Γεγονότα

Αγρίνιο: Στις επάλξεις οι δικηγόροι για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (video-φωτο)

geg-dikigoroi-ekdilosi-neos-kodikas-dikonomias2

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου μετά από συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να εγκρίνει την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για τη διεξαγωγή πανελλαδικού δημοψηφίσματος των Δικηγόρων, σχετικά με το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τη μορφή των κινητοποιήσεων του Δικηγορικού Σώματος. Όπως ανέφερε σε ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε «οι Δικηγόροι καλούνται να απαντήσουν εάν αποδέχονται ή όχι το νομοσχέδιο του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας υπό τη μορφή που το κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με την οποία φαλκιδεύονται τα δικαιώματα των πολιτών. Στην περίπτωση που απαντήσουν «όχι», έχουν την δυνατότητα να εκφράσουν τη θέση τους σχετικά με το είδος των κινητοποιήσεων που προτιμούν».

DSCN4560

Παράλληλα απόψε οι δικηγόροι αποφάσισαν να ενημερώσουν τους πολίτες, τους φορείς και τις ενώσεις της περιοχής με ομιλίες τους γύρω από το θέμα και με συνέντευξη τύπου που ακολούθησε στην αίθουσα του ΤΕΕ Αιτ/νίας, «για να καταστεί έκδηλη η επιχειρούμενη κατάργηση των δικαιωμάτων των πολιτών, καθώς και η ανάγκη αντίδρασης όλων για την προστασία και περιφρούρησή τους».

DSCN4570

«Πρόκειται για ένα σχέδιο που δημιουργεί προβλήματα, καταργεί δικαιώματα, προς όφελος των οικονομικά ισχυρών. Γι’ αυτό και έχουμε εκ του νόμου υποχρέωση να αγωνιστούμε, να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα του κόσμου και της κοινωνίας. Γιατί όταν αποστερείς τη δυνατότητα στον μέσο μικροεισοδηματία πολίτη να προσφύγει στη δικαιοσύνη, όταν με διάφορα τεχνάσματα που δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά περιορίζεις τα δικαιώματά του και του δημιουργείς δυσκολία στο να προσφύγει ή και αυξάνεις τα έξοδα για να προσφύγει, χάνει τα δικαιώματά του. Και η δικαιοσύνη είναι η τελευταία απαντοχή του πολίτη. Ελαχιστοποιούνται προθεσμίες για διαδικασίες που εκ των πραγμάτων ο απλός πολίτης δεν γνωρίζει και πιθανόν έτσι να καθυστερήσει, χάνοντας το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιων δικαστηρίου. Επίσης, όταν μόνο οι οικονομικά ισχυροί θα μπορούν να προσφύγουν γιατί έχουν την οικονομική ευρωστία να πληρώνουν νομικές υπηρεσίες, αυτό δεν είναι εις βάρος του συνόλου των πολιτών; Έχουμε υποχρέωση να ενημερώσουμε τον κόσμο!», ανέφερε σε δηλώσεις του λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Λ. Υφαντής, ο οποίος και ήταν ο πρώτος εκ των πέντε δικηγόρων που μίλησε απόψε για το τι προβλέπει το προωθούμενο νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και για τους λόγους που οι δικηγόροι αντιδρούν.

DSCN4571

Μετά από τον κ. Υφαντή, μίλησε η κα Γεωργούση, ο κ. Παρετσόγλου η κ. Τσιτσέλη και ο κ. Παπαγεωργίου.

Οι παραπάνω προέβησαν σε εκτενή ενημέρωση  γύρω από την προωθούμενη μέσω του νομοσχεδίου κατάργηση της απόδειξης με μάρτυρες στο δικαστήριο, ο περιορισμός των δικαιωμάτων στην εκτελεστική διαδικασία, στους πλειστηριασμούς καθώς και για άλλες διατάξεις που πλήττουν τον εμπορικό κόσμο…

Για τις τελευταίες, με το πέρας της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Παναγιώτης Μπεσίνης που παρακολούθησε την όλη συζήτηση, δήλωσε πως μέχρι τώρα δεν γνώριζε τίποτα και πως σε αμέσως επόμενο Δ.Σ. του συλλόγου θα προτείνει να ψηφιστεί η στήριξη με όποιον τρόπο του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης και συνολικά των δικηγόρων σε όποιες δράσεις και κινητοποιήσεις αποφασίσουν από εδώ και στο εξής.

geg-dikigoroi-ekdilosi-neos-kodikas-dikonomias3

Ακόμη παρευρέθησαν ο δήμαρχος Θέρμου, δικηγόρος στο επάγγελμα,  Σπ. Κωνσταντάρας, οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου, δικηγόροι επίσης, Ν.Γκρίζης και Ν. Καζαντζής,ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Π. Παπαθανάσης και εκπροσωπώντας την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων, ο Δ. Μανδέλος.

geg-dikigoroi-ekdilosi-neos-kodikas-dikonomias4

DSCN4562 DSCN4574 DSCN4578

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close