Τέχνες

91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλ. Φασιανού από τις συλλογές της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων

typos.jpgΟ Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων(ΟΠΑΝΔΑ)παρουσιάζει την έκθεση 91 βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, από τις συλλογές της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου Ι. Π. Μεσσολογγίουστη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο κτίριο του Μεταξουργείου, από τις 8 Νοεμβρίου 2016 έως τις 8 Ιανουαρίου 2017. Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016, στις 20:00, την επιμελείται η Λουίζα Καραπιδάκη και συνοδεύεται από κατάλογο.

«Η έκθεση έχει ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και από την εικαστική της πλευρά με το εικονογραφικό έργο, 40 ετών, του Αλέκου Φασιανού και από την εκδοτική πλευρά με τις σπάνιες συλλεκτικές εκδόσεις. Παρουσιάζονται συνολικά 91 βιβλία από τη Συλλογή της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χ.& Σ. Μοσχανδρέου της Ι. Π. Μεσσολογγίου. Τα 395 εμπεριέχοντα έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού, τα οποία χρονολογούνται από το 1973 έως και το 2013, είναι υπογεγραμμένα και αριθμημένα από τον καλλιτέχνη. Ενδεικτικά πρόκειται για πρωτότυπες ζωγραφιές, σχέδια, estampes, pochoir, λινοτυπίες, κολάζ, μεταξοτυπίες, χαρακτικά (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, pointessèches, χαρακτικά σε Λινόλεουμ), χαρτοκολητικές ή διατρητογραφίες επιζωγραφισμένες και άλλες μεικτές τεχνικές. Στις εκδόσεις περιλαμβάνονται κείμενα από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), από τη νεοελληνική ποίηση (Δημήτρης Άναλις, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρούκ, Δημήτρης Γιακουμάκης, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Εμπειρίκος, Κ.Π.Καβάφης, Νίκος Καρούζος, Γιώργος Κοτζιούλας, Δημήτρης Κρανιώτης, Θανάσης Νιάρχος, Γιώργος Μανιώτης, Ναπολέων Λαπαθιώτης, Κωστής Παλαμάς, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Ηλίας Πετρόπουλος, Γιάννης Ρίτσος, Μίλτος Σαχτούρης, Διονύσιος Σολωμός, Γιάννης Σουλιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Βαγγέλης Χρόνης) και των συγγραφέων Κώστα Ταχτσή και Ελένης Βακαλό. Επίσης περιλαμβάνονται ποιήματα Γάλλων ποιητών (GuillaumeApollinaire, LouisAragon,PierreAndré Benoit, JeanCocteau, MichelDéon, JeanMarieDrot, LéonPaulFargue, HamidFouladvind, AlainJouffroy,JacquesLacarrière, ValeryLarbaud, André Laude, JeanMichelMaulpoixJeanMoreas, André Pierye, PierreSeghers, PaulValery, του Χιλιανού ποιητή LuisMizon και του Ισπανού FernandoArrabal. Η έκθεση συμπληρώνεται και με εικονογραφημένα βιβλία-λευκώματα του Αλέκου Φασιανού,  όπως «Murmures / Ψίθυροι», FruitsetAmours», «Αρχαίοι πολεμιστές», «Πολεμιστές», Mythologiequotidienne”, “Lecyclisteamoureux”, “LeParadisperdu”,  «Ρεμπέτικα, Douzechantsrebetiques», “Unejourneeperdue”, “Desirs”, “Nocturne”, “LestraveauxdesDieux”, “LenvieduLezard”, «Γλαφυρά», «Οι Νικητές». Τα βιβλία έχουν κυρίως τυπωθεί σε Ελλάδα και Γαλλία και μέσα σε αυτά ξεχωρίζουν οι εκδόσεις FataMorgana, Μιμνέρμος κ.ά.», σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Λουϊζα Καραπιδάκη.


Όπωςσημειώνει ο Ντένης Ζαχαρόπουλος, ΚαλλιτεχνικόςΔιευθυντήςτηςΠινακοθήκης, Μουσείων&ΣυλλογώντουΔήμουΑθηναίων: “Στοδρόμογια το 2018, όπου η Αθήνα έχει χαρακτηριστεί παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου, η έκθεσητων βιβλίωντουΑλέκου Φασιανούεγκαινιάζειμια σειρά από εκθέσεις που παρουσιάζουν επιφανείςζωγράφους και χαράκτεςοι οποίοισυνεργάστηκαν μεσυγγραφείς και ποιητές, καθώς και μεκείμενα σύγχρονα και αρχαία, και σφράγισαν τησχέσητηςτέχνηςμετο βιβλίοστον 20 αιώνα. Η περίπτωσητουΑλέκου Φασιανούμετηγραφή και την ποίησηείναι ιδιαίτερα χαρακτηριστική, καθώς και η εξέχουσα θέσηστοεικαστικότουιδίωμα,. Η άμεση και προσωπικήτουσχέσημεμεγάλουςσυγγραφείςτηςγενιάςτου, όπως και η πρωτοτυπία μετην οποία ξεπέρασετην παραδοσιακήεικονογράφησηγια να επεξεργαστείνέουςεικαστικούςτρόπους, τεχνικές και ευαισθησίες, δικαιώνουντηνιδιαίτερησημασία αυτήςτης πλευράςτουέργουτου, καθώς και τησημασία των βιβλίων πουεκτίθενται στηνΠινακοθήκητουΔήμουΑθηναίων. Τοεύροςτωνδιαφορετικώντεχνικώντου επιτευγμάτωνστηνεικαστικήγλώσσα δικαιