sliderΑυτοδιοικητικές Εκλογές 2019Ροή Ειδήσεων

Αυτοδιοικητικές εκλογές – Β’ Γύρος: Πώς ψηφίζουμε – Απαντήσεις σε ερωτήσεις

Στα ίδια εκλογικά τμήματα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και της προηγούμενη Κυριακή θα ψηφίσουν οι πολίτες στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι οποίες διεξάγονται για όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν συγκέντρωσε κάποιος υποψήφιος ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Η ψηφοφορία θα αρχίσει την 07.00 ώρα και θα λήξει την 19.00 ώρα.

Θα χρησιμοποιηθούν οι ίδιες εφορευτικές επιτροπές, οι ίδιοι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και οι ίδιοι έφοροι αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής. Για την υποστήριξη του έργου των εφορευτικών επιτροπών θα οριστεί ένας γραμματέας.


Χωρίς σταυροδοσία

Στις επαναληπτικές εκλογές οι πολίτες δεν σημειώνουν σταυρό προτίμησης σε κανένα υποψήφιο σύμβουλο, καθόσον η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται µόνο ανάµεσα στους υποψηφίους περιφερειάρχες ή τους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία.

Οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μόνο το ψηφοδέλτιο με την παράταξη που επιθυμούν. Εντούτοις, ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης δεν προσμετρώνται ως άκυρα.

Οι συνδυασµοί που θα συμμετάσχουν στην επαναληπτική ψηφοφορία οφείλουν, µέσω του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, να παραδώσουν έγκαιρα τον απαραίτητο αριθµό ψηφοδελτίων στον οικείο δήµαρχο. Όµοιο εκλογικό υλικό µε αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη ψηφοφορία, θα χρησιμοποιηθεί και στην επαναληπτική, µε εξαίρεση το βιβλίο διαλογής ψήφων προτίμησης υπέρ των υποψηφίων των συνδυασμών, το οποίο δεν χρειάζεται να συμπληρωθεί.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους. Για να μάθετε πού ψηφίζετε μπορείτε να επισκεφτείτε τον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών με την ειδική εφαρμογή είτε είστε Έλληνας, είτε Ευρωπαίος πολίτης.

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, απευθυνθείτε στο δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Βρήκα το όνομά μου σε άλλο δήμο από αυτόν στον οποίο είμαι δημότης. Τι κάνω;

Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτισθεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια.
Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του Μαΐου 2019 περιλαμβάνουν τις μεταβολές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού.

Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών.Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 527.000 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το διαβατήριό σας ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή. Στη περίπτωση νέας αστυνομικής ταυτότητας, μπορείτε να ψηφίσετε κανονικά, εφόσον δεν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία, θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες.

Πόσες μέρες εκλογική άδεια δικαιούμαι, με βάση την χιλιομετρική απόσταση της περιοχής που ψηφίζω;

Όσοι εργάζονται 5 ημέρες δικαιούνται:

Από 200-400 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Από 401 και άνω, 2 εργάσιμες ημέρες, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς με βάση την υπεύθυνη δήλωση τους

Όσοι εργάζονται 6 ημέρες δικαιούνται:

Από 100-200 χλμ, 1 εργάσιμη ημέρα

Από 201-400 χλμ, 2 εργάσιμες ημέρες

Από 401 και άνω, 3 εργάσιμες ημέρες

Και για τις δύο παραπάνω περιπτώσεις, όσοι μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει πρόσβαση, ο αριθμός ημερών άδειας, θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς η άδεια αυτή να υπερβαίνει τις 3 εργάσιμες ημέρες.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά χιλιομετρικές αποστάσεις περιοχών, απευθυνθείτε στη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στις κατά τόπους Νομαρχίες.

Ποιοι εξαιρούνται από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ ;

Οι ψηφοφόροι με ειδικές ανάγκες / αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται δε να τους διευκολύνουν με συγκεκριμένα μέτρα.

Τι είναι ο Κλεισθένης και πως επηρεάζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Ο Κλεισθένης είναι νόμος ( ν.4555/2018) που φέρνει αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η μείωση της θητείας των αιρετών από πέντε σε τέσσερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα oι βασικές αλλαγές του «Κλεισθένη Ι» είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

Απλή αναλογική

Ανάμεσα στις διατάξεις περιλαμβάνεται και η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Δημοτικές αρχές και Κοινοτικά Συμβούλια

Αποσυνδέεται η ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των κοινοτήτων από τους συνδυασμούς που μετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των δημοτικών αρχών, και προβλέπεται η εκλογή των οργάνων κοινότητας σε χωριστή κάλπη.

Σχετικά με τις Κοινότητες με πληθυσμό άνω και κάτω των 300 κατοίκων

Δεν υφίσταται υποψηφιότητα για το αξίωμα του «προέδρου του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων», καθώς όλοι ο υποψήφιοι στις κοινότητες αυτές είναι υποψήφιοι σύμβουλοι.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται έμμεσα από τους συμβούλους της.

Προβλέπεται, επίσης, η εκλογή προέδρων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως 300 κατοίκων, με χωριστή κάλπη και με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων, ενώ λαμβάνεται, για πρώτη φορά, υπόψη ο «μόνιμος πληθυσμός» της χώρας για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση και λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας τον «πραγματικό πληθυσμό», που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η θητεία των αιρετών

Επανέρχεται στα τέσσερα χρόνια -από πέντε χρόνια που προέβλεπε το νομοσχέδιο «Καλλικράτης». Σημειώνεται πως οι διατάξεις ορίζουν ότι οι νέες τοπικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και η θητεία τους θα ολοκληρώνεται την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους.

Τοπικά δημοψηφίσματα

Ορίζεται η δυνατότητα προκήρυξης δημοψηφισμάτων, σε επίπεδο περιφέρειας ή δήμου, για φλέγοντα τοπικά ζητήματα.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Αρκεί η αστυνομική σας ταυτότητα ή το διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικά ή με πληρεξούσιο;

Όχι

Μπορώ να ψηφίσω ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ψήφος μέσω του διαδικτύου. Είναι απαραίτητο να παραστείτε αυτοπροσώπως στο εκλογικό σας τμήμα.

Υπάρχουν διευκολύνσεις για ψηφοφόρους ΑΜΕΑ ;

Οι ψηφοφόροι με ειδικές ανάγκες / αναπηρία ψηφίζουν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Οι εφορευτικές επιτροπές καλούνται δε να τους διευκολύνουν με συγκεκριμένα μέτρα.

Που θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινώνονται ζωντανά σε ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών (ekloges.ypes.gr), για κάθε τμήμα έπειτα από την αποστολή τους, στο Υπουργείο Εσωτερικών, από τον Δικαστικό Αντιπρόσωπο.

Σε ποια περίπτωση διεξάγεται ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη περιοχή μου;

Ο Β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών διεξάγεται μόνο για την Περιφέρεια ή και τον Δήμο, στους οποίους κανένας από τους συνδυασμούς, που συμμετέχουν στις εκλογές, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των εγκύρων ψηφοδελτίων.

Για την Περιφέρεια ή το Δήμο που διεξάγεται Β’ γύρος εκλογών δεν υπάρχει σταυροδοσία για τους υποψηφίους των συνδυασμών και συμμετέχουν μόνο οι δύο πρώτοι, σε ψήφους, συνδυασμοί.

aftodioikisi.gr

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button