Γεγονότα

Αγρότες-ΟΣΔΕ: Προσοχή με τους κωδικούς TAXIS NET λέει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ

epi-agrotis4Ξεκάθαρος ο ΟΠΕΚΕΠΕ: “Ο γεωργός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία taxisnet ή κάποιο άλλο φορολογικό έγγραφο στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων εφ’ όσον δεν επιθυμεί, αλλά ΜΟΝΟ τον “Κωδικό Εξουσιοδότησης” που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του.”

Επανέρχεται σήμερα με ανακοίνωση της η Ένωση Αγρινίου, σχετικά με την αναγκαιότητα χρήσης των κωδικών TAXIS των αγροτών, για την υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ. Η χρήση των κωδικών ΤΑΧΙS είναι μεν απαραίτητη, αλλά αποτελεί ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο των αγροτών.

Τις τελευταίες μέρες ήρθαν καταγγελίες και στο agriniopress.gr σχετικά με άτομα που εμφανίζονται στους αγρότες και τους ζητούν να υπογράψουν εξουσιοδοτήσεις (σ.σ. τέτοιες εξουσιοδοτήσεις θα τις παρουσιάσουμε) ώστε να πάρουν τους κωδικούς τους TAXIS NET, για να κάνουν για λογαριασμό τους την δήλωση ΟΣΔΕ.
Οι αγρότες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με την ενέργεια αυτή. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να δίνουν οπουδήποτε τους κωδικούς τους και ο οποιοσδήποτε να έχει πρόσβαση στα οικονομικά τους δεδομένα και να γνωρίζει την αναλυτική τους οικονομική κατάσταση.

Έτσι, αυτό που τονίζεται για την προστασία των αγροτών είναι ότι ναι μεν οι κωδικοί ΤΑXΙS ΝΕΤ χρειάζονται για την συμπλήρωση για την δημιουργία του λεγόμενου “κωδικού εξουσιοδότησης” , αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να τους πληκτρογραφούν ΟΙ ΙΔΙΟΙ, να μην τους εκχωρούν και να παραδίδουν στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων ΜΟΝΟΝ τον Κωδικό Εξουσιοδότησης και ΟΧΙ τους Κωδικούς TAXIS NET

Επιστολές Ζωγράφου-Κουτσουπιά

Για το θέμα έστειλε σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.Αθανάσιο Καπρέλη απέστειλε ο Πρόεδρος της Ένωσης Μεσολογγίου κ.Παναγιώτης Ζωγράφος τονίζοντας ότι η χρήση των κωδικών taxis στο φετινό ΟΣΔΕ δημιουργεί την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα και να εφαρμοστούν τέτοιες πρακτικές που να διασφαλίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παραγωγών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε

Όπως σας είναι γνωστό κατά την φετινή περίοδο ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης απαιτείται η καταχώρηση στο σύστημα οι κωδικοί Τaxis κάθε δικαιούχου παραγωγού.
Επίσης γνωρίζετε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε τρίτους χωρίς όρους και προϋποθέσεις εγκυμονεί κινδύνους για τους κατόχους , πολλώ δε μάλλον όταν η διαδικασία απόκτησης και γνωστοποίησης των κωδικών μετεξελίσεται σε μια βιομηχανία αμφιβόλων εξουσιοδοτήσεων με προτροπή και φροντίδα πυλών με στόχο να «κλειδώνεται» δυνητική πελατεία.
Κατόπιν αυτών θεωρούμε ότι η εξασφάλιση του απορρήτου των κωδικών θα έπρεπε να γίνεται επί τόπου των καταχωρήσεων από τους ίδιους τους δικαιούχους (δίκην pin πιστωτικών καρτών) και προς τούτο παρακαλούμε να επιληφθείτε.
Μην παραβλέπουμε τέλος το γεγονός ότι οι κωδικοί Taxis είναι ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και η διαχείρισή τους από αρχές η από ιδιωτικούς φορείς χρήζει μέτρων και πρακτικών που τα διασφαλίζουν.

