Γεγονότα

Αγρίνιο: Κατέσχεσαν τις αποταμιεύσεις μιας ζωής από ηλικιωμένη

koi-ilikiomeni-xrimataΕξαιτίας οφειλών της κόρης της σε Τράπεζα.

Ήταν συνδικαιούχος στο λογαριασμό της συνταξιούχου μητέρας της – αγνόησαν το ότι είχε αιτηθεί την υπαγωγή της στο «νόμο Κατσέλη».


Σε κατάσταση απελπισίας μια ολόκληρη οικογένεια στο Αγρίνιο, ύστερα από απόφαση  Τράπεζας να προχωρήσει σε κατάσχεση του λογαριασμού με τις οικονομίες μιας ηλικιωμένης γυναίκας, εξαιτίας τραπεζικών οφειλών προς την τράπεζα μίας από τις κόρες της, η οποία ήταν συνδικαιούχους του βιβλιαρίου. Όπως καταγγέλλουν οι συγγενείς της 70χρονης γυναίκας, η κατάσχεση των χρημάτων έγινε χωρίς να υπάρχει πρότερη προειδοποίηση, ενώ η ίδια υπέστη σοκ μόλις έμαθε ότι οι οικονομίες μιας ζωής έκαναν φτερά και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πρόσωπα του άμεσου συγγενικού περιβάλλοντος της άτυχης ηλικιωμένης γυναίκας, κάνοντας οικονομίες μια ζωή και αποταμιεύοντας κάποια χρήματα από τη σύνταξή της, είχε καταφέρει να συγκεντρώσει στον λογαριασμό της το ποσό των 35.000 ευρώ, το οποίο διατηρούσε σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό. Πριν από μερικούς μήνες, η 70χρονη γυναίκα μετέφερε τις αποταμιεύσεις της σε άλλη τράπεζα (λόγω συγχώνευσης) , ενώ θέλησε να τοποθετήσει ως συνδικαιούχους του λογαριασμού τις τρεις κόρες της. Στη συνέχεια, θέλησε να μετατρέψει και πάλι τον λογαριασμό της σε κλειστό, αν και δύο από τις κόρες της αμέλησαν να υπογράψουν το σχετικό τραπεζικό έγγραφο. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την τράπεζα να προχωρήσει ξαφνικά τον περασμένο Απρίλιο σε ολοκληρωτική κατάσχεση του λογαριασμού, για οφειλές που είχε προς την τράπεζα η μία από τις κόρες της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα στην οποία έγινε η κατάσχεση των χρημάτων είναι διαφορετική από αυτή στην οποία υπήρχαν οι χρηματικές οφειλές και μετά από μόλις πέντε ημέρες ολοκληρώθηκε η συγχώνευση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων. Επίσης πρέπει να συμπληρώσουμε ότι η συγκεκριμένη γυναίκα ( η κόρη) είχε αιτηθεί την υπαγωγή της στο νόμο Κατσέλη, προκειμένου να τακτοποιήσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις.
Η κατάσχεση των 35.000 ευρώ από την τράπεζα έγινε στις 10 Απριλίου, ενώ πέρασαν αρκετές ημέρες έως ότου η εν λόγω τράπεζα ενημερώσει εγγράφως για την ενέργειά της αυτή. Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο απέστειλε στην οφειλέτη, προχώρησε στην κατάσχεση του τραπεζικού λογαριασμού, προκειμένου να λάβει τμήμα των οφειλόμενων προς αυτή χρημάτων. Αμέσως ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για την παθούσα και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα, με εκατέρωθεν αποστολές εγγράφων από και προς την τράπεζα. Η οικογένεια από πλευράς της θεωρεί ότι η κατάσχεση των χρημάτων από την τράπεζα αποτελεί παράνομη και καταχρηστική ενέργεια, και μέσω του δικηγόρου της διεκδικεί την επιστροφή των χρημάτων στον λογαριασμό της 70χρονης γυναίκας. Η απάντηση της τράπεζας είναι κάθε φορά το ίδιο λιτή: «Συνεχίζεται η εξέταση της υπόθεσης».
Γεννάται λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, όχι για το κατά πόσο η κίνηση αυτή της τράπεζας ήταν νομικά αιτιολογημένη, αυτό θα το βρουν οι δικηγόροι οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση, αλλά για το κατά πόσο μια τέτοια ενέργεια είναι ηθικά επιτρεπτή. Όπως είπαμε, οι οφειλές της μιας κόρης προς την τράπεζα είναι αναγνωρισμένες και ως εκ τούτου έχει αιτηθεί την υπαγωγή της στο νόμο Κατσέλη, με την αίτησή της για διακανονισμό μάλιστα να έχει εγκριθεί. Από την άλλη όμως, έχουμε μια τράπεζα η οποία προχωρά σε ολοκληρωτική κατάσχεση ενός λογαριασμού στον οποίο πέραν της 70χρονης συνταξιούχου υπήρχαν άλλοι τρεις συνδικαιούχοι, για οφειλές όμως μονάχα του ενός προσώπου.
Το γεγονός ότι όλα αυτά έγιναν ξαφνικά, χωρίς καμία προειδοποίηση και μάλιστα πριν καν ολοκληρωθεί τυπικά η συνένωση των δύο τραπεζικών ιδρυμάτων, και ενώ επιδικαζόταν η υπαγωγή της οφειλέτιδος στη ρύθμιση Κατσέλη, συνηγορεί στο ότι η διαδικασία αυτή έγινε εσπευσμένα. Σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν την παθούσα τα έγγραφα τα οποία έρχονται εδώ και σχεδόν δύο μήνες από την τράπεζα και στα οποία γίνεται λόγος για «περίπτωση που εξετάζεται», από τη στιγμή που μια ηλικιωμένη γυναίκα είδε τις οικονομίες μιας ζωής να κατάσχονται και μάλιστα για χρέη που δεν ήταν δικά της.
Αναγκαστικά λοιπόν αναρωτιόμαστε τόσο εμείς όσο και οι ίδιοι οι παθόντες, για το κατά πόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση η τράπεζα εξάντλησε τα περιθώρια που της δίνει ο νόμος, δημιουργώντας ανυπέρβλητο πρόβλημα και αναγκάζοντας μια ολόκληρη οικογένεια να ακολουθήσει μια νομική διαδικασία στην οποία δεν είχε κανένα λόγο να υποβληθεί. Κατόπιν ενημέρωσης που είχαμε μάλιστα από το Ινστιτούτο Καταναλωτών, γνωρίζουμε ότι η περίπτωση αυτή δεν είναι η μοναδική στην οποία οι τράπεζες επιδεικνύουν ένα από τα σκληρότερα πρόσωπά τους. Το περιστατικό αυτό λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ότι οι οφειλές πολιτών προς τις τράπεζες, τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια», ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 65 δισεκατομμύρια ευρώ και κανείς δεν θέλει να φανταστεί τι θα γίνει αν ξαφνικά αρχίσουν να κατάσχουν όποιους λογαριασμούς βρουν μπροστά τους.

Κώστας Καρακώστας – εφημερίδα “Συνείδηση”

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button