Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Δυτική Ελλάδα: Έλεγχοι για ανασφάλιστη εργασία και αποδείξεις

Στο μικροσκόπιο κλιμακίων της ΑΑΔΕ για φοροδιαφυγή αλλά και κλιμακίων του Περιφερειακού Κέντρου του ΕΦΚΑ  για την καταπολέμηση της αδήλωτης, ανασφάλιστης εργασίας βρίσκεται ήδη η Δυτική Ελλάδα και έμφαση δίνεται σε επιχειρήσεις που λειτουργούν παραθαλάσσια και προσελκύουν αρκετό κόσμο και εν γένει σε τουριστικές περιοχές.

Πρόκειται για δύο διαφορετικές υπηρεσίες με διαφορετικό πεδίο ελέγχου η κάθε μία.

Όπως έχει ήδη γράψει το thebest.gr , σαφάρι ελέγχων σε παραθαλάσσια καταστήματα της Δυτικής Αχαΐας έκανε την Τρίτη 30 Ιουλίου κλιμάκιο της εφορίας ελέγχοντας την έκδοση αποδείξεων. Αυτή την εποχή εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα νησιά και στις τουριστικές περιοχές της χώρας  που κάνουν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Τον Ιούνιο, ελέγχθηκαν 7.735 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, με το μέσο ποσοστό παραβατικότητας να ανέρχεται σε 32% και τους περισσότερους ελέγχους να διεξάγονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. 
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα το ποσοστό παραβατικότητας ανήλθε στο 36%.

Το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης του ΕΦΚΑ (ΠΕΚΑ) Δυτικής Ελλάδος, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου με αφορμή τη συμπλήρωση έξι μηνών λειτουργίας του και  την έναρξη λειτουργίας του τμήματος  ΠΕΚΑ στο Αγρίνιο, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι ο σκοπός του δεν είναι εισπρακτικός παρά η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας και τονίζει πως η διοίκηση του ΕΦΚΑ από μέσα Ιουλίου του 2019 και έως τέλους της τουριστικής περιόδου εντείνει τους ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό  ή  έχουν συνάφεια με τον τουρισμό (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής , εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικών και άλλων ειδών, εποχιακές επιχειρήσεις σε ακτές κλπ).

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Ο φορέας μας διενεργεί συνεχείς και συστηματικούς  επιτοπίους και ουσιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων στοχευμένα  με κριτήρια κάθε φορά που είναι συνάρτηση πολλών και διαφορετικών παραγόντων (πχ στατιστικά αυξημένη παραβατικότητα συγκεκριμένων κλάδων, εποχικότητας,  καθυστερούμενων οφειλών κλπ),

Ο σκοπός του δεν είναι στενά «εισπρακτικός» αλλά αφορά την ευρύτερη διαμόρφωση ασφαλιστικής συνείδησης σε εργοδότες και ασφαλισμένους  την στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης που αφορά όλους μας, και την εξάλειψη φαινομένων αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, εισφοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής, που εντέλει δημιουργούν πλαίσιο μη υγιούς ανταγωνισμού.

Στην προσπάθειά αυτής της Διοίκησης του ΕΦΚΑ είναι αναπόφευκτη η επιβολή προστίμων όταν διαπιστώνονται παραβάσεις αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον διαπιστώνουμε μείωση των φαινομένων παραβατικότητας , ως προς την αδήλωτη εργασία, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας μας, με την ενημέρωση των επιχειρήσεων για την ύπαρξη και την δράση του φορέα μας, η οποία ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο ελεγκτικό κενό στην περιοχή μας για την ανασφάλιστη εργασία. Μέσα στους κύριους στόχους μας επίσης είναι και η πάταξη της  υποδηλωμένης εργασίας η οποία διαπιστώνεται ότι έχει διευρυνθεί.

Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την αντίληψη μας,  ότι το όλο εγχείρημα είναι στην σωστή πορεία και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητη η συνδρομή όλων  των εμπλεκόμενων φορέων προς την κατεύθυνση της σωστής ενημέρωσης των μελών τους  για το ποιοι είμαστε και τι αντιπροσωπεύουμε.

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ από μέσα Ιουλίου του 2019 και έως τέλους της τουριστικής περιόδου εντείνει τους ελέγχους σε τουριστικούς προορισμούς με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αυτό  ή  έχουν συνάφεια με τον τουρισμό (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις εστίασης, αναψυχής , εμπορικές επιχειρήσεις τουριστικών και άλλων ειδών, εποχιακές επιχειρήσεις σε ακτές κλπ)  και παρακαλούμε για την αντίστοιχη ενημέρωση των εργοδοτών προς αποφυγή επιβολής κυρώσεων.

Είμαστε πάντα στην διάθεσή σας για πληροφορίες  ή για όποια άλλη δράση κρίνετε ότι θα συνεισέφερε στην κατεύθυνση αυτή”.

https://www.thebest.gr

Ένα Σχόλιο

  1. Φαγαδικο στον Αγ Κωνσταντίνο Αγρινίου ε χει μόνιμα χαλασμένο τοpos, φαγαδικο στον Αγ. Γεώργιο χρεώνει με περίεργο τρόπο τις ποικιλίες ε νω οι σαλάτες έρχονται έτοιμες με λαδοξυδο από τη κουζίνα. Καλή σας ορεξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button