Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Α’ ΕΛΜΕ: «Έγκλημα εις βάρος των πανεπιστημιακών τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας»

«Αναγκαία η δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου των φορέων του νομού»

Για «’έγκλημα’ σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με την αρωγή του Πανεπιστημίου Πατρών» κάνει λόγο σε ανακοίνωση η Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως έχει γίνει γνωστό δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής στην Αιτωλοακαρνανία δε θα έχουν εισακτέους. Το Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο και το Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι.


Για την Αιτωλοακαρνανία αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση, σημειώνει η Α΄ΕΛΜΕ τονίζοντας παράλληλα πως «η ανάγκη δημιουργίας ενός ΜΕΤΩΠΟΥ όλων των ΦΟΡΕΩΝ του Νομού μας για την στήριξη της Γεωπονικής Σχολής και όλων των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ».

Αναφορά γίνεται ακόμη στην αφωνία μεγάλου μέρους των πολιτικών εκπροσώπων του νομού για το θέμα.

Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας για τις εξελίξεις με το Πανεπιστήμιο, αναλυτικά:

«ΕΓΚΛΗΜΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές αναδιάρθωσης -συρρίκνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιείται από το 2013 με το σχέδιο ΄΄Αθηνά΄΄ με την μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση που οδηγεί στην αποδυνάμωση των Πανεπιστημίων και στην κατάργηση περιφερειακών Πανεπιστημιακών τμημάτων.

Οι πολιτικές αυτές εφαρμόστηκαν από όλα τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα στα πλαίσια των συνθηκών της Μπολόνια-Λισσαβόνας. Ζητάμε σύγχρονες σχολές με κατάλληλες υποδομές, χρηματοδότηση, προσλήψεις ακαδημαϊκού προσωπικού και δυνατότητες εξέλιξης των σπουδαστών.

Το «έγκλημα» σε βάρος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αιτωλοακαρνανίας σχεδιάστηκε και ολοκληρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ με την αρωγή του Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ)

Το Υπουργείο Παιδείας υιοθετεί το Στρατηγικό Σχέδιο του ΠΠ, του μοναδικού Πανεπιστημίου που αποδέχτηκε και προσφέρει άλλοθι στα αντιεκπαιδευτικά σχέδια της ΝΔ για συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων.

Δύο τμήματα της Γεωπονικής Σχολής δε θα έχουν εισακτέους: το Διοίκησης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο και το Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι. Τα υπόλοιπα θα τα αποτελειώσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που θεσπίστηκε πρόσφατα με το Ν.4777/2021 για να «κλείσει την πόρτα των Πανεπιστημίων» και τη δυνατότητα μόρφωσης σε πάνω από 20.000 νέους.

Για την Αιτωλοακαρνανία αυτό σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση, εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική ερήμωση και «ψαλίδισμα» κάθε αναπτυξιακής και παραγωγικής δυνατότητας.

Δε μας εκπλήσσει η κυβέρνηση της ΝΔ που έχει ως στρατηγική της επιλογή τη μείωση των εισακτέων, τη συρρίκνωση της Δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες και την αντίστοιχη γιγάντωση των ιδιωτικών κολλεγίων, καθώς εκεί όχι μόνο δε υπάρχει βάση εισαγωγής, αλλά αντίθετα παρέχουν ισότιμα πτυχία με εκείνους που δίνουν δύσκολες εξετάσεις για να εισαχθούν! Με εκείνους που τους επιφυλάσσουν το χαρακτηρισμό «του τεμπέλη», αν επιλέξουν να κάνουν διδακτορικό!

Δε μας εκπλήσσει ούτε η Νίκη Κεραμέως, που με γοργά βήματα μετεξελίχθηκε σε υπουργό αυταρχισμού και κοινωνικού κατήφορου!

Μας εκπλήσσει, ωστόσο, δυσάρεστα η αφωνία μεγάλου μέρους των πολιτικών εκπροσώπων του νομού μας.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός ΜΕΤΩΠΟΥ όλων των ΦΟΡΕΩΝ του Νομού μας για την στήριξη της Γεωπονικής Σχολής και όλων των τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία είναι ΠΙΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ. Θα μετρηθούμε όλοι από τον τρόπο και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής μας».

