ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Άγιο Φως: Πολύ δύσκολα θα φτάσει εγκαίρως σε όλη τη χώρα – Τι λέει η Ιερά Σύνοδος

Όπως αποκαλύπτει στο Live News o εκπρόσωπος τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Αθηναγόρας, το Άγιο Φως δύσκολα θα φτάσει έγκαιρα σε κάθε γωνιά της χώρας λόγω του εορτασμού της Ανάστασης στις 21:00

Με μια…στεγανοποιημένη διαδικασία θα γίνει και φέτος η διαδικασία αφής και μεταφοράς του Αγίου Φωτός από το Ισραήλ, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό που εξακολουθεί να εφαρμόζει το Ισραήλ για όσους φτάνουν από το εξωτερικό στη χώρα.

Ειδικότερα, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει με ειδική πτήση στην Αθήνα και θα μεταφερθεί στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου. Οι εκκλησίες της Αθήνας, αναμένεται να προλάβουν οριακά. Στους νομούς και τα νησιά που το Άγιο Φως δεν θα έχει φτάσει έγκαιρα, οι ιερείς θα κληθούν να κάνουν μια ακολουθία μπροστά στην Αγία Τράπεζα και στη συνέχεια να μοιράσουν το φως από τη λεγόμενη ακοίμητη καντήλα, που καίει 24 ώρες το 24ωρο.

Όπως εξηγεί στο Mega ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι και αυτό Άγιο Φως που διανέμουν κάθε χρόνο, πολλές άλλες ορθόδοξες χώρες του κόσμου.


«Φέτος, πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει άμεση δυνατότητα να πάει παντού. Για τους άλλους τόπους, δεν γνωρίζω πώς θα γίνει. Δεν είναι πρόβλημα της Ιεράς Συνόδου το πώς θα μεταφερθεί το Άγιο Φως, που έρχεται από τα Ιεροσόλυμα. Η ακοίμητη καντήλα είναι ένα καντήλι πίσω από την Αγία Τράπεζα και το οποίο φροντίζουμε να παραμένει αναμμένο όλο το 24ωρο.

Από αυτό παίρνουμε το Άγιο Φως που έχουμε στις ενορίες μας. Είναι η ίδια ακολουθία με αυτήν που γίνεται στα Ιεροσόλυμα, μιας και δεν προμηθεύονται όλες οι Εκκλησίες το Άγιο Φως από εκεί. Πιστεύω ότι το Άγιο Φως θα φτάσει στον Πανάγιο Τάφο γύρω στις 19:00-19:30.»

Πώς θα γίνει η Ανάσταση

Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας θα γίνουν κανονικά, αλλά θα αρχίσουν νωρίτερα. Μέσα στις εκκλησίες θα βρίσκεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα με ανώτατο όριο τους 100 πιστούς για τις μεγάλες εκκλησίες. Στα προαύλια όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες και να στέκονται σε απόσταση δύο μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Το βράδυ της Ανάστασης, η ακολουθία θα αρχίσει στις 20.00 το βράδυ και μια ώρα μετά θα ακουστεί το Χριστός Ανέστη. Η αναστάσιμη ακολουθία θα ολοκληρωθεί στις 22.30 πάντα με τον προβλεπόμενο αριθμό πιστών, που θα πρέπει να έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέχρι τις 23.00 το βράδυ, όταν ξεκινάει η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Οι ιερείς σε ολόκληρη τη χώρα θα ενημερωθούν με εγκύκλιο, που θα εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Πηγή: reader.gr

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button