Όλα τα Σπορ

Αγρινιώτικη συμμετοχή στον μαραθώνιο Πέλλα- Θεσσαλονίκη – Ωραιόκαστρο

spo-nakos-marathonios-pella

Στον 12ο  Μαραθώνιο ΠΕΛΛΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, προς τιμή των Μακεδόνων ,της μάχης του Μαραθώνα, της μάχης των Θερμοπυλών και της μάχης της Πύδνας συμμετείχε ο Αγρινιώτης αθλητής Κων/νος Νάκος, σχολικός σύμβουλος

1

Μάχη του Μαραθώνα

Το πεδίο της μάχης σήμερα

Χρονολογία

Αύγουστος/Σεπτέμβριος 490 π.Χ

Τόπος

Μαραθώνας

Έκβαση

Αποφασιστική νίκη των Ελλήνων, λήξη της πρώτης περσικής εισβολής στην Ελλάδα

Μαχόμενοι

Αθήνα,
Πλαταιές
Περσική Αυτοκρατορία

Αρχηγοί

Μιλτιάδης,
Καλλίμαχος†
Δάτης,
Αρταφέρνης

Δυνάμεις

9.000 – 10.000 Αθηναίοι,
1.000 Πλαταιείς
20.000 – 100.000 πεζοί και 1.000 ιππείς (σύγχρονες εκτιμήσεις)
600 πλοία, 200.000 – 600.000 πεζοί, και 10.000 ιππείς (αρχαίες πηγές)

Απώλειες

192 Αθηναίοι,
11 Πλαταιείς (Ηρόδοτος)
6.400 νεκροί
7 κατεστραμμένα πλοία (Ηρόδοτος)

Η Μάχη του Μαραθώνα (αρχαία ελληνικά Μάχη τοῦ Μαραθῶνος), που διεξήχθη τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο του 490 π.Χ, αποτελεί σύγκρουση μεταξύ των Ελλήνων (Αθηναίοι και Πλαταιείς) και των Περσών κατά την πρώτη εισβολή των Περσών στην Ελλάδα.


Μετά την αποτυχία της Ιωνικής Επανάστασης, ο Δαρείος συγκέντρωσε μεγάλη δύναμη για να εκδικηθεί την Αθήνα και την Ερέτρια, οι οποίες είχαν βοηθήσει τους Ίωνες. Το 492 π.Χ, έστειλε δύναμη, υπό την ηγεσία του Μαρδόνιου αλλά ο περσικός στόλος καταστράφηκε από τρικυμία παραπλέοντας τον Άθω. Τελικά το 490 π.Χ., υπό τη διοίκηση του Δάτη και του Αρταφέρνη, ο περσικός στρατός κατέλαβε τις Κυκλάδες, κατέστρεψε την Ερέτρια και στρατοπέδευσε στον Μαραθώνα, όπου τους αντιμετώπισε μια δύναμη Αθηναίων και Πλαταιέων. Η μάχη έληξε με αποφασιστική νίκη των Ελλήνων – που οφειλόταν στην στρατιωτική ιδιοφυΐα του Μιλτιάδη – και οι Πέρσες αναγκάσθηκαν να φύγουν στην Ασία. Ο Δαρείος άρχισε να συγκεντρώνει και πάλι στρατό, αλλά πέθανε σε λίγο. Ο γιος του Ξέρξης επιχείρησε και εισέβαλε στην Ελλάδα (το 480 π.Χ), αλλά η εισβολή του έληξε με αποτυχία.

