ΑγρότεςΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Αδικημένοι αγροτικών φωτοβολταϊκών: “Επιτέλους δικαίωση μετά από έξι χρόνια”

Καταργείται η οριζόντια μείωση 12% επί των τιμών της 1/1/2014

Κατατέθηκε στην βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας……» με ρυθμίσεις που αφορούν και τις ΑΠΕ.

Στο άρθρο 123 προτείνεται ρύθμιση που ικανοποιεί τα αιτήματα των λεγόμενων “αδικημένων” των αγροτικών φωτοβολταϊκών , αίρει τις αδικίες μεταξύ αγροτών και αποκαθιστά την ίση μεταχείριση.

Συγκεκριμένα, καταργεί την οριζόντια μείωση 12% επί των τιμών της 1/1/2014 – που εξυπηρετεί συμφέροντα αγροτοσυνδικαλιστών και συγγενών, όπως αναφερει η σχετική ανακοίνωση – και επαναφέρει την διάταξη που υπήρχε στο αρχικό ν/σ του ν.4254/2014 που – όπως αναλύεται και στην αιτιολογική του έκθεση (σελ. 97 έως 105)- συνδέει τις τιμές με τον χρόνο σύνδεσης και το κόστος επένδυσης των σταθμών.

Η κατά έξι χρόνια καθυστερημένη νομοθετική παρέμβαση δικαιώνει τον αγώνα των αδικημένων αγροτικών φωτοβολταϊκών  και ικανοποιεί τον διακηρυγμένο ιδρυτικό τους σκοπό που είναι η κατάργηση της ευνοϊκής μεταχείρισης όσων κατασκεύασαν τα πάρκα τους το 2013 με μικρό κόστος σε βάρος όσων κατασκεύασαν με υψηλότερο κόστος το 2011 & 2012.

Δικαίωση που ούτως η άλλως θα αποδίδονταν σε λίγες μέρες από τους δικαστές κατά την εκδίκαση των αγωγών που ασκήθηκαν το 2014 και εκδικάζονται την 19 Μαϊου 2020.

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΣΑΑΦ, καταλήγει:

“Στο ποιοι και πως επέβαλαν παρασκηνιακά την οριζόντια μείωση και γιατί την υπερασπίζονται με νύχια και δόντια αναφερθήκαμε πολλές φορές. Θα το ξανακάνουμε το προσεχές διάστημα, επαναδημοσιεύοντας δικά τους “διθυραμβικά πονήματα”. Για να καταλάβουν όλοι όσοι ζημιώθηκαν απ’ αυτούς.

Καλούμε τους αγρότες (11άρηδες, 12άρηδες και όσους από τους 13άρηδες έχουν τιμή 0,22 & 0,23) που ως ιθαγενείς δελεάστηκαν από καθρεφτάκια (χαμηλότοκα δάνεια με 2% από Γερμανούς, 5000 ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β με 0,14 ευρώ / κιλοβατώρα, ΝΕΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ Φ/Β, και άλλες …μπαρούφες) και έσπευσαν να γραφτούν σε συλλόγους που τους ζημίωσαν, να το ξανασκεφτούν και να στηρίξουν ότι πετύχαμε γι αυτούς.

Διαβάστε εδώ τις νέες τιμές που θα ισχύσουν από 1/6/2020. Οι κόκκινοι του πίνακα παίρνουν την τιμή της στήλης 6 και οι τιμές των μπλε παραμένουν σταθερές.”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button