Γεγονότα

Αγρίνιο: Το δημαρχιακό μέγαρο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί

dhmiarxeio agrinioy maketa 1Τι γίνεται με τις οφειλές της περιβόητης μελέτης για το μέγαρο στα παλαιά σφαγεία Αγρινίου που δεν έγινε ποτέ.

H πολύπαθη ιστορία της ανέγερσης νέου δημαρχιακού μεγάρου στο Αγρίνιο, στην περιοχή των παλιών δημοτικών σφαγείων έχει ένα αρκετά μεγάλο βάθος χρόνου, αφού χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και τις αρχές της  δεκαετίας του 2000, αποτελώντας ένα όραμα της τότε δημοτικής αρχής του Αγρίνιου, υπό τον Θύμιο Σώκο.

Στην πορεία το όραμα αυτό εγκαταλείφθηκε πλήρως αφού πόροι για ένα έργο που ο προϋπολογισμός του έφτανε τα 25 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και την περίοδο που «έβρεχε λεφτά», ενώ τώρα πλέον, στην Ελλάδα των μνημονίων και των περικοπών,  είναι ένα άπιαστο όνειρο. Ένα όνειρο όμως που έχει αφήσει πίσω του και μια βαριά υποχρέωση εκ μέρους του δήμου Αγρινίου, αφού τόσα χρόνια μετά είναι ακόμη σε εξέλιξη η δικαστική εμπλοκή για την αμοιβή του μελετητή.

Τι πληρώθηκε – τι χρωστάμε

Μέσω πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού η μελέτη δόθηκε σε γνωστό μελετητικό γραφείο που σήμερα διεκδικεί με τις προσαυξήσεις ποσά που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αγρινίου, από διάφορους πόρους, έχουν πληρωθεί ήδη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.
Συγκεκριμένα , από το ταμείο του δήμου για τη μελέτη αυτή έχουν δοθεί συνολικά 1.065.401, 42 ευρώ. (μέσα στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται και 130.000 ευρώ τόκοι που είχε πληρώσει ο δήμος Αγρινίου για να ανακόψει διαταγή πληρωμής από την μελετητική εταιρία). Κατά τη θητεία Παπαναστασίου δεν έχουν δοθεί καθόλου χρήματα. Το παραπάνω ποσό δόθηκε επί δημαρχίας Σώκου στην πλειοψηφία του, ενώ επί δημαρχίας Π. Μοσχολιού αποπληρώθηκαν μόνο τα 130.000 ευρώ από το σύνολο του παραπάνω ποσού .

Το ποσό που η νομική υπηρεσία του δήμου θεωρεί πως θα πρέπει να αποπληρωθεί ακόμη για τη μελέτη (σ.σ. που είναι συνυφασμένη με το κόστος του έργου, γι” αυτό είναι και ιδιαίτερα υψηλή) υπολογίζεται σε 1,1 εκατομμύρια ευρώ, πέραν αυτών που ήδη έχουν καταβληθεί. Το συνολικό κόστος της δηλαδή ξεπερνά τα δυο εκατομμύρια ευρώ!

Την απλήρωτη μελέτη, όπως και το «όραμα» για το νέο δημαρχείο είχε «κληρονομήσει» ο Παύλος Μοσχολιός από το 2007, όταν στις αρχές του χρόνου ανέλαβε καθήκοντα νέου δημάρχου του Καποδιστριακού τότε δήμου Αγρινίου. Ο κ. Μοσχολιός είχε ενημερωθεί για την μεγάλη οφειλή και είχε κρίνει πως το κόστος της ήταν  υπερβολικό, αποφασίζοντας να μην την πληρώσει και έτσι η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης. Την ίδια χρονιά ο Παύλος Μοσχολιός , βλέποντας πως η ανέγερση νέου δημαρχείου ήταν αδύνατη είχε προτείνει στο Δημοτικό Συμβούλιο την αξιοποίηση του δωρηθέντος πολυώροφου κτιρίου των αποθηκών Παπαστράτου , όμως προσέκρουσε στην έντονη αντίδραση της τότε μείζωνος αντιπολίτευσης του Νίκου Ρούσση που ζητούσε να προχωρήσει η ανέγερση του νέου δημαρχιακού μεγάρου στα παλιά σφαγεία.

dhmiarxeio agrinioy maketa 2

Ευθύνες και συμβιβασμός

Η υπόθεση, που έχει «φεσώσει» τον -διευρυμένο από το 2010- δήμο Αγρινίου, έφτασε αισίως στις μέρες μας, μέσα από συνεχείς δικαστικές διαμάχες, που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αν και δόθηκε η εντύπωση πως η υπόθεση τελεσιδίκησε, αυτό δεν είναι αλήθεια και εκκρεμεί ακόμη στη Δικαιοσύνη ενώ πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν έντονες επικρίσεις για το «δυσβάσταχτο χρέος» με Συμβούλους, όπως τον κ. Μερμίγκη από το «Ανυπότακτο Αγρίνιο» να μιλούν ακόμη και για απόδοση ευθυνών στους αιρετούς εκείνους που με τις επιλογές τους φόρτωσαν  μεγάλα χρέη στον δήμο.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Γ»  η μελετητική εταιρεία πρόσφατα κατέθεσε πρόταση συμβιβασμού, γεγονός που δίνει μια διαφορετική διάσταση στην όλη υπόθεση. Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως οι μελετητές είναι διατεθειμένοι να αποσύρουν τις αξιώσεις εάν λάβουν 400 χιλιάδες ευρώ, ποσό υποπολλαπλάσιο σε σχέση με την απαίτηση που έχουν. Όμως και εδώ η οικονομική αδυναμία του δήμου Αγρινίου, φαίνεται πως είναι πάλι το εμπόδιο για την λήξη αυτής της ιστορίας.

Σε κάθε περίπτωση δικαστικά φαίνεται πως η υπόθεση της «αποπληρωμής μελέτης του νέου δημαρχιακού μεγάρου του δήμου Αγρινίου στα παλιά δημοτικά σφαγεία» έχει δρόμο ακόμη. Ο δήμος Αγρινίου, έκανε αίτηση ανακοπής της έκδοσης διαταγής πληρωμής και την κέρδισε, με αποτέλεσμα η μελετητική εταιρεία να ασκήσει έφεση και αυτή να εκκρεμεί. Αυτό πρακτικά μπορεί να πάει όλη την υπόθεση πίσω και να φτάσει στο σημείο της τακτικής αγωγής. Δικονομικά ο δήμος Αγρινίου πάντως, φαίνεται πως έχει στα χέρια του αρκετά εργαλεία ώστε η υπόθεση να «τραβήξει»  και άλλο χρονικά. Όχι όμως ότι αυτό σημαίνει πως παύει να υπάρχει και η οφειλή.

Π.Η.Τ.

Εφημερίδα “Γεγονός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button