Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Με λαμπρότητα και συγκίνηση τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Κυψέλης Αγρινίου (φωτο)

Μεγάλη η συμβολή του Ιερομονάχου Αναστασίου Σπυρόπουλου στην ολοκλήρωση του

Με την πρέπουσα λαμπρότητα τελέσθηκαν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019 τα εγκαίνια του μεγαλοπρεπή και περικαλλούς Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος του Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού στην Κυψέλη  (τέωςΣφήνα) Αγρινίου(πηγή).

Η τελετή ήταν συγκινητική και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους πιστών, μιας και ο ναός θεμελιώθηκε πριν από 90 περίπου χρόνια, από τους ξεριζωμένους Πόντιους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο χωριό .

Τα εγκαίνια έγιναν από τον  Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά και επί εφημερίας του Ιερομονάχου Αναστασίου Σπυρόπουλου, εκ Μεσαρίστης Μεσολογγίου.

Αξιοσημείωτη πάντως ήταν η πλήρης απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής του Αγρινίου. Στην τελετή παραβρέθηκε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Βάσω Καραγκούνη, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων Κυψέλης και Αγίου Κωνσταντίνου κ. Ηλιάδης και Σεϊτανίδης.

Στην Αγία Τράπεζα τέθηκαν ως θεμέλιο τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονος του Ιαματικού, του Αγίου Νεομάρτυρα Ιωάννου του εν Βραχωρίω, και του Αγίου Νεομάρτυρα Γερασίμου του εκ Μεγάλου Χωρίου Ευρυτανίας.

Ο Σεβασμιώτατος επίσης, χειροθέτησε Αναγνώστη τον Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα και γεύμα στο πνευματικό κέντρο του Ναού.

Τα δρώμενα της ακολουθίας των εγκαινίων εξηγούνταν με λεπτομέρειες από τον Μητροπολίτη ώστε και το εκκλησίασμα να μπορεί να αντιλαμβάνεται το τι γίνεται εντός του Ιερού Βήματος.

“Για να κατανοήσουμε πόσο αναγκαία είναι τα εγκαίνια οι Πατέρες της Εκκλησίας, μας λένε ότι εάν ο Ναός δεν έχει εγκαινιασμένη Αγία Τράπεζα να γκρεμίζεται. Τόση σημασία έχει ο εγκαινιασμός του Ναού” ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Αιτωλίας συνεχάρη το εκκλησιαστικό συμβούλιο “το οποίο υπό την καθοδήγηση και την ακούραστη προσφορά του π. Αναστασίου, ο Ναός αυτός λάμπει και είναι πνευματικά ένας Ναός, ο οποίος κοσμεί την ενορία αυτή και όλη την Μητρόπολή μας.”

Μετά την Μικρασιατική καταστροφή και την εκδίωξη των κατοίκων του ιστορικού και μαρτυρικού Πόντου οι πρώτοι ξεριζωμένοι Πόντιοι που έρχονται στην Αιτωλοακαρνανία και κυρίως στην περιοχή της Σφήνας, σημερινής Κυψέλης, ξεκινούν να θεμελιώνουν τον πρώτο Ιερό Ναό που θα τους κάλυπτε στις λατρευτικές τους ανάγκες.

Έτσι το 1926 ξεκινούν την θεμελίωση μικρού Ναού επ’ ονόματι των Τριών Ιεραρχών στο κέντρο του σημερινού Ιερού Ναού, ο οποίος και παρέμεινε μέχρι την ολοκλήρωση του νέου Ναού.

Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του μικρού Ναού οι κάτοικοι σκεπτόμενοι ότι η πανήγυρη του Ναού θα είναι στην καρδιά του χειμώνα αποφασίζουν να χτίσουν πέριξ του μικρού Ναού τον σημερινό  Ιερό Ναό προς τιμήν του Άγιου Μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονoς(πηγή).

Για την Romfea.gr – Τηλέμαχος Παππάς

Πληροφορίες: Σπύρος Ταφιάδης

romfea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button