Επιστολή απέστειλε σήμερα το πρωί και ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Αγρινίου κ. Θωμάς Κουτσουπιάς με θέμα τον “κίνδυνο απώλειας επιδοτήσεων και το ενδεχόμενο απάτης σε βάρος του Οργανισμού.”
Η επιστολή κοινοποιείται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου, στον αναπληρωτή υπουργό κ. Ιωάννη Τσιρώνη, στον υφυπουργό κ. Βασίλειο Κόκκαλη, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η ως άνω ενέργεια κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση στον ιστότοπο της Ένωσης “λόγω της απόλυτης σύγχυσης και του πανικού που φρόντισαν να σπείρουν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα και οι πέριξ αυτών, θέτοντας σε αμφισβήτηση τη διαδικασία και σε κίνδυνο τις ίδιες τις επιδοτήσεις των παραγωγών, αφού χωρίς κωδικούς δεν είναι εφικτή η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ.
Η αναστάτωση που προκλήθηκε, πάντως, ήταν τέτοια, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με τους κωδικούς taxisnet, στην οποία και αποσαφηνίζει ότι οι παραγωγοί μπορούν μόνοι τους ή με τη βοήθεια τρίτου να παράγουν μέσω μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας τον «κωδικό εξουσιοδότησης», για την παραγωγή του οποίου απαιτείται πιστοποίηση μέσω taxisnet.”

Ξεκάθαρος ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τους κωδικούς TAXIS NET

Για το έτος 2017 ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει δύο τρόπους υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στον γεωργό: είτε μέσω της εφαρμογής Υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2017 στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οn Line υποβολή) είτε μέσω Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) που αποτελούν Πιστοποιημένους Φορείς υποβολής Αιτήσεων.

Αναλυτικότερα:

Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλλουν μόνοι τους την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2017 μεταβαίνουν στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ όπου συμπληρώνοντας τα σχετικά στοιχεία εγγράφονται στο σύστημα, ακολουθούν τη διαδικασία πιστοποίησης μέσω των προσωπικών τους κωδικών της εφαρμογής taxisnet και υποβάλλουν την αίτηση τους. Για τους γεωργούς που είναι ήδη εγγεγραμμένοι και ταυτοποιημένοι στο σύστημα από προηγούμενα έτη (2014-2016) απαιτείται επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων τους χωρίς πιστοποίηση μέσω taxisnet.

Οι γεωργοί που επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω των Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων, παράγουν οι ίδιοι μοναδικό «κωδικό εξουσιοδότησης», τον οποίο παραδίδουν στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων της επιλογής τους. Οι γεωργοί μπορούν οι ίδιοι να παράγουν τον “κωδικό εξουσιοδότησης” μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ και επιλέγοντας “Κωδικός εξουσιοδότησης”. Για την παραγωγή του εν λόγω κωδικού απαιτείται πιστοποίηση μέσω taxisnet. Είναι αποκλειστικά και μόνο επιλογή και ευθύνη του γεωργού εάν θα προβεί στην παραγωγή του “κωδικού εξουσιοδότησης” μόνος του ή αν θα ζητήσει την βοήθεια τρίτου προσώπου (π.χ. συγγενή, λογιστή, κλπ). Ο “Κωδικός εξουσιοδότησης” παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν έχει καμία σχέση με τους προσωπικούς κωδικούς taxisnet. Ως εκ τούτου ο γεωργός δεν είναι υποχρεωμένος και δεν πρέπει να παραδώσει τα στοιχεία taxisnet ή κάποιο άλλο φορολογικό έγγραφο στο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων εφ’ όσον δεν επιθυμεί, αλλά ΜΟΝΟ τον “Κωδικό Εξουσιοδότησης” που παράγεται από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την επιτυχή πιστοποίησή του.

Με την οριστικοποίηση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, το Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων παραδίδει στον γεωργό κλειδάριθμο και όνομα χρήστη (username) τον οποίο ο παραγωγός μπορεί να ενεργοποιήσει και να έχει πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2014-2017, Μεταβιβάσεις Δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης, Μέτρο 11, κ.α.).

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά αποτελεί δικαίωση  στα εύλογα ερωτήματα και προβληματισμούς που εξέθεσε με επιστολή του στον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ το πρωί ο κ. Π. Ζωγράφος πρόεδρος της Ένωσης Μεσολογγίου-Ναυπακτίας, στην οποία τόνιζε ότι η χρήση των κωδικών taxis στο φετινό ΟΣΔΕ δημιουργεί την αναγκαιότητα να ληφθούν μέτρα και να εφαρμοστούν τέτοιες πρακτικές που να διασφαλίζουν τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παραγωγών.

Την ίδια στιγμή, σοβαρή εκκρεμότητα υπάρχει και με το θέμα της υπογραφής σύμβασης μεταξύ των πιστοποιημένων Φορέων που έχουν αναλάβει το έργο του ΟΣΔΕ με την Gaia Επιχειρείν. Ιδιώτες που έχουν ήδη υπογράψει την σχετική σύμβαση επισημαίνουν πως όσοι δεν συνεργαστούν με την Gaia, πιθανώς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα στην ομαλή διαδικασία εκτέλεσης του έργου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button