Τέχνες

Αγρίνιο: Η παρουσίαση του βιβλίου "Δήμος Εχίνου: ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821" (φωτο & ηχητικό)

mitsis-vivlio-dimos-exinou (1)
Η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα – ιστορικού ερευνητή Νίκου Θ. Μήτση «Δήμος Εχίνου: ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιανουαρίου στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Αγρίνιο. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ.) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, στο πρώην κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδας.

mitsis-vivlio-dimos-exinou (6)
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πρόκειται για ένα βιβλίο, που θεμελιώνει σε στέρεες ιστορικές βάσεις, άγνωστες πτυχές της ιστορίας, με σημαντικά ιστορικά ντοκουμέντα και γεγονότα που έλαβαν χώρα στον τ. Δήμο Εχίνου που απάρτιζαν τα χωριά Κατούνα, Λουτράκι, Μπόϊκον , Τρύφου , Αλεβρά, Αχυρά, Βούστρι, Στεβενά, Κομποτή, Παλιόκαστρο, Αετός, Κωνωπίνα, Καλλίτσα, Παπαδάτου, Μαχαλάς, Γαρδί, Άνινος & Μπαμπίνη, γραμμένο από τον Ιστορικό Ερευνητή Νίκο Θ. Μήτση.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου για την έκδοση του τόμου: “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί στο Αγρίνιο παρουσιάζεται μια σημαντική συγγραφική πρωτοβουλία των συμπατριωτών μας της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Ο διακεκριμένος συγγραφέας και ενεργός πολίτης Νίκος Μήτσης ακολουθεί τα ίχνη μιας εμβληματικής ιστορικής περιόδου και αποκαλύπτει σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την συμμετοχή των μαχητών του Ξηρομέρου στην Ελληνική Επανάσταση. Αξίζουν συγχαρητήρια στον συγγραφέα για το ερευνητικό έργο αλλά και την άοκνη προσπάθειά του για την διάσωση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης. Άξιο επιβράβευσης είναι και το έργο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου. Τα μέλη της εργάζονται συστηματικά για την διατήρηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η έκδοση «Δήμος Εχίνου, ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821» συγκινεί με τις αποκαλυπτικές λεπτομέρειες και συγκλονίζει με τα αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μοναδική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και μας υπενθυμίζει εμφατικά ότι η ιστορία διδάσκει τα πάντα, ακόμη και το μέλλον”.

Ο Δήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ερωτόκριτος Γαλούνης ο οποίος εξήρε το έργο του Συγγραφέα και της Ομοσπονδίας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημήτρης Στεργίου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του, τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της, αναφέρθηκε με συντομία στις δραστηριότητες – δράσεις, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου, στην 35ετή παρουσία της στο χώρο του πολιτισμού, επιστέγασμα των οποίων είναι η έκδοση αυτή του ιστορικού βιβλίου για την περιοχή.

Ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την πολυεπίπεδη προσφορά του στο πολιτιστικό κίνημα, αλλά και για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του βιβλίου στην Ομοσπονδία Ξηρομεριτών, όσον αφορά τη μελλοντική εκμετάλλευση εκδοτικά, του πνευματικού του έργου.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

mitsis-vivlio-dimos-exinou (2)

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τους:
Νίκο Τέλωνα, Συγγραφέα – Ερευνητή, τ. Δήμαρχο Αμφιλοχίας, ο οποίος έκανε αναφορά στα επαναστατικά ιστορικά γεγονότα που συμμετείχαν οι Ξηρομερίτες στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Μαρία Αγγέλη, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ιστορικό πόνημα 720 σελίδων.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του βιβλίου καταλαμβάνουν οι βιογραφίες λησμονημένων μαχητών του πρώην δήμου Εχίνου και η παρούσα έκδοση πλουτίζει τη βιβλιογραφία όχι μόνο της περιοχής της Κατούνας και του Ξηρομέρου αλλά της Αιτωλοακαρνανίας γενικότερα και έκανε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου.

Ακολούθησε ο συγγραφέας όπου στην αποφώνησή του τόνσισε:
Σας χαιρετώ και σας ευχαριστώ όλους μαζί, αλλά κι έναν έναν ξεχωριστά για την παρουσία σας στην εκδήλωση του Δήμου Αγρινίου και της Ο.Π.ΣΥ.Ξ, όπου και παρουσιάζεται το βιβλίο μου με τίτλο “ ΔΗΜΟΣ ΕΧΙΝΟΥ ιστορικές ιχνηλασίες στα 1821″.
Συνέχισε λέγοντας ότι το βιβλίο είναι μια ιστορική εργασία, ένα φτωχό κι όμως ευλαβικό μνημόσυνο γι΄ αυτούς, που, όταν έπεσαν στα πεδία των μαχών δεν κύλησε για χάρη τους κανένα δάκρυ και μείνανε ατύμβευτοι, αμνημόνευτοι, αλιβάνιστοι, που τους σκέπασε η λησμονιά και δεν ανάβει κανένα αγιοκέρι στη μνήμη τους, το πρεπούμενο αγιοκέρι της εθνικής μνήμης. «Παραδίδω» σήμερα στο αναγνωστικό κοινό το βιβλίο αυτό, με τη βοήθεια της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπατριώτες μου απ΄ το Ξηρόμερο και την Αιτωλοακαρνανία, για να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία του τόπου μας και τις πολεμικές δραστηριότητες – αρετές, των οπλαρχηγών, αλλά και των απλών αγωνιστών του Ξηρομέρου στον αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας ( 1821-1829).

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κ. Βασίλης Μπενέκος.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμη με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου Βασίλης Φωτάκης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου Μαρία Παπαγεωργίου, ο τ. Βουλευτές Θάνος Μωραϊτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Φώτης Τζιμάνης, οι πρώην Δήμαρχοι Αγρινίου, Γιάννης Βαϊνάς και Παύλος Μοσχολιός, ο τ. Δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο τ. Δήμαρχος Στράτου Γρηγόρης Τζαμαλής, ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλ/νίας, Παναγιώτης Τσιχριτζής, ο Πρόεδρος ΝΠΔΔ Δήμου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Πρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ Αγρινίου Επαμεινώνδας Τάνταρος, ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του Αχελώος TV Κώστας Μπόκας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων η πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλ/νίας, συγγραφέας, Μαίρη Χρυσικοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΡΦΕΑ Θεμιστοκλής Γαμβρούλης, ο Γιάννης Παπούλιας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ Αγρινίου Πρόεδροι, Μέλη και εκπρόσωποι Αιτωλοακαρνάνικων Συλλόγων και φορέων.

Ο κ. Μήτσης μίλησε στο agriniowebradio για το βιβλίο του:

mitsis-vivlio-dimos-exinou (3)

mitsis-vivlio-dimos-exinou (4)

mitsis-vivlio-dimos-exinou (5)

mitsis-vivlio-dimos-exinou (7)

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button