ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Σε αγωγές κατά των υπευθύνων προσανατολίζονται οι ελαιοπαραγωγοί για τις απώλειες λόγω δάκου

Για μια τροπολογία με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή, με στόχο να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου, έκανε λόγο και πάλι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Οι αναφορές αυτές έγιναν στην Τρίπολη, όπου και συναντήθηκε την περασμένη Παρασκευή, με ελαιοπαραραγωγούς.


Πάντως, ελαιοπαραγωγοί από διάφορες περιοχές της χώρας προσανατολίζονται στην κατάθεση αγωγών εναντίον των υπευθύνων, για τη ζημιά που υπέστησαν.

Στην εν λόγω τροπολογία, την οποία πρώτο αποκάλυψε το Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία, μιλώντας με τον Σταύρο Αραχωβίτη, θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.

Πάντως πληροφορίες θέλουν ήδη ελαιοπαραγωγούς από Μεσσηνία, Αργολίδα και όχι μόνον να προσανατολίζονται σε αγωγές κατά των υπευθύνων, για τις απώλειες.

«Δεν έχουμε άλλο δρόμο από τις αγωγές», τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Παύλος Ρούμπος, ελαιοπαραγωγός, από την Επίδαυρο, ένα ακόμα μέρος στο οποίο υπάρχουν πάρα πολλές ζημιές.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός συναντήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, με ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς από όλη την Πελοπόννησο, προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα του δάκου που έχει προσβάλει τις ελαιοκαλλιέργειες και έχει προκαλέσει υψηλό βαθμό ζημιάς στην παραγωγή, στην ποιότητα και στην τιμή του ελαιολάδου.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι βουλευτές Γιώργος Παπαηλιού, Γιάννης Γκιόλας, Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, ο δήμαρχος Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής και ο πρόεδρος του ΣΕΚ, Τάκης Πεβερέτος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες οι παραγωγοί κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους κυρίως για τον δάκο, αλλά και για άλλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν στην καθημερινότητά τους.

Κατά την εισήγηση του ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για πολλές καλλιέργειες λόγω καιρικών συνθηκών. Στην ελιά ο δάκος φέτος είχε έξαρση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση οξέων στο ελαιόλαδο που σημαίνει χαμηλή ποιότητα.

Οι ίδιες συνθήκες που επέτρεψαν τη βιολογία του δάκου, δεν επέτρεψαν στο πρόγραμμα δακοκτονίας να έχει αυξημένο βαθμό επιτυχίας.

Η χώρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα τεκμηριωμένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά ποσό για να καλύψει τη ζημιά που έχει προκληθεί, σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Από τις τοποθετήσεις βουλευτών, παραγωγών και παρευρισκομένων στη συνάντηση προέκυψαν μεταξύ άλλων :

-Η δακοκτονία να γίνεται από τους Δήμους που είναι πλησιέστεροι στον πολίτη,
-Ο δάκος αλλά και ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστημονικό τρόπο,
-Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διαγωνισμού και ψεκασμών,
-Οι ψεκασμοί να γίνουν ευρύτατοι στις περιοχές,
-Να λυθεί το πρόβλημα τους εισοδήματος που χάθηκε και
-Να καταφέρει η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Παρέμβαση από τον δήμαρχο Πύλου

Την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Πύλου Νέστορος ζητά ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης με επιστολή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη.

Ο δήμαρχος επισημαίνει το πρόβλημα με το παραγόμενο ελαιόλαδο που είναι «υποβαθμισμένης ποιότητας» λόγω δάκου και ασθενειών και αυτό έχει συμπαρασύρει τις τιμές του ελαιολάδου προς τα κάτω, στο κόστος παραγωγής, φέρνοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς.

Αναλυτικά στην επιστολή του αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το βασικό εισόδημα των δημοτών του Δήμου Πύλου – Νέστορος προέρχεται κατεξοχήν από την ελαιοκαλλιέργεια. Οι εξελίξεις ωστόσο στην φετινή παραγωγή μόνο ευχάριστες δεν είναι.
Οφείλω λοιπόν να απευθυνθώ σε σας, ως Δήμαρχος και εκφραστής της τοπικής μας κοινωνία, η οποία βρίσκεται σε απόγνωση.

Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι άμεσες γιατί σε διαφορετική περίπτωση το 2019 που έρχεται σε λίγες ημέρες θα είναι δύσκολη χρονιά για το τόπο μας τόσο οικονομικά όσο και παραγωγικά. Οι αγρότες θέλουν την άμεση υποστήριξη μας για να συνεχίσουν να καλλιεργούν και να προσφέρουν στην Ελληνική Οικονομία και μάλιστα όταν οι ίδιοι δεν ευθύνονται για τη ζημιά που έχει προκύψει.

Την φετινή χρονιά λοιπόν είχαμε πολλά προβλήματα στην ελαιοκαλλιέργεια. Διαπιστώθηκαν προσβολές τόσο από το μύκητα γλοιοσπόριο όσο και από το δάκο της ελιάς.

Εξαιτίας των προσβολών αυτών και των ιδιαίτερα ευνοϊκών περιβαλλοντικών συνθηκών ( υψηλή σχετικά υγρασία, υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένες βροχοπτώσεις) το παραγόμενο ελαιόλαδο είναι υποβαθμισμένης ποιότητας.

Η υποβαθμισμένη ποιότητα οφείλεται στην αυξημένη οξύτητα του. Αποτέλεσμα όλων αυτών που αναφέρουμε παραπάνω είναι η κατακόρυφη πτώση της τιμής του ελαιολάδου που σε πολλές περιπτώσεις προσεγγίζει και το κόστος παραγωγής.

Αυτό έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας, με συνέπεια να μην υπάρχει κίνητρο ώστε να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους.

Πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα πρέπει να γίνεται έγκαιρα η έναρξη του προγράμματος της δακοκτονίας, με ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέχρι τον Απρίλιο, η πρόσληψη του προσωπικού επίσης μέχρι τέλη Απριλίου καθώς και η προμήθεια των φυτοφαρμάκων μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης να εφαρμόζεται η γενίκευση της χρήσης των GPS στη παρακολούθηση των ψεκασμών.

Επιπλέον να δίνονται έγκαιρα συμβουλές στους παραγωγούς από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου της ελιάς.

Τέλος, ζητάμε την άμεση αποζημίωση των παραγωγών μέσα από ειδικά προγράμματα, για τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από τα αίτια που αναφέραμε πιο πάνω, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα είναι σε θέση να συνεχίσουν την δραστηριότητα τους».

Η επιστολή κοινοποιείται στους βουλευτές Μεσσηνίας αλλά και στα κόμματα.

Στήριξη ζητούν οι Αιτωλοακαρνάνες λόγω ξηρασίας

Τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που έχουν πληγεί από την ξηρασία, ζητά με ερώτηση του στη βουλή ο βουλευτής της Δημ. Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

http://www.agrotypos.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button