Τα μικρά ντράβαλα που παραδοσιακά εμφανίζονται τέτοιες μέρες

Είναι σαν παράδοση και στο Αγρίνιο. Κατά ένα περίεργο τρόπο όταν πλησιάζει κάποια επέτειος(οποιαδήποτε) όλο και κάποιο σχολείο θα κάνει κατάληψη, συνήθως έτσι στο ξεκάρφωτο. Παλιότερα πιο οργανωμένα έκλειναν όλα τα σχολεία μερικές εβδομάδες, τώρα θα κλείσουν μερικά ίσως την Παρασκευή γιατί η 17 Νοέμβρη πέφτει Κυριακή.

Κάτι παρόμοιο, ως έθιμο, συμβαίνει και όταν υπάρχει αναταραχή στην Αθήνα σχετικά με την Παιδεία- στην ουσία έξω από την Παιδεία, εκεί που παίζουν κλέφτες κι αστυνόμους. Με έναν μαγικό τρόπο όταν μεταδίδουν τα κανάλια και τα social media επεισόδια, πορείες κλπ, το βράδυ στο Αγρίνιο και στις μεγάλες πόλεις θα έχει κάποια ανάλογη «αντισυμβατική» πράξη. Είναι η ανίκητη μίμηση.


Χθες, μετά από καιρό, για παράδειγμα κάηκαν κάδοι στο κέντρο της πόλης. Επίσης σε κάποια προχωρημένη ώρα πήγαν στο 1ο Λύκειο κάποιοι άλλοι(ίσως και οι ίδιοι, θα μπορούσε κι αυτό να συμβεί)και έριξαν ναφθαλίνη στην είσοδο για να μην γίνει μάθημα σήμερα το πρωί, όπως και δεν έγινε τελικά. Χθες είχε μπάχαλα στις οθόνες.

Σύμπτωση; Όλο κάτι τέτοιες συμπτώσεις συμβαίνουν και ίσως να μην είναι η συντέλεια του κόσμου. Από τν άλλη, πως μπορεί μαθητές να βάζουν σε κίνδυνο συμμαθητές τους όταν ξέρουν πως από την αλλεργία μπορεί να κινδυνέψεις; Τόσο κακοί είναι μερικοί; Δύσκολο.

Μάλλον απερίσκεπτα το εντάσσουν σε κάποια πράξη που νομίζουν ότι είναι αντιστασιακή ή εξεγερτική. Μια πρόκληση προς τους μεγάλους, τους «μπάτσους», τους «νοικοκυραίους». Ελάχιστοι, ασφαλώς. Οι πιο πολλοί, βέβαια, δεν σκέφτονται καν τέτοια πράγματα.

Απλά, όταν είναι οι κατάλληλες μέρες, κάνουν κάτι σαν παντομίμα απλά γιατί… μπορούν. Σε ποιον δεν αρέσουν τα ντράβαλα; Ποιος δεν θα έκαιγε έναν κάδο έτσι για χαβαλέ; Ποιος δεν θα ξύπναγε μια γειτονιά γιατί… έτσι; Ποιος δεν θα έκλεινε ένα σχολείο να καυχιέται μετά στους φίλους του ότι «να, ρε, από μένα σήμερα δεν κάνουμε μάθημα»;
Εδώ πάνε και στραβώνουν κάποιοι τα μπεκ στην πλατεία Δημάδη για να τρέχουν τα νερά έξω από το σιντριβάνι! Τι να λέμε τώρα; Μέσα στη ζωή είναι αυτά, το σίγουρο είναι πως κάποιοι όλο αυτό το θεωρούν κομμάτι της κανονικότητας.

η συντακτική μονάδα

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αγρίνιο κάδοι Κατάληψη ναφθαλίνη παράδοση Πολυτεχνείο