ΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Αυτοκινητόδρομοι: Ο Κ. Καραμανλής καλείται να ξεκινήσει το Αγρίνιο – Ιόνια οδός

Είναι ψηλά στο πρόγραμμα της ΝΔ

Μεγάλες εξελίξεις αναμένονται στο πεδίο της επέκτασης των συμβάσεων παραχώρησης στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.

Όπως έχει ήδη εξαγγελθεί από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπάρχουν αρκετά έργα που θα προχωρήσει, μεταξύ των οποίων και η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, το Ιωάννινα-Κακαβιά, η σύνδεση Δράμας-Εγνατίας, η σύνδεση του ΠΑΘΕ με τον Ε65 μέσω Γιαννιτσων και Έδεσσας και το Καρπενήσι-Λαμία.

Τα έργα αυτά είναι πολύ πιθανόν να τα δούμε μέσα σε ένα «cluster» επεκτάσεων στους υφιστάμενους αυτοκινητόδρομους και βέβαια το ενδιαφέρον στρέφεται αν αυτό θα γίνει με κάποιες επεκτάσεις των συμβάσεων αυτών ή θα προχωρήσουν με κάποιο άλλο τρόπο.

Αντίθετα φαίνεται πως έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού μιας και έχει ήδη λεχθεί ότι θα πραγματοποιηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την επέκταση τους πριν τη λήξη της υφιστάμενης παραχώρησης.

Εδώ φαίνεται πως ο σχεδιασμός έχει κλειδώσει για την αστική σήραγγα Κατεχάκη-Λ.Βουλιαγμένης, την επέκταση της Λ.Κύμης στην εθνική οδό και τις επεκτάσεις προς Ραφήνα και Λαύριο.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν υπάρξει κάποια επιπλέον προσθήκη στο πακέτο αυτό και παράγοντες της αγοράς μιλούν για την περίφημη σήραγγα Αργυρούπολης που θα μπορεί να συνδέει τα νότια προάστια με τα Μεσόγεια και το Αεροδρόμιο σε χρόνους ρεκόρ.

Το κομμάτι των έργων στους αυτοκινητόδρομους πρόκειται να είναι ένα από τα σημαντικά θέματα για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή που αναμένεται να δώσει ήδη από σήμερα κάποια πρώτα δείγματα γραφής για την νέα μέρα στο επιτελείο του «Παπάγου».

Η έλλειψη νέων έργων που έχει οδηγήσει τις κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας σε αδιέξοδο είναι ο σημαντικότερος παράγοντας πίεσης για τη νέα ηγεσία που δείχνει να λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την τρέχουσα κατάσταση και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στην παρουσίαση του προγράμματος για τις υποδομές είχε γίνει λόγος για ένα πακέτο έργο της τάξης των 10-12 δισ.ευρώ.

Οι κατασκευαστικές εξέφρασαν και πρόσφατα στο 3ο Συνέδριο Υποδομών-Μεταφορών τις θέσεις τους για την σημερινή κατάσταση θεωρώντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει η απαραίτητη υποστήριξη από την πλευρά της πολιτείας σε σειρά από φλέγοντα ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι μεγάλες εκπτώσεις και η στήριξη στην εξωστρέφεια.

ypodomes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button