ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αγρότες: Αρχίζουν από σήμερα οι μεγάλες πληρωμές για τα υπόλοιπα του 2023

Από Τρίτη 2 Ιουλίου αρχίζουν οι πιστώσεις του τελευταίου μεγάλου πακέτου άμεσων ενισχύσεων για το 2023, σε εφαρμογή και των κοινοτικών κανονισμών της Ε.Ε.

Τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν σε κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για πίστωση των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων έτους 2023, καθώς όλα δείχνουν πως σήμερα θα πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, που υπολογίζονται γύρω στα 245 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε σε δύο τροποποιητικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που διευκολύνουν διαδικασίες και σχετίζονται με την συνδεδεμενη ενισχυση στα οπορτοκαλια και την παραγωγη γαλακτος σε μικρά νησια του Αιγαίου


Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκλεισε την εκκρεμότητα της Δάσωσης, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στις 1 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής 3.077.119,44 ευρώ για το έτος εφαρμογής 2022 σε 2.139 δικαιούχους.

Βέβαια, τα ποσά αυτά μοιάζουν με…σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σύνολο των 163 εκατ. ευρώ υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων για το 2023, τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Όσον αφορά την πληρωμή στο Μέτρο 11 για τα Βιολογικά, την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη Διαύγεια οι σχετικές οδηγίες για ελέγχους και πληρωμές στο Μέτρο 11, που σημαίνει πως πλέον το μόνο που απομένει είναι η καταβολή των χρημάτων.

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες ανά καθεστώς ενίσχυσης:

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Από τα συνολικά 245 εκατ. ευρώ που έπρεπε να µπουν στους λογαριασµούς των αγροτών και εκκρεµούν ακόµα 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θεωρείται από τις «απλές» περιπτώσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν.

Βασική ενίσχυση: Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εδώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού το µεγάλο ζήτηµα συνεχίζουν να αποτελούν οι βοσκότοποι και όσες ενισχύσεις συνδέονται µε βοσκήσιµες εκτάσεις – εκτός της βασικής- που σηµαίνει ότι «κολλάνε» µαζί και η εξισωτική αποζηµίωση και Εθνικό Απόθεµα. Σηµειωτέον δεν έχει καν αποφασιστεί αρµοδίως πως θα διευθετηθεί το θέµα µε όσους δήλωσαν βοσκότοπο χωρίς ζώα. Σηµειωτέον, οι έλεγχοι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν αρχίσει.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, σε εκκρεµότητα έχουν µείνει 9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και θεωρείται ότι θα πληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, αφού δεν είναι από αυτά που «δυσκολεύουν» στους ελέγχους και στις διορθώσεις.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ. Μια περίπτωση, που µάλλον θα καλυφθεί σε αυτή την πληρωµή.

Eco-schemes: Από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ έχουν μείνει απλήρωτα περί τα 33,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να πει αρµοδίως ακόµα και την τελευταία στιγµή αν θα επιλεγεί να γίνει µια πληρωµή που όµως δεν θα ανταποκρίνεται µε ακρίβεια ή δεν θα γίνει καθόλου, δεδοµένου ότι ακόµα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωµή όσων παραγωγών δικαιωθούν.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στις αρχές ∆εκεµβρίου του 2023 πληρώθηκε το 70% των αγροπεριβαλλοντικών, που αντιστοιχούσαν σε 173 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 71.332 δικαιούχους. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια πίστωση που πρέπει να θεωρείται σίγουρη, δεδοµένου ότι την περασµένη εβδοµάδα δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια τέσσερις αποφάσεις που αφορούν τη διάθεση πίστωσης ποσού περίπου 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά. Εξ αυτών, οι δύο αφορούν τη Βιολογική Κτηνοτροφία µε ποσό 7.137.054,87 ευρώ και οι άλλες δύο τη Βιολογική Γεωργία µε ποσό 79.589.625,3 ευρώ.

agronews.gr

Χορηγούμενη

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button