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Η Α’ ΕΛΜΕ όπως κι άλλοι αιτωλοακαρνάνικοι συλλογικοί φορείς πρέπει να συγκεντρώσουν τα πυρά τους σε συγκεκριμένους και εφικτούς στόχους κι όχι να καταγγέλλουν τη σημερινή ή την αυριανή πολιτική που εκπορεύεται από την α΄ ή τη β’ κυβέρνηση. Ο κυριότερος απ’ αυτούς είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών, ανεξάρτητα από το ποιά είναι η κυβέρνηση, πετυχαίνει στους στόχους του γιά συγκέντρωση των τμημάτων στην Πάτρα. Ειδικά οι φιλόλογοι, αλλά και οι μαθηματικοί της Αιτωλοακαρνανίας που είναι καθηγητές στην τάξη και προετοιμάζουν τους μαθητές τους να μπούν στα τμήματα της 3βάθμιας εκπαίδευσης, θυμούνται πολύ καλά την πρόσφατη ιστορία.
    Θυμούνται ότι το 1985 η Πολιτεία είχε τη βούληση να ιδρύσει το ΑΤΕΙ Μεσολογγίου να χτίσουν εκεί την πανεπιστημιούπολη και να τη γεμίσουν με 7 τμήματα. Επίσης θυμούνται ότι την ίδια χρονιά ιδρύθηκε το τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Αγρίνιο. Θυμούνται επίσης ότι σε μία περίοδο “παχιών αγελάδων” το 1998 πάλι επί ΠΑΣΟΚ, κούνησε λίγο το δαχτυλάκι του το Πανεπιστήμιο Πατρών, έγιναν κάποιες κινητοποιήσεις από το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα στο Αγρίνιο” κι έφυγαν όλοι μαζί με τους καθηγητές γιά το Ρίο. Εκεί, παρά τις υποσχέσεις των κατά καιρούς πρυτάνεων, στεγάζονται σε προκατασκευασμένα οικήματα που φυσικά δεν πληρούν τα λεγόμενα ακαδημαϊκά κριτήρια, τα οποία φυσικά τα εκπλήρωναν τα κτίρια του Αγρίνιου.
    Την ίδια χρονιά, πάλι το 1998, η ίδια κυβέρνηση αποφάσισε να ιδρύσει 2 τμήματα Διοίκησης στο Αγρίνιο, το ΔΔΠΝΤ και το ΔΕΑΠΤ τα οποία υπάχθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ιδρύθηκε και σχολή επί Ν.Δ. γιά να ενταχτούν σ’ αυτή και το 2004 ιδρύθηκε και τρίτο τμήμα, το ΔΙΦΠ. Όσο καιρό αυτά τα τμήματα ήταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δηλαδή από το 1998 ως το 2009 που η Ν.Δ. τα ενέταξε στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, ούτε καταργήθηκαν, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν κατά 1, ούτε μεταφέρθηκαν στην έδρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Γιά 4 ακόμα χρόνια κανείς δεν τα απείλησε ποτέ και απόχτησαν και πολλούς φοιτητές, αναγνωρισιμότητα, μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
    Το 2013 επεμβαίνει πιά η Πολιτεία μέσα στην οικονομική κρίση, η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ καταργεί και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Μεσολογγίου γιατί απ’ αυτό καταργήθηκαν αρκετά τμήματα σε Αιτωλοακαρνανία και Ηλεία γιά να υπηρετήσουν το στόχο της δημιουργίας ισχυρών τμημάτων όπως έλεγαν τότε οι κυβερνητικοί. Παρά το αρχικό σοκ της απορρόφησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Πατρών, ωστόσο έμεινε ένα ίδρυμα που αγκάλιαζε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με έδρες σε Πάτρα, Αίγιο, Ναύπακτο, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο και