Γεγονότα

Aγρίνιο:  Άδειος ο ξενώνας κακοποιημένων γυναικών – τι γίνεται με τους αστέγους

koi-xenonas-kakopoihmenon-gynaikon

Δεν υπάρχει χώρος για τους αστέγους στο Αγρίνιο…την ίδια στιγμή που ο ξενώνας γυναικών – θυμάτων βίας έχει φιλοξενήσει δυο γυναίκες σε 19 μήνες!

“Εκ των ενόντων” δίνονται λύσεις σε άτομα με προβλήματα στέγης

 

Ολοκληρώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες η αξιολόγηση των 64 σχεδίων που υποβλήθηκαν από δικαιούχους φορείς στο πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που βασικό στόχο είχε να ωφεληθούν άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης.

Στο Πρόγραμμα υπέβαλαν αιτήσεις χρηματοδότησης Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Εκκλησιαστικά Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φορείς της Εκκλησίας και πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σύμφωνα με το ν. 2646/1998 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που αποδεδειγμένα δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών στην ομάδα στόχο.

Ο δήμος Αγρινίου, όπως εξηγεί στο “Γ” ο αρμόδιος σε θέματα πρόνοιας αντιδήμαρχος κ. Κώστας Καλαντζής , δεν είχε τα χρονικά περιθώρια να εκπονήσει σχέδιο  για να ενταχθεί στο πρόγραμμα, το οποίο  είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης την 13/10/2014, αφού η παρούσα δημοτική Αρχή είχε λίγο μόλις καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα.

Τι γίνεται όμως με αυτές τις περιπτώσεις στον δήμο Αγρινίου. Υπάρχουν άστεγοι στην περιοχή; Και τι πρόβλεψη υπάρχει από τις δομές πρόνοιας για αυτούς;

Σύμφωνα με τον κ. Κ. Καλαντζή, επίσημη καταγραφή αστέγων στο δήμο Αγρινίου δεν υπάρχει. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πολιτών στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από περίπου έναν χρόνο, περίπου 10 άνθρωποι απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου Αγρινίου, ζητώντας στέγη.

Ο δήμος Αγρινίου, απευθύνοντας κάλεσμα και μέσω των κοινωνικών δομών του προς την κοινωνία, βοήθησε τους ανθρώπους αυτούς, μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσης της πραγματικής τους οικονομικής κατάστασης. Επρόκειτο για περιπτώσεις ανθρώπων που λόγω εξαιρετικά μεγάλων οικονομικών δυσκολιών όφειλαν μεγάλα ποσά σε ενοίκια, ενώ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που απευθύνθηκαν στην πρόνοια του δήμου Αγρινίου, αφού τα βράδια έβρισκαν καταφύγιο σε ημιτελή οικοδομήματα .

Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, όπου χρειάστηκε, οι Αγρινιώτες έδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους παραχωρώντας χώρους και βοηθώντας με φαγητό ή και χρήματα, αφού ο δήμος Αγρινίου, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος, δε διαθέτει χώρο για να τους στεγάσει.

Ξενώνας 20 ατόμων, φιλοξένησε δυο γυναίκες σε 20 μήνες!

Παράλληλα,  από τον Μάρτιο του 2014, λειτουργεί στο Αγρίνιο  Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, ένας χώρος κατάλληλα διαμορφωμένος για να μπορούν να φιλοξενηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα γυναίκες που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία, μαζί με τα ανήλικα τέκνα τους, που όμως παραμένει, στην ουσία, αναξιοποίητος. Στον ξενώνα έχουν φιλοξενηθεί, αυτούς τους 19 μήνες μόλις δύο γυναίκες χωρίς αυτό , δυστυχώς, δεν σημαίνει εξάλειψη των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας στην περιοχή, αφού από την αστυνομία καταγράφονται κάθε μήνα αρκετά τέτοια περιστατικά. Στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο κ. Καλαντζής, υπάρχει προκατάληψη και φόβος  από τις γυναίκες, που ακόμη και αν παραπέμπονται από την αστυνομία μετά από κάποιο περιστατικό για να φιλοξενηθούν στον ξενώνα, εκείνες επιλέγουν αντίστοιχες δομές σε εκτός νομού περιοχές…

Επί μήνες λοιπόν ολόκληρους, ο ξενώνας μένει άδειος, ενώ οι πέντε μόνιμοι εργαζόμενοί του (ψυχολόγος, παιδοψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, φύλακας, καθαριστήρα)  , έχουν μείνει, στην ουσία, χωρίς αντικείμενο και βοηθούν εάν και όποτε χρειαστεί, στη λειτουργία των υπόλοιπων κοινωνικών δομών.

Θυμίζουμε ότι η υλοποίηση της δομής χρηματοδοτήθηκε στα πλαίσια της πράξης «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Ανάπτυξη και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας Β΄ κύκλος στον Άξονα Προτεραιότητας 07» και εγκρίθηκε με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής των Ε.Π. του ΕΣΠΑ.  Στον Ξενώνα προβλέπεται να φιλοξενούνται περίπου 20 γυναίκες θύματα βίας και τα παιδιά τους, όπου θα παρέχονται υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, από ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο), που προσλήφθηκε ειδικά για τις ανάγκες του ξενώνα.

 

Εφημερίδα “Γεγονός”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button