Αγρίνιο: Αμέτρητες οι νεραντζιές που έχουν προσβληθεί από μαύρο ακανθώδη αλευρώδη (φωτο)

Μεγάλο προβληματισμό προξενούν σε αρκετούς κατοίκους γειτονιών οι εικόνες και η κατάσταση που παρουσιάζουν αμέτρητες νεραντζιές στην πόλη του Αγρινίου.

Δέντρα που με τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως τα περασμένα χρόνια φυτεύτηκαν σε πολλές οδούς της πόλης, έχουν πλέον μολυνθεί από τον μαύρο ακανθώδη αλευρώδη. Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό εχθρό των εσπεριδοειδών με πολλούς άλλους επίσης ξενιστές όπως, το αμπέλι, τις τριανταφυλλιές, τη συκιά, τη ροδιά, τη μηλιά, την αχλαδιά, τη μουριά, τη δάφνη, τον κισσό, την ιτιά κ.λ.π., ενώ εγκαθίσταται σε καλλιέργειες, φυσική βλάστηση και σε αστικό πράσινο (πάρκα, ιδιωτικοί κήποι κ.λπ.).


Καταστρέφει τα νέα φύλλα και εξασθενεί τα δέντρα. Στο κάτω μέρος του φυλλώματος αναπτύσσονται πυκνές αποικίες προνυμφών του εντόμου. Τα φύλλα και οι καρποί φέρουν κηλίδες μελιτωμάτων, όπου στη συνέχεια αναπτύσσεται ο μύκητας της καπνιάς, προσδίδοντας μαύρη όψη στα προσβεβλημένα φυτά.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, στις γειτονιές του Αγρινίου οι προσβεβλημένες νεραντζιές εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία που πέφτει πάνω στα αυτοκίνητα, προκαλώντας ένα επιπλέον πρόβλημα. Σαφώς μικρότερο, αλλά υπαρκτό.

Θεωρείται σημαντική απειλή καθώς προσβάλλει μεγάλο εύρος ξενιστών και δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί του στη χώρα. Ως εκ τούτου το Τμήμα Πρασίνου του Δήμου Αγρινίου ουσιαστικά βρίσκεται σε αδιέξοδο ως προς την αντιμετώπισή του. Κοπή δέντρων επίσης , δύσκολα μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους.

Να σημειωθεί πως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, έχει πλήξει ιδιαίτερα τους εσπεριδοπαραγωγούς σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χριστόφορος Παπαδημητρίου, ανέφερε στο agriniopress ότι τα συνεργεία του Δήμου προβαίνουν σε συστηματικά κλαδέματα των δέντρων, με τις υποδείξεις του Δασαρχείου, ωστόσο από εκεί και πέρα δεν δύναται να ληφθεί κάποια άλλη πρωτοβουλία, καθότι απλούστατα δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Οι ψεκασμοί με εντομοκτόνα δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα ενώ η νομοθεσία απαγορεύει τις κοπές των δέντρων.

Δείτε φωτογραφίες:

Για την αντιμετώπιση του εντόμου οι ειδικοί προς το παρόν, συστήνουν:

-Χρήση υγιούς πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού.
-Αποφυγή μετακίνησης μολυσμένου φυτικού υλικού (φυτωριακό υλικό, καρπούς από μολυσμένα δένδρα, άνθη).
-Κλάδεμα και καύση προσβεβλημένων κλαδιών.
-Συστηματικό έλεγχο των καλλιεργειών για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων και άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ και ΠΚΠΦΠ&ΦΕ) σε περίπτωση εντοπισμού τους.
-Επεμβάσεις με ήπια προς τα ωφέλιμα έντομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα στα αρχικά στάδια της προβολής καθώς και κατά τη χειμερινή περίοδο έως την άνοιξη πριν την εμφάνιση των ενηλίκων.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr/2024/01/%CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83/

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Αγρίνιο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης νεραντζιές