Η μάχη του Μαραθώνα έδειξε στους Έλληνες ότι μπορούσαν να νικήσουν τους Πέρσες. Κατά τους σύγχρονους ιστορικούς και μελετητές, η μάχη στον Μαραθώνα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας – ο Edward Shepherd Creasy συμπεριλαμβάνει τη μάχη του Μαραθώνα στο έργο The Fifteen Decisive Battles of the World: from Marathon to Waterloo (Οι Δεκαπέντε πιο Αποφασιστικές Μάχες του Κόσμου: από τον Μαραθώνα στο Βατερλώ)[1], ενώ ο Τζών Στιούαρτ Μιλ είχε δηλώσει ότι «η μάχη του Μαραθώνα αποτελεί σημαντικότερο γεγονός για τη βρετανική ιστορία από τη μάχη του Χάστινγκς».

2

Μάχη των Θερμοπυλών

Το πεδίο της μάχης σήμερα

Χρονολογία

7 Αυγούστου[1] ή 8-10 Σεπτεμβρίου,[2] 480 π.Χ

Τόπος

Θερμοπύλες, Ελλάδα

Έκβαση

Κατά την τρίτη μέρα της μάχης, σκοτώθηκαν 1.000 Έλληνες, ενώ οι υπόλοιποι υποχώρησαν

Μαχόμενοι

Ελληνικές πόλεις-κράτη Περσική Αυτοκρατορία

Αρχηγοί

Λεωνίδας†
Δημόφιλος ο Θεσπιεύς†
Ξέρξης
Μαρδόνιος,
Υδάρνης

Δυνάμεις

Συνολικά
5.200+ (Ηρόδοτος)
7.400+ (Διόδωρος)
11.200 (Παυσανίας)
Συνολικά
2.600.000 (Ηρόδοτος)[3]
~800.000 (Κτησίας)[4]
70.000–300.000 (σύγχρονες εκτιμήσεις)[5]

Απώλειες

1.000 – 4.000 (Ηρόδοτος)[6] ~20.000 (Ηρόδοτος)[7]

Η Μάχη των Θερμοπυλών (αρχαία ελληνικά: Μάχη τῶν Θερμοπυλῶν) διεξήχθη το 480 π.Χ (παράλληλα με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου) μεταξύ των Ελλήνων και των Περσών, κατά την δεύτερη περσική εισβολή στην Ελλάδα. Οι Πέρσες είχαν ηττηθεί στον Μαραθώνα δέκα χρόνια νωρίτερα, γι’ αυτό και ετοίμασαν μια δεύτερη εκστρατεία, αρχηγός της οποίας ήταν ο Ξέρξης. Ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να κλείσουν τα στενά των Θερμοπυλών και του Αρτεμισίου. Οι Πέρσες, οι οποίοι κατά τις αρχαίες πηγές είχαν εκατομμύρια άνδρες στρατό και κατά τις σύγχρονες εκατόν με τριακόσιες χιλιάδες άνδρες,[8][9] έφθασαν στα στενά στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Μετά από τέσσερις μέρες αναμονής, οι Πέρσες επιτέθηκαν, αλλά οι Έλληνες αντιστάθηκαν για δύο μέρες. Την τρίτη μέρα, ο Εφιάλτης οδήγησε τους Πέρσες πίσω από τους Έλληνες. Όταν το’ μαθε αυτό, ο Λεωνίδας διέταξε την υποχώρηση των περισσότερων Ελλήνων – έμεινε στο πεδίο της μάχης με 300 Σπαρτιάτες, 400 Θεσπιείς, 400 Θηβαίους και ακόμα λίγους Έλληνες. Οι Πέρσες εξόντωσαν ολόκληρη τη δύναμη που έμεινε στο πεδίο της μάχης. Ο ελληνικός στόλος, αφού έμαθε τα νέα, αποφάσισε να απομακρυνθεί από το Αρτεμίσιο και να υποχωρήσει στη Σαλαμίνα, όπου αργότερα πέτυχε μια σημαντική νίκη. Οι Πέρσες υποχώρησαν ολοκληρωτικά μετά τις μάχες των Πλαταιών και της Μυκάλης.

