sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: Μετ’εμποδίων τα rapid tests των ανεμβολίαστων εργαζομένων

Πρώτη μέρα σήμερα ισχύος του μέτρου της υποχρεωτικής διεξαγωγής rapid ή pcr test στους εργαζομένους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όπως ήταν αναμενόμενο διαπιστώθηκαν πολλά προβλήματα, μιας και την διενέργεια τους στους ανεμβολίαστους, έχουν αναλάβει ιδιωτικές δομές υγείας και φαρμακεία.

Σε μια περιοχή όπως το Αγρίνιο, όπου τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά, είναι φυσιολογικό να καταγράφονται προβλήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress.gr, δεκάδες πολίτες σήμερα Δευτέρα δεν κατάφεραν να εξυπηρετηθούν, αφού ιδιωτικές δομές δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στα αιτήματα, ενώ σε σύνολο 60 περίπου φαρμακείων μέσα στην πόλη, μόνο τα δέκα υπολογίζεται πως έκαναν τεστ.

Οι περισσότεροι φαρμακοποιοί τηρούν στάση αναμονής σχετικά με τη διαδικασία και τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν ο αριθμος των φαρμακείων που κάνουν τεστ, θα αυξηθεί. Ο σημαντικότερος παράγοντας γι’αυτό, είναι το κόστος του τεστ, που χαρακτηρίζεται απο τον ιδιωτικό τομέα εξαιρετικά χαμηλό. Ετσι, περιορίζεται η δυνατότητα να επεκταθεί λόγου χάρη το ωράριο κάποιων ιδιωτικών δομών υγείας, ώστε να εξυπηρετηθεί περισσότερος κόσμος.

Πάντως ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Τριχωνίδας κ. Κοντοπάνος, εκτιμά πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί και οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν

“Απο το πρωί η κίνηση είναι πολύ μεγάλη. Ο κόσμος έρχεται μετά από ραντεβού, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου κόσμος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, γιατί απλά δεν προλαβαίνουμε. Ο μεγάλος όγκος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, που είναι πολύ πάνω από τον εθνικό μέσο όρο επιτείνει το πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Σιάμος, αρμόδιος για το Ιπποκράτειο Ίδρυμα Αγρινίου.

Συμπερασματικά πάντως προκύπτει πως υπάρχουν και αρκετοί πολίτες που δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς για τα μέτρα που ισχύουν απο σήμερα Δευτέρα.

Τι ισχύει για τα τεστ, απο σήμερα Δευτέρα:

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε όλον τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οφείλουν να κάνουν 1 εργαστηριακό rapid test /εβδομάδα, που πραγματοποιείται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύεται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη.

Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid tests / εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζόμενου 10 ευρώ/ τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή σύμφωνα με τους ειδικούς όρους που θα ισχύσουν για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Για τους μαθητές προβλέπονται εκ νέου 2 self tests / εβδομάδα, που διατίθενται δωρεάν από το κράτος και δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Οι φοιτητές υποχρεούνται σε 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου / εβδομάδα που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή 10 ευρώ/τεστ. Αποδεικνύονται με ψηφιακή βεβαίωση αρνητικού τεστ από το gov.gr και ελέγχεται με την εφαρμογή covid free app από τις αρχές των πανεπιστημίων.

Οι ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ οι ενήλικες και οι ανήλικοι 12-17 ετών πρέπει να κάνουν έως 48 ώρες πριν το ταξίδι τους 1 εργαστηριακό rapid test, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη 10 ευρώ /τεστ. Αποδεικνύεται με υποχρεωτική επίδειξη βεβαίωσης αρνητικής διάγνωσης από το gov.gr στο check-in κάθε μεταφορικού μέσου και έλεγχο γνησιότητας με την εφαρμογή covid free app από τον ιδιώτη.

Οι ανήλικοι 5-11 ετών κάνουν έως 48 ώρες πριν το ταξίδι self test, που παρέχεται δωρεάν από το Κράτος ή αγοράζεται από το φαρμακείο.

Από 13 Σεπτεμβρίου όλες οι δημόσιες δομές διάγνωσης Covid θα κάνουν δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους, με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, παρά μόνο σε ιδιωτικές δομές, με δαπάνη τους.

Τοπική Διαφήμιση
papathnasio blue Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button