σολωμός» είναι μια εθελοντική, ανιδιοτελής πρωτοβουλία, που δεν επιχορηγείται από το Δημοτικό ταμείο, ούτε και άλλον χορηγό, παρά μόνο απ’ τις συμβολικές μηνιαίες συνδρομές (2 ευρώ) των συμπολιτών μας που στηρίζουν την προσπάθειά μας. Εν καιρώ κρίσης το Σωματείο μας αγωνίζεται για την επιβίωσή του καταβάλλοντας κάθε κόστος για τη στέγασή του (ενοίκιο, κόστος ηλεκτροδότησης κλπ), αλλά και επωμιζόμενο κάθε ανάγκη της Μπάντας (Μουσικά όργανα, στολές, αλλά και πάσης φύσεως μουσικό εξοπλισμό). Κανείς εκ του διδακτικού προσωπικού δεν αμείβεται, αλλά όλοι ανεξαιρέτως καταβάλλουν τις συνδρομές τους, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ μέχρι και τον αρχάριο μαθητή.

Επιπρόσθετα η συμμετοχή της Μπάντας μας στις διάφορες υπηρεσίες της πόλης μας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εθελοντικής συμμετοχής των εκτελεστών της, αφού αρκετά συχνά οι μουσικοί της καλούνται να αφήσουν τις εργασίες τους ώστε να παραβρεθούν στις εμφανίσεις της Φιλαρμονικής μας. Γίνεται επί του παρόντος αντιληπτό πως όταν η Μπάντα μας καλείται να εμφανιστεί εντός του ωραρίου εργασίας των μελών της αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, αφού το να κλείσει κανείς το κατάστημά του, ή να αφήσει την εργασία του (ειδικότερα εν μέσω κρίσης), είναι κάτι κοστοβόρο και το κόστος καλούνται να το επωμιστούν και πάλι τα μέλη της Μπάντας.

Επίσης η Μπάντα μας δεν διαθέτει θερινές στολές παρά μόνο χειμερινές (τσόχινες) κι αυτός είναι και ο λόγος που καθ’ όλη διάρκεια της επαναλειτουργίας της δεν εμφανίζεται κατά την θερινή περίοδο. Παρ’ όλα αυτά δίνει το παρόν σε κάθε μεγάλη εκδήλωση, αλλά και σε κάθε περίπτωση που το επιτρέπουν οι περιστάσεις και επιπλέον δημιούργησε και παραχώρησε στους συμπολίτες της έναν χώρο που δεν συναντά κανείς εύκολα κι ο οποίος έχει φιλοξενήσει στη σύντομη διάρκεια της παρουσίας του πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων προωθώντας το αδιαμφισβήτητο πολιτιστικό προφίλ του Μεσολογγίου.

Όσο για τον συντάκτη της ανάρτησης στο προφίλ της φιλαρμονικής του Αγρινίου, αυτός δεν θα έπρεπε να αγωνιά τόσο για να αποδείξει τις δυνατότητες της μπάντας του και μάλιστα με αήθη σχόλια εις βάρος άλλων φιλαρμονικών. Η ανωτερότητα είναι αυταπόδεικτη. Το ότι το αγνοεί, δεν είναι παρά μια ακόμη ένδειξη της μικρόνοιάς του.

Και συνεχίζοντας να αποφεύγουμε να κατέλθουμε στο επίπεδό του, τον πληροφορούμε – γιατί προφανώς το αγνοεί – πως εντός μιας φιλαρμονικής διδάσκεται, πριν της μουσικής, ήθος. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία το μέγεθος μιας μπάντας, ούτε και οι στολές που φοράει. Μια μπάντα που δεν χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια και ήθος, δεν είναι παρά μια στοιχισμένη αγέλη που φυσά πνευστά όργανα. Όσο μεγάλη κι αν είναι.

Παρά τις προσπάθειές του λοιπόν να υποβαθμίσει τους μουσικούς της φιλαρμονικής του Αγρινίου κρυπτόμενος υπό την ανωνυμία του «agrinio band», παρά τη συμπεριφορά που ντροπιάζει τη φιλαρμονική, αλλά και την πόλη του, τον πληροφορούμε πως η ανωτερότητα των Μεσολογγιτών είναι τέτοια που και πάλι θα επιβραβεύσουν με το χειροκρότημά τους τη φιλαρμονική του Αγρινίου στην επόμενη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις μνήμης της Εξόδου της Φρουράς της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου.

Στο μεταξύ ο «Σολωμός» θα είναι πάντοτε παρών προωθώντας στο έπακρο των δυνατοτήτων του τον πολιτισμό, τη μουσική και πάντοτε υπό το πρίσμα της ανωτερότητας και του ήθους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button