ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Ξεκίνησαν ψεκασμοί για τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη

Σημαντικός εχθρός των εσπεριδοειδών, μπορεί να προσβάλλει πάνω από 95 είδη φυτών

Δένδρα -και- στην Αιτωλοακαρνανία έχει προσβάλλει από το Μάιο του 2022 ο επιβλαβής οργανισμός καραντίνας Aleurocanthusspiniferus (Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης), όπως αναφέρεται σε δελτίο του Περιφερειακού κέντρου προστασίας φυτών ποιοτικού & φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας (βλ. ΕΔΩ).


Προσβολές έχουν επιβεβαιωθεί σε εσπεριδοειδή, αχλάδια, αμπέλια και καλλωπιστικά στην Αιτωλοακαρνανία.

Το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου έχει ήδη αρχίσει και θα συνεχίσει να διενεργεί ψεκασμούς με ήπια, προς τα ωφέλιμα έντομα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει μερικώς το πρόβλημα, διότι υπάρχει απουσία αποτελεσματικών φυσικών εχθρών στην Ευρώπη, ενώ η καταπολέμηση με κλασσικά εντομοκτόνα είναι μη αποτελεσματική.

Το έντομο αποτελεί σημαντικό εχθρό των εσπεριδοειδών και μπορεί να προσβάλλει πάνω από 95 είδη φυτών. Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου με κηλίδες μελιτωμάτων πάνω στα οποία αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς.

Πολλά δένδρα που φύονται σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου, όπως νεραντζιές, λεμονιές και άλλα καλλωπιστικά δέντρα και θάμνοι, εμφανίζουν εκτεταμένη προσβολή που έχει ως επακόλουθο να καλύπτονται οι κλάδοι και τα φύλλα τους απ’ το μύκητα της καπνιάς, να καταστρέφεται το νεαρό φύλλωμα και να εξασθενούν τα δένδρα, η αισθητική εικόνα τους να υποβαθμίζεται ενώ δημιουργείται και μεγάλο πρόβλημα καθαριότητας του πεζοδρομίου γιατί τα μελιτώδη εκκρίματα του εντόμου είναι κολλώδη και λερώνουν τις προσόψεις εμπορικών καταστημάτων και κατοικιών.

Το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου υπενθυμίζει στους πολίτες ότι οι, από μέρους τους, αυθαίρετοι χειρισμοί μπορεί ν’ αποβούν καταστροφικοί για το φυτικό κεφάλαιο της πόλης, γιατί τα προσβεβλημένα δένδρα μετά από αυστηρό κλάδεμα δεν αναβλαστάνουν και τελικά ξεραίνονται.

«Είμαστε σε αναμονή για την εισαγωγή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αποτελεσματικών φυσικών εχθρών του εντόμου ώστε να τεθεί υπό έλεγχο ο απειλητικός αυτός εχθρός», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button