ΓεγονόταΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Αγρίνιο: «Δεν πάει άλλο» λένε οι εργαστηριακοί ιατροί για το clawback (φωτο-video)

«Στα κάγκελα» βρίσκονται οι εργαστηριακοί ιατροί σε όλη τη χώρα και φυσικά και στην περιοχή του Αγρινίου, οι οποίοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, κρατώντας κλειστά τα διαγνωστικά τους κέντρα, καθώς αδυνατούν λόγω οικονομικής δυσπραγίας και τεχνητών χρεών από το clawback να τα διατηρήσουν ανοιχτά.

Το clawback, δηλαδή η αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός κρατικός προϋπολογισμός και το rebate, δηλαδή η υποχρεωτική κλιμακωτή έκπτωση που παρέχουν οι ιδιώτες πάροχοι στον ΕΟΠΥΥ όταν μια δαπάνη που ζητούν να πληρωθούν υπερβαίνει το προσυμφωνημένο όριο, έχουν φέρει τους εργαστηριακούς ιατρούς στα όριά τους και πλέον οδηγούνται σε αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους


Στο πλευρό τους βρίσκεται και ο Ιατρικός  Σύλλογος Αγρινίου, που νωρίτερα σήμερα Τρίτη 14 Μαϊου, παραχώρησε συνέντευξη τύπου μαζί  με τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών και τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας, στα γραφεία του Συλλόγου, στο Αγρίνιο.

Τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, που παρενέβη με βιντεοκλήση, η πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτών Εργαστηριακών Ιατρών Δυτικής Ελλάδας, Κυριακή Κώτσα, καθώς και η γραμματέας του, κ. Κατσαρού.

Οι εργαστηριακοί ιατροί κάνουν λόγο για θέμα επιβίωσής τους, ζητώντας άμεσα να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, καθώς ένα ποσό της τάξης των περίπου 400 εκατομμυρίων ευρώ το βάζουν οι ίδιοι από την τσέπη τους και πληρώνουν μάλιστα «καπέλο» και τη διαφορά. Όσο για το μέτρο του ενός ευρώ στις εργαστηριακές εξετάσεις και των τριών ευρώ στις ακτινολογικές, που θα αποδίδει ο ασθενής, αφορά όπως είπαν έσοδο μόνο για τον ΕΟΠΥΥ.

Η κ. Κώτσα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα τεχνητά χρέη που έχουν δημιουργηθεί στους εργαστηριακούς ιατρούς λόγω clawback έχουν βάλει «θηλιά» στον κλάδο. Πλήθος ιατρών αδυνατεί ακόμη και να βγει σε σύνταξη, με τα χρέη σε ατομικό επίπεδο να ανάγονται σε αξία ίση με μία κατοικία. Αυτο προκαλεί επιπλέον πρόβλημα και για τους ασθενείς, μιας και η Πολιτεία σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατεί να τους καλύψει ως προς τις εξετάσεις τους.

Υποστήριξε ακόμη η κ. Κώτσα πως ότι αν τα διαγνωστικά κέντρα οδηγηθούν σε λουκέτο οι ασθενείς δεν θα έχουν πρόσβαση σε εργαστηριακές εξετάσεις καθότι στα νοσοκομεία υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

iatrikos sillogos (4)

Ολοι έκαναν λόγο για χρέη άδικα και αδιανόητα, αφού, όπως εξήγησαν, αφορούν όχι μόνο το ποσό των εξετάσεων που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ και πρέπει οι ίδιοι να καλύψουν, αλλά και αυτό που τους ζητάνε να πληρώσουν ως «καπέλο» γι’ αυτή τη διαφορά. «Καταλογίζονται στους εργαστηριακούς ιατρούς ποσά που δεν καταλογίζονται στο κράτος», υπογράμμισε η κ. Μαστοράκου,.

Η κ. Κατσαρού πρόσθεσε από την πλευρά της πως δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να αγοραστούν ούτε τα απαραίτητα αναλώσιμα, επεξηγώντας ότι μαζί με τα εργαστήρια υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες σχετιζόμενοι με τον εργαστηριακό τομέα που αλυσιδωτά και αυτοί επηρεάζονται αρνητικά από την διαμορφωμένη κατάσταση.

Κύριο αίτημα των εργαστηριακών ιατρών είναι να «κλειδώσει» το clawback στο 5%, με συνυπευθυνότητα του κράτους, η διαγραφή των τεχνητών χρεών, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας καθώς και η εφαρμογή των διεθνών κανόνων συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ.

Οι κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών συνεχίζονται μέχρι και τις 18 Μαΐου, οπότε και τα διαγνωστικά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά, ενώ επίκειται την προσεχή Πέμπτη νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

iatrikos sillogos (2)

Κοινό δελτίο τύπου ιατρικών συλλόγων της χώρας: «Η αμετανόητη αλαζονεία του ΕΟΠΥΥ»

Είναι γνωστή σε όλους πια η λαίλαπα που περνά και καταστρέφει τον κόπο των ιδιωτών εργαστηριακών συναδέλφων μας. Είναι γνωστές οι μη βιώσιμες συνθήκες (clawback – rebate) στις οποίες αναγκάζονται να εκτελέσουν το ιατρικό τους έργο. Δώδεκα χρόνια είναι πολλά για να υπάρξει υπομονή και ανοχή. Είναι, όμως, λίγα για να μετρηθεί το ειδικό βάρος της προσφοράς του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ στην κοινωνία μας. Ένα ειδικό βάρος που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υπονομεύει και να υποβαθμίζει.

Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας (ΕΟΠΥΥ), εν μέσω κινητοποιήσεων, αποφάσισε να υπενθυμίσει στους εργαστηριακούς ιατρούς τους όρους λύσης των συμβάσεών τους. Δείχνοντας περαιτέρω αδιαλλαξία, προτρέπει τους πολίτες να καταδώσουν τον ιδιώτη εργαστηριακό ιατρό που δεν θα τους εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο ΕΟΠΥΥ δεν δέχεται την εφαρμογή των Διεθνών Κατευθυντήριων οδηγιών ορθής κλινικής συνταγογράφησης και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, αποδεικνύοντας πως δεν επιθυμεί ο ίδιος την καλή και επιστημονική πρακτική για την υγεία των πολιτών, δείχνοντας παράλληλα την αμετανόητη αλαζονεία του.
Στον αγώνα των ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ οι Ιατρικοί Σύλλογοι σχηματίζουν ασπίδα προάσπισης των δικαιωμάτων τους. Επιβάλλεται να μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εμπαιγμό, με τρόπο ουσιαστικό και υπερκομματικό. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας, καλούν τον Υπουργό Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, να σταθούν μαζί τους στη σωστή πλευρά της ιστορίας και ζητούν άμεση συνάντηση μαζί τους.

iatrikos sillogos (3)

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button