Αμαλιάδα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών όμως δεν είχε πεί την τελευταία του λέξη, καθώς έκοψε ακόμα μία προσπάθεια γιά άμβλυνση του συγκεντρωτισμού του μέσα από τη σθεναρή άρνηση του τότε πρύτανη να δεχτεί την αλλαγή της ονομασίας του σε Πανεπιστήμιο Πατρών και Δυτικής Ελλάδας. Στο μεταξύ, εκατοντάδες φοιτητές που όπως γνωρίζουμε κυρίως στα ΤΕΙ φοιτούσαν οι αδύναμοι, είτε τα εγκατέλειψαν λόγω ψηλότερων απαιτήσεων, είτε ακόμα ταλαιπωρούνται με τις σπουδές σ’ αυτά επειδή δεν έχουν τελειώσει.
    Από τη στιγμή που τα 3 τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας εντάχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Πατρών άρχισαν τα χτυπήματα του κατεστημένου του Πανεπιστημίου με ενέργειες ακριβώς όπως τότε που μετακινήθηκε το Οικονομικό τμήμα από το Αγρίνιο στο Ρίο. Κινητοποιήσεις φοιτητών σ’ αυτά γιά αλλαγή αντικειμένου στο ΔΙΦΠ και μετατροπή του σε τμήμα Μηχανικών γιά τη μεταφορά του στην Πάτρα, ψηφίσματα συνελεύσεων καθηγητών γιά μεταφορά ενός ή και περισσότερων τμημάτων, μείωση διορισμών καθηγητών σ’ αυτά με ευθύνη της πρυτάνεως κλπ.
    Όταν έγινε η δεύτερη συγχώνευση του 2019 επί υπουργού Γαβρόγλου του ΣΥΡΙΖΑ, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών έδειξε το αληθινό της πρόσωπο. Όχι μόνο έκλεισε το τελευταίο εξακτινωμένο ίδρυμα στη Δυτική Ελλάδα το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, αλλά και δέχτηκε όλα σχεδόν τα αιτήματα της πρυτανείας γιά καταργήσεις τμημάτων με αποτέλεσμα να αυξηθεί η συγκέντρωση τμημάτων στην πόλη των Πατρών, αφού το ίδρυμα δεν είχε πιά τμήμα στη Ναύπακτο. Ένα απ’ αυτά ήταν και το ΔΠΠΝΤ στο Αγρίνιο. Ο σημερινός πρύτανης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και παραιτήθηκε μόνο όταν δεν ικανοποιήθηκαν ΟΛΑ τα αιτήματά του κι εκείνων των καθηγητών που τον στήριζαν. Στο μεταξύ, πάλι εκατοντάδες φοιτητές είτε εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω πάλι ψηλότερων απαιτήσεων των νέων προγραμμάτων, αφού ήδη δεν είχαν προλάβει ν’ αφομοιώσουν τις προηγούμενες του σχεδίου Αθηνά, είτε ταλαιπωρούνται ακόμη, επειδή δεν έχουν τελειώσει τις σπουδές τους.
    Αντί λοιπόν να αντιδράσουν οι φοιτητές από τη συσσωρευμένη αδικία που τους επιφύλαξε το Πανεπιστήμιο Πατρών, λούφαξαν αρκούμενοι στις ελπίδες ότι τα νέα τμήματα δε θα πειράζονταν, αφού ήταν πανεπιστημιακά. Εκείνοι όμως που αντέδρασαν ήταν οι καθηγητές που συσπειρώθηκαν ΜΟΝΟ γύρω από τον νυν πρύτανη με αντικείμενο τη μείωση των τμημάτων, αφού όλα τα υπόλοιπα σχήματα δεν είχαν τίποτα τέτοιο στα προγράμματά τους.
    Η νέα κυβέρνηση κινήθηκε στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων γιά κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις κι έτσι πολύ γρήγορα έκλεισαν 38 τμήματα σε όλη την Ελλάδα που όμως δεν είχαν μπεί στο Μηχανογραφικό εκείνης της χρονιάς. Ο νέος πρύτανης και οι συν αυτώ δεν αντέδρασαν καθόλου κι έτσι χωρίς μία “ντουφεκιά” χάθηκαν και το ΤΕΦΑΑ Πύργου και το Τμήμα Γεωργικής Βιοτεχνολογίας Αγρινίου. Αυτή ήταν και η αρχή του δράματος που σήμερα παίζεται σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τα τμήματα, αλλ’ επειδή φοβάται την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, τη μεταθέτει γιά μετά το Σεπτέμβρη όταν, μετά την εφαρμογή του ΕΒΕ και των συντελεστών ανά τμήμα, θα έχει φανεί ποιά τμήματα είναι αδύναμα και υποψήφια γιά κλείσιμο ή συγχώνευση.
