ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αγρίνιο: «Καλή Σαρακοστή» με λαγάνα… γίγας στο αρτοποιείο του Θύμιου Γρίβα (φωτο)

Την εμφάνισή τους κάνουν και φέτος στις βιτρίνες και στις εισόδους των αρτοποιείων της πόλης οι λαγάνες… γίγας.

Πιστός στην παράδοση ο αντιδήμαρχος Αγρινίου και αρτοποιός, Θύμιος Γρίβας και φέτος, μαζί με την σύζυγο του Μαργαρίτα «επιστράτευσαν»… δέκα κιλά αλεύρι για την λαγάνα της φωτογραφίας, διαστάσεων 1,90 επί 60.

Η λαγάνα, το επίπεδο ψωμί με την ελάχιστη ψίχα, την τραγανή κόρα και το ξεχωριστό σουσαμένιο άρωμα, αποτελεί κλασική επιλογή ανάμεσα στα εδέσματα της Καθαράς Δευτέρας, με τη γεύση της να στιγματίζει τη μέρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Το έθιμο της λαγάνας την Καθαρά Δευτέρα παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής.

Λαγάνα – γίγας και στη Βόνιτσα:

Την μεγαλύτερη λαγάνα του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας έφτιαξε το αρτοποιείο Καψάλης στη Βόνιτσα που αποφάσισε να γιορτάσει με ένα ξεχωριστό τρόπο!
Μάλιστα, είναι η τρίτη χρονιά που ο συγκεκριμένος φούρνος φτιάχνει μια τέτοια μεγάλη λαγάνα, όπως λένε οι ίδιοι «για το καλό!» (φωτο-Μιχάλης Κουτουρίνης).

H μεγαλύτερη λαγάνα (Φλαούνα) στο Καινούργιο Τριχωνίδας, στον φούρνο Αφων Ζαρκάδια:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button