Γεγονότα

Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου: Η αρχή του τέλους…


Το προσωπικό του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου καλείται να δηλώσει Μονάδες για μετάθεση.

Επιτακτικό το “άνοιγμα” της συζήτησης για την αξιοποίηση της τεράστιας δημόσιας υποδομής που κινδυνεύει πλέον  -και αυτή-  με εγκατάλειψη και απαξίωση.

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες της εφημερίδας  “Γεγονός”  σχετικά το κλείσιμο του Αεροπορικού Αποσπάσματος Αγρινίου μέχρι το καλοκαίρι του 2014.  Έτσι, πριν λίγες μέρες το μόνιμο προσωπικό, έλαβε ειδοποιήσεις σύμφωνα με τις οποίες καλείται  να ενημερώσει  για τις Μονάδες που ενδιαφέρονται να μετατεθούν λόγω αναστολής λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος.

Οι μετακινήσεις αυτές σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν δοθεί θα γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο, όποτε είναι πολύ πιθανό μέχρι τα μέσα του 2014 το Αεροπορικό Απόσπασμα να κλείσει οριστικά. Να θυμίσουμε πως αν και δεν υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο , έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις ώστε να λειτουργήσει κανονικά στην αντιπυρική περίοδο το κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ με τα αεροσκάφη Πετζετέλ.

Από εκεί και πέρα μιας και η αναστολή λειτουργίας του Αεροπορικού Αποσπάσματος είναι πλέον μη αναστρέψιμη, οι τοπικοί φορείς, προεξάρχοντος του δήμου Αγρινίου, καλούνται να ασκήσουν πίεση προς μια άλλη πλέον κατεύθυνση, αυτήν του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  για την αξιοποίηση αυτή τη φορά των σημαντικών και πανάκριβων εγκαταστάσεων του στρατιωτικού αεροδρομίου που εδώ και δεκαετίες έδρευε η 132 Σμηναρχία Μάχης , κατόπιν το Αεροπορικό Απόσπασμα του Αγρινίου και που, από το καλοκαίρι, θα είναι πλέον ένα έρημο στρατόπεδο.  Φτάνει οι προτάσεις αυτές να είναι ρεαλιστικές και για παράδειγμα να στοχεύουν στην αξιοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής υποδομής για εμπορικούς ή άλλους σκοπούς.

Πριν από μερικά χρόνια είχε καταθέσει προφορικά κάποιες σχετικές προτάσεις ο τ. δήμαρχος και Νομάρχης Θύμιος Σώκος , που είχε ρίξει την ιδέα αξιοποίησης του αεροδρομίου σε συνδυασμό όμως και με την τοπική αγροτική παραγωγή, ώστε να γίνονται από και προς το Αγρίνιο πτήσεις cargo για μεταφορά και εξαγωγή νωπών αγροτικών προϊόντων. Αυτό όμως προϋποθέτει και ένα τελείως διαφορετικό μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης, που υπό τις παρούσες συνθήκες καθήλωσης του αγροτικού τομέα στην Αιτωλοακαρνανία, δύσκολα μπορεί να υλοποιηθεί.

Ένα άλλο παράδειγμα αξιοποίησης θα μπορούσε να είναι και ο συνδυασμός του αεροδρομίου με τις διπλανές αποθήκες της Philip Morris  στην Νεάπολη αφού απέχουν μεταξύ τους ελάχιστα χιλιόμετρα , τη στιγμή που η πολυεθνική όπως είναι γνωστό προχωρά την διαδικασία αξιοποίησης των αποθηκών της και μετατροπής τους σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο καπνού, με βάση τις ανακοινώσεις της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button