ΑτζένταΕκδηλώσειςΠολιτισμόςΡοή Ειδήσεων

Εκδήλωση μνήμης για τα 74 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς

Εκδήλωση μνήμης στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, την παραμονή της 74ης θλιβερής επετείου της καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 5 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή και ώρα 20:30.

Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους της περιοχής που επιδιώκουν την αναβίωση της μνήμης αυτής ενώ στηρίζεται και από τους τοπικούς συλλόγους. Η αρχή έγινε από την προηγούμενη χρονιά, όπου έγινε ανάγνωση του χρονικού των γεγονότων. Η τελετή μνήμης περιέχει επιμνημόσυνη δέηση καθώς και ομιλίες για τα γεγονότα του Αυγούστου 1944.


Αυγούστου 1944.

600 περίπου Γερμανοί Στρατιώτες εφορμούν στην περιοχή των Παρακαμπυλίων, στον Άγιο Βλάση και τη Χούνη. Κατέκαυσαν περιουσίες και ολόκληρα χωριά. Καταστρέφουν τον Άγιο Βλάση ολοσχερώς σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν στα σπίτια. 200 οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Από την καταστροφική μανία των Γερμανών δεν γλίτωσαν ούτε οι Ιεροί Ναοί και τα ξωκλήσια, όπως μαρτυρά φωτογραφία της Εκκλησίας του Αγίου Βλασίου που διασώζεται. Τα γεγονότα αυτά τραυμάτισαν την ιστορική μνήμη, συνέτριψαν την τοπική οικονομία, παραμορφώνοντας το αρχιτεκτονικό τοπίο. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους από το μηδέν, ύστερα από τα ανεπανόρθωτα πλήγματα που υπέστησαν από την δολοφονική αυτή επιδρομή.

Για την τραυματική αυτή ιστορική εμπειρία διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή φορά εκδήλωση μνήμης στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, την παραμονή της 74ης θλιβερής επετείου της καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς. Η εκδήλωση θα γίνει φέτος στις 5 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή και ώρα 20:30. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους της περιοχής που επιδιώκουν την αναβίωση της μνήμης αυτής ενώ στηρίζεται και από τους τοπικούς συλλόγους. Η αρχή έγινε από την προηγούμενη χρονιά, όπου έγινε ανάγνωση του χρονικού των γεγονότων.

Η τελετή μνήμης περιέχει επιμνημόσυνη δέηση καθώς και ομιλίες για τα γεγονότα του Αυγούστου 1944.

Τις προηγούμενες φορές ομιλητές ήταν ο διεθνούς φήμης Γλύπτης Θεόδωρος Παπαδημητρίου, που βίωσε τα παιδικά του χρόνια στον Άγιο Βλάση, ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Πατρώνης , ο Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας και ιστορικός Νίκος Χούτας και ο φιλόλογος- Msc Φιλοσοφίας Ηλίας (Λίνος) Υφαντής. Φέτος θα γίνει εκτενή αναφορά στο επιχειρησιακό κομμάτι των Γερμανών , το οποίο σχετίζεται με την αποχώρηση των Γερμανών από την Αιτωλοακαρνανία.
Την κεντρική παρουσίαση θα κάνει ο Αλέκος Κατεφίδης, καθηγητής στο ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Νυρεμβέργης της Γερμανίας.

Η εισήγηση του κου Κατεφίδη θα βασιστεί σε πρωτόλεια τεκμήρια, τα οποία κατά καιρούς έχει δημοσιεύσει στη γνωστή σελίδα ιστορικού περιεχομένου «Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου», την οποία ίδρυσε και διαχειρίζεται.

Η παρουσίαση θα γίνει με χρήση προτζέκτορα για πρώτη φορά στο χρονικό των εκδηλώσεων στην πλατεία του Αγίου Βλασίου.

Τοπική Διαφήμιση
one Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button