Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αφιέρωμα της Ιταλικής Corriere στην ΠΟΑΥ ακτών Ξηρομέρου-Εχινάδων και τις αντιδράσεις που προκαλεί

Ταξίδι σε έναν από τους κύριους κόμβους ιχθυοκαλλιέργειας στην Ευρώπη στην έκταση της θάλασσας μεταξύ της περιοχής Αιτωλίας και Ακαρνανίας και των Ιονίων Νήσων, κάνει η Ιταλική Corriere , ένας από τους δημοφιλείς ιστότοπους της Ιταλίας.

Στο σχετικό ρεπορτάζ του Francesco de Augustinis , τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι ο κύριος Ευρωπαίος παραγωγός λαβρακιού και τσιπούρας για εξαγωγή (83% του συνόλου). Από αυτό, το 41% πηγαίνει στην Ιταλία, τη χώρα που δαπανά τα περισσότερα για την κατανάλωση ψαριών.


Ακόμη τονίζεται πως οι δραστηριότητες υδατοκαλλιέργειας έχουν προκαλέσει μεγάλες επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, κάτι που αποκαλύπτεται από τα πρώτα αποτελέσματα μιας μελέτης του Ινστιτούτου Προστασίας της Θάλασσας «Αρχιπέλαγος», του ανεξάρτητου ερευνητικού φορέα που εδρεύει στην Ελλάδα και που τον Ιούνιο πραγματοποίησε για πρώτη φορά μια επιτόπια έρευνα τεκμηρίωσης του αντίκτυπου των ιχθυοτροφείων σε αυτό το τμήμα της θάλασσας, μέσω φωτογραφιών, ερευνών και δειγματοληψίας των υδάτων και του βυθού. “Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ένα νεκρό τοπίο, με θαλάσσια οικοσυστήματα που έχουν υποστεί ζημιές από τις δραστηριότητες ιχθυοκαλλιέργειας που έχουν παραμείνει εκεί εδώ και δεκαετίες”, λένε οι ερευνητές σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις φορέων και κατοίκων το Ξηρομέρου, σχετικά με την ΠΟΑΥ στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας και τις Εχινάδες, ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις του δημάρχου Ξηρομέρου, Γιαννη Τριανταφυλλάκη.

Επισημαίνεται για παράδειγμα πως ο σχεδιασμός αυτός θα δεσμεύσει ακόμη μεγαλύτερες θαλάσσιες εκτάσεις στον άξονα Αστακός – Μύτικας, με περαιτέρω επιβάρυνση στο οικοσύστημα της περιοχής.

Αρκετές μελέτες με την πάροδο των ετών , αναφέρει ακόμη το σχετικό ρεπορτάζ, έχουν πιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ιχθυοκαλλιεργειών στα γύρω οικοσυστήματα, πρώτα απ ‘όλα λόγω της διαρροής οργανικών φορτίων στο νερό, δηλαδή των αλεύρων ζωοτροφών και των ζωικών αποβλήτων. Μια μελέτη του 2011 εστιάζει ακριβώς στο λαβράκι και στην τσιπούρα που εκτρέφονται στην Ελλάδα και εκτιμά ότι για κάθε 100 τόνους ψαριών που παράγονται, 9 τόνοι νιτρικών αλάτων απελευθερώνονται στη θάλασσα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ και το video, ΕΔΩ

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button