Άποψη

Αχελώος: Νίκη της λογικής!

po-oikologikidytikielladaΔήλωση του Κώστα Παπακωνσταντίνου Περιφερειακού Συμβούλου Δυτικής Ελλάδας με την παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα», Γραμματέα Περιφερειακού Συμβουλίου.

Ο σεβασμός στις αντοχές της φύσης προϋπόθεση για την ανθρώπινη ευημερία
Η νέα καταδικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου, ενάντια στις εμμονές μιας σειράς ελληνικών κυβερνήσεων επί 23 χρόνια, αποτελεί βαρυσήμαντη αναγνώριση ότι «ανάπτυξη» δεν είναι κάθε μεγάλο έργο και κάθε αλαζονικό σχέδιο καταστροφής της φύσης.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 26/2014 απόφασή της, έκανε δεκτές τις αιτήσεις του «Παγκόσμιου Ταμείου για τη φύση (WWF) Ελλάς», της «Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των δήμων Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Ινάχου και ακύρωσε τις υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την μερική εκτροπή του ρου του Αχελώου.
Ελπίζουμε αυτό να είναι το οριστικό τέλος της «εκτροπή της λογικής», που, παραβιάζοντας τη γεωλογική ιστορία εκατομμυρίων ετών, σχεδίαζε την εκτροπή 600 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού σε εντελώς διαφορετική περιοχή από εκείνη όπου η φύση τα όριζε να καταλήξουν. Καλό είναι να αφυπνιστούμε γενικότερα σε σχέση με τα κρατούντα αναπτυξιακά πρότυπα.
Η ελπίδα για το μέλλον δεν μπορεί να στηριχτεί σε μεγαλεπήβολα φαραωνικά έργα που καταστρέφουν τα οικοσυστήματα και που αναζητούν για να εξαντλήσουν κάθε εναπομείναντα πόρο. Πρέπει να στηριχτεί στην τοπικότητα και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας.
Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην επιχειρήσει να παρακάμψει (ξανά) τη σημαντική αυτή απόφαση.
Η σταθερή νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της εκτροπής του Αχελώου δείχνει ότι η αναγκαία στροφή προς τον σεβασμό της φύσης δεν είναι τολμηρή ιδέα ονειροπόλων, αλλά ρεαλιστικό πλαίσιο, σταθερά στηριγμένο στο σύνταγμά μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button