    Οι πρυτάνεις των υπόλοιπων πανεπιστημίων δεν προέτρεξαν, ούτε καν η Διοικούσα Επιτροπή του ΔΙΠΑΕ που είναι διορισμένη από την κυβέρνηση, αλλά μπήκε μπροστά από την υπουργό Παιδείας μόνο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών γιά να πεί ποιά τμήματα θέλει να μειώσει. Γιά να δειχτεί ακόμα πόσο ΕΝΟΧΟ και υπεύθυνο είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών, οι προτάσεις του δεν εγκρίθηκαν 100% από την υπουργό, η οποία επειδή φοβόταν την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, δίστασε να μετακινήσει το Ιστορίας-Αρχαιολογίας Αγρινίου και το Φυσικοθεραπείας Αιγίου στο Ρίο, να κλείσει το Μηχανικών Περιβάλλοντος και να “πετσοκόψει” το τμήμα Ζωικής Παραγωγής. Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών του Μεσολογγίου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι καθηγητές του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας Αγρινίου ξεχνούν ότι βρίσκονται στην ιερή γη της πόλης του Μάγερ, του Μπότσαρη και του Μπάιρον και αντί να θεωρούν τιμή τους να ασκούν την επιστήμης της Ιστορίας στην Αιτωλοακαρνανία, ψηφίζουν συνέχεια να μεταφερθούν στο Ρίο. Σε ποιά κτίρια άραγε; Σε κείνα που φιλοξενείται ακόμα το Οικονομικό; Κατά τα άλλα οι συνεργάτες του αρθρογραφούν σε τοπικές εφημερίδες και μιλάνε γιά ακαδημαϊκά κριτήρια. Επίσης, με περισσή ασέβεια στους Αιτωλοακαρνάνες και Ηλείους μιλούν γιά τέλος του λαϊκισμού στη Δυτική Ελλάδα, ενώ οι ίδιοι προωθούν τον ακαδημαϊκό λαϊκισμό αφού απαιτούν όλες οι σχολές να είναι έξω από τα σπίτια τους στο Ρίο. Αυτό δεν υπάρχει σε κανένα περιφερειακό πανεπιστήμιο, ενώ ακόμα και οι συνάδελφοί τους στην Αττική δεν κάνουν κάτω από μισάωρο γιά να μεταβούν στα ιδρύματά τους.
    Τέλος, υπόσχονται υποκριτικά ψεύτικα σχέδια γιά ίδρυση μεταδευτεροβάθμιων σχολών Γεωργικής και Τουριστικής κατεύθυνσης σε Αίγιο, Πύργο και Αμαλιάδα. Μα αυτές οι σχολές υπάρχουν ήδη σε επίπεδο ΔΙΕΚ σε Αμαλιάδα και Πύργο, ενώ η Πάτρα είχε μέχρι το 1981 Γεωργική Σχολή η οποία από το πολύ ενδιαφέρον των τότε αρχόντων έκλεισε με πάταγο και ο χρόνος έχει αναλάβει να την κάνει ερείπια. Δηλαδή χωρίς ντροπή, τους δίνουν καθρεφτάκια και χάντρες. Πιό ηθικό ήταν να μην τους πούν τίποτα.
    Η ιστορική εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι σαφής. Τα χρόνια της ελπίδας και της αθωότητας έχουν τελειώσει γι’ αυτό και οι δευτεροβάθμιοι καθηγητές, επειδή εκείνοι λόγω αντικειμένου μπορούν να τους κρίνουν, πρέπει ν’ αρχίσουν ν’ αποδίδουν συγκεκριμένες ευθύνες κι όχι αόριστα συνθήματα όπως παλιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button