Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αγία Τριάδα Αγρινίου: Η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου (φωτο)

Σε τι διέφερε από τις μεταγενέστερες λειτουργίες του «βυζαντινού τυπικού»

Την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου το απόγευμα τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Αγρινίου η αρχαιοπρεπής Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου σύμφωνα με την παλαιοχριστιανική τάξη.

Στη Θεία Λειτουργία, ιερούργησε ο Πρωτοσυγκέλλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Επιφανίος Καραγεώργος με τη συμμετοχή ιερέων.

Η Θεία Λειτουργία διαφοροποιείται ως προς την τάξη από τις μεταγενέστερες λειτουργίες του βυζαντινού τυπικού, του Μεγάλου Βασιλείου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η τέλεση της Θείας Λειτουργίας γίνεται έξω από το Άγιο Βήμα. Ακολουθεί ανάγνωσμα από την Αγία Γραφή στο κέντρο του Ναού και ο ιερέας να είναι στραμμένος κατά την τέλεση της θείας Λειτουργίας προς τους πιστούς.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. “Του Βυζαντινού τυπικού”; Οι Θείες Λειτουργίες κατατάσσονται σε λειτουργικούς τύπους άρα πιθανόν εννοεί τις λειτουργίες που ανήκουν στο Βυζαντινο Λειτουργικό Τύπο. “Η Λειτουργία τελείται έξω απ το ιερό βήμα” γιατί; είχε σκαλωσιές στο εσωτερικό; Όλα αυτά τα βεβηλα που άρχισαν από το Μακαριστό Χριστοδουλο, λειτουργίες έξω από το ιερό βήμα πάνω σε τραπέζια, επιταφιους και ο.τι βρεθεί μπροστά μας πρέπει να διακοπεί. Είναι τουλάχιστον αντιαισθητικο οι ιερουργοι να έχουν στραμμένα τα νώτα τους στο ιερότερο μέρος του Ναού που συμβολίζει το Θρόνο του Θεού και μάλιστα με την Ωραία Πύλη ανοιχτή. Τα αναγνώσματα πάντα είναι στο κέντρο του Ναού εκεί διαβάζεται ο Απόστολος και το Ευαγγέλιο στον Αμβωνα άρα δεν έχουμε διαφοροποίηση. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με την προσκομιδη, την Αγία Αναφορά, την ένωση των Δώρων, τη Μεταληψη και την πληθώρα διακονικων αιτήσεων καθώς και τις εκτεταμένες ευχές που εν πολύς δεν καλύπτονται αλλά αναπεμπονται εκφωνως. Το τραπέζι στο κέντρο και το ανάγνωσμα πάντως δε διαφοροποιεί τη λειτουργία. Και του χρόνου με υγεία να ξαναγίνει και η Προηγιασμενη του Ιακώβου είναι ωραία για τη Μ. Σαρακοστή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button