Η μάχη των Θερμοπυλών αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές μάχες στην ελληνική και στην παγκόσμια ιστορία. Κυρίως όμως από ηθική άποψη είναι λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης, αυτοθυσίας και υπακοής στην πατρίδα. Η μάχη έδειξε τα πλεονεκτήματα της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Σπαρτιατών, του καλύτερου εξοπλισμού και της

4

Μάχη της Πύδνας

Μάχη της Πύδνας (168 π.Χ.)

Διάταξη της Μάχης της Πύδνας (168 π.Χ)

Χρονολογία

22 Ιουνίου 168 π.Χ.

Τόπος

Πύδνα

Έκβαση

Νίκη των Ρωμαίων

Μαχόμενοι

Ρωμαίοι Μακεδόνες

Αρχηγοί

Λύκιος Αιμίλιος Παύλος Μακεδόνικος Περσέας

Δυνάμεις

περ. 38.000 περ. 44.000

Απώλειες

περ. 200 περ. 25.000

Για τη μάχη του Τέταρτου Μακεδονικού Πόλεμου το 148 π.Χ., δείτε Μάχη της Πύδνας (148 π.Χ.).

Η Μάχη της Πύδνας ήταν η τελευταία αποφασιστική μάχη του Τρίτου Μακεδονικού πολέμου (171 – 168 π.Χ.) μεταξύ Ρωμαίων και Μακεδόνων και έγινε στις 22 Ιουνίου του 168 π.Χ.. Η έκβαση της μάχης αυτής σήμανε και την οριστική υποταγή της Ελλάδας στους Ρωμαίους.

Τα προηγηθέντα

Οι Ρωμαίοι, έπειτα από την κήρυξη πολέμου από το βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα, εκστράτευσαν το 171 π.Χ. κατά του Μακεδονικού κράτους με αρχηγό το Ρωμαίο ύπατο Αιμίλιο Παύλο. Ύστερα από πολύχρονους αγώνες κατόρθωσαν να περάσουν τα στενά των Τεμπών, να κυριέψουν το Λιτόχωρο και τελικά εξανάγκασαν τους Μακεδόνες σε υποχώρηση μέχρι την περιοχή της αρχαίας Πύδνας.

Τα αντίπαλα στρατόπεδα

Ο μακεδονικός στρατός αποτελούνταν από 30.000 φαλαγγίτες, 9.000 ελαφρά οπλισμένους («ψιλοί») και 4.000 ιππείς με αρχηγό το Βασιλιά Περσέα, ο οποίος έμελε να είναι ο τελευταίος Βασιλιάς της Μακεδονίας. Η Ρώμη είχε να αντιτάξει 23.800 λεγεωνάριους, 9.600 ελαφρά οπλισμένους και 4.200 ιππείς, με αρχηγό τον ύπατο Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο. Η καθοριστική σύγκρουση έλαβε χώρα στην πεδιάδα μεταξύ των ποταμών Αίσονα (Μαυρονέρι) και Λεύκου (Πέλεκα), στην Πιερία..

Πρώτα δείγματα νίκης των Μακεδόνων

Τον Ιούνιο του 168 π.Χ. στην Αρχαία Πύδνα επιτέθηκαν πρώτοι οι Μακεδόνες. Οι Ρωμαίοι αναγκάστηκαν αρχικά σε υποχώρηση. Αργότερα όμως προχώρησαν σε αιφνιδιαστική αντεπίθεση, έχοντας στη μάχη και ελέφαντες.

ΚΩΣΤΑΣ   ΝΑΚΟΣ
ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ   ΣΤΗΝ  ΠΛΑΤΕΙΑ   ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΠΑΛΙΟΚΑΣΤΡΟ

ΝΕΩΧΟΡΟΥΔΑ

ΓΑΛΛΙΚΟΣ   ΠΟΤΑΜΟΣ

ΜΕΛΛΙΣΟΧΩΡΙ

ΜΟΝΟΛΟΦΟΣ

ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button