Αγρίνιο: Με τιμές και ροδοπέταλα η υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά (φωτο)

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και η προσφυγική Ενορία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου υποδέχθηκαν το παλλάδιο του Ποντιακού Ελληνισμού, την Ιερά και Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το ομώνυμο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, το απόγευμα της Παρασκευής 16 Μαΐου 2025.
Της επίσημης υποδοχής, που πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων των τοπικών αρχών, αντιπροσωπειών των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής και του χριστεπωνύμου λαού.
Ακολούθως τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού.
Το Ιερό Θησαύρισμα μετέφερε, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Ιερού Προσκυνήματος.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, κατά την προσφώνησή του, υπογράμμισε ότι αποτελεί μέγιστο ιστορικό γεγονός και μοναδική ευλογία η υποδοχή της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην τοπική Εκκλησία και στην πόλη του Αγρινίου.
«Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς τα συναισθήματα που βιώνουμε όλοι μας, τούτη την στιγμή, ο Ιερός Κλήρος, οι Άρχοντες και ο περιούσιος Λαός του Θεού.
Ο καθένας από εμάς με τον δικό του τρόπο εκφράζει την χαρά και την συγκίνησή του, διότι όλοι μας γνωρίζουμε, ότι αυτό το Ιερό Εικόνισμα, έργο του Ευαγγελιστού Λουκά φέρει πάνω του βαρύ, όχι μόνο το πνευματικό φορτίο, αλλά και το ιστορικό απόθεμα της ποντιακής και ενδόξου γης.
Δεν έχει σμιλευθεί μόνο με τα θεοκίνητα χέρια του Ευαγγελιστού Λουκά, αλλά έχει μυρωθεί και με τα δάκρυα των Ποντίων αδελφών μας, οι οποίοι στην Παναγία την Σουμελά έστρεψαν και συνεχίζουν να στρέφουν την προσευχή και την ελπίδα τους.
Όπου και αν βρίσκονται την Παναγία την Σουμελά υμνούν και τραγουδούν. Εκείνη επικαλούνται ως προστάτιδα και έφορο της ζωής τους», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε λέγοντας: «Γι’ αυτό και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού αυτού του προσφυγικού συνοικισμού του Δήμου Αγρινίου, ο π. Ευάγγελος, κατέθεσε ευλαβικά το αίτημα να προσέλθει φέτος η Παναγία η Σουμελά, εδώ σε αυτήν την Ενορία, όπου εγκαταστάθηκαν οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι αδελφοί μας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τα φρικτά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων.
Ήρθαν εδώ και έκαναν τούτη την γη τη νέα τους πατρίδα. Μετέφεραν τα ιερά και τα όσια του γένους και της πίστης μας, τα εικονίσματα τους, τα έθιμα και τις παραδόσεις τους και πλούτισαν αυτόν τον τόπο, μεταφέροντας την αρχοντιά που διακρίνει τους Μικρασιάτες και τους Ποντίους αδελφούς μας».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε με θερμούς λόγους τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα, τον οποίο χαρακτήρισε φιλόκαλο, φιλακόλουθο, φιλάγιο και φιλάνθρωπο Επίσκοπο της Εκκλησίας, γιατί με την δική του κανονική άδεια ήρθε η Ιερά Εικόνα στην Ιερά Μητρόπολή, καθώς και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά για την ευγενική συγκατάθεσή τους.
Ευχαρίστησε επίσης τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Αρχιμ. Αθηναγόρα Μπίρδα και όλα τα μέλη της πολυμελούς αντιπροσωπείας που συνόδευσαν την Ιερά Εικόνα από την Βέροια στο Αγρίνιο.
Ολοκληρώνοντας την προσφώνησή του, με αφορμή την παρουσία του π. Αθηναγόρα στην Ιερά Μητρόπολή, του απένειμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως ως μια ελάχιστη αναγνώριση της εκκλησιαστικής του διακονίας, ενώ προσέφερε ως ευλογία την Εικόνα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στα υπόλοιπα μέλη της αποστολής.
Αντιφωνώντας, ο π. Αθηναγόρας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας για την τιμή προς το πρόσωπό του, μετέφερε τις πατρικές ευχές του Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και αναφέρθηκε στο ιστορικό της Ιεράς Εικόνος, τα πολλά θαύματα και την τιμή με την οποία την περιβάλλει, όχι μόνο ο ποντιακός ελληνισμός, αλλά ολόκληρος ο ορθόδοξος κόσμος.
Η Ιερά Εικόνα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Αγρινίου έως την Πέμπτη 22 Μαΐου 2025. Ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοιχτός από τις 7:00’ το πρωί έως και τις 10:00’ το βράδυ.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
ΣΑΒΒΑΤΟΝ 17 ΜΑΪΟΥ 2025
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
18:30 Αναστάσιμος Εσπερινός.
21:00 Μικρόν Απόδειπνον.
ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2025
07:00 Αναστάσιμος Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
18:30 Εσπερινός.
19:00 Ιερόν Ευχέλαιον.
21:00 Μικρόν Απόδειπνον.
ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΜΑΪΟΥ 2025
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
18:30 Εσπερινός.
21:00 Μικρόν Απόδειπνον.
ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΪΟΥ 2025
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
12:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος.
ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2025
07:00 Εόρτιος Όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού.
12:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
19:00 Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, και Λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων Παναγίας Σουμελά και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΜΑΪΟΥ 2025
09:00 Ιερά Παράκλησις εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον.
10:00 Αναχώρησις της Ιεράς Εικόνος.
Φεύγει η μία θαυματουργή εικονα και υποδεχόμαστε την άλλη. Αναβαλλαμε και την παράσταση με τη βλασφημη αφίσα του ζαραλικου μια χαρά παει η φαση. Αγρινιο ευλογημένος τόπος
HOLY BUSINESS! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΑ! ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΩΝ “ΠΙΣΤΩΝ” ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ! ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ…ΔΕΞΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ!
Ειδωλολατρία με την Βούλα της πολιτείας.
Ο Χριστός που ασπάζεστε και καλά θα ντρέπονταν για την κατάντια σας.
Αυτή είναι η ταπεινώτητα που σας δίδαξε. Με χρυσά και μερσεντες;