Δυτική Ελλάδα

Αχελώος, ο ποτάμιος θεός!

koi-axeloosΧειμωνιάτικο σκηνικό, μετά από βροχή και ήταν μια καλή ευκαιρία να επισκεφθούμε το πανέμορφο τοπίο που διασχίζει με τα ορμητικά του νερά ο ποταμός Αχελώος, σε κοντινή απόσταση από το χωριό μας!

Στην τσιμεντένια γέφυρα της Δ.Ε.Η. σταματά το κανάλι που έχει εγκιβωτιστεί ο ποταμός και από το σημείο αυτό συνεχίζει την φυσική του ροή για να καταλήξει μέσα από μια πλατιά πλέον κοίτη, στην περιοχή του Νεοχωρίου και της Κατοχής,  για να εκβάλλει τελικά στο Ιόνιο πέλαγος, νότια των Εχινάδων νήσων.

Ο Αχελώος είναι ένας ποταμός που από αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία προκύπτει ότι λατρευόταν ως Θεός από τους κατοίκους των περιοχών που διέσχιζε. Οι παλαιότερες γνωστές παραστάσεις του θεού Αχελώου χρονολογούνται μόλις τον 7ο αιώνα π.Χ.  ενώ υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας του, οι πλέον διαδεδομένες τη συνδέουν με την αφρισμένη εικόνα του ποταμού κατά τους ανοιξιάτικους μήνες όταν λιώνουν τα χιόνια ή με το λευκό χρώμα των χαλικιών στις όχθες του και την άσπρη λάσπη που κατεβάζει το ρεύμα του.

Ο Αχελώος είναι ο σπουδαιότερος ποταμός από πλευράς υδροηλεκτρικής παραγωγής και αρκετά σημαντικός από πλευράς γεωργικής αξιοποίησης για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Η δύναμη του ποτάμιου νερού εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που θα βρεθεί στην περιοχή κοντά στα Καλύβια, ενώ είναι σίγουρο ότι  μια βόλτα με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο θα τον ¨αποζημιώσει¨ με το παραπάνω με τις θαυμάσιες εικόνες που θα αντικρύσει, όπως οι μικρές λιμνούλες που σχηματίζονται γύρω-γύρω, αλλά και την τεράστια  ποσότητα νερού που ξεχύνεται με ορμή  για να κατευθυνθεί προς τη νότια πλευρά του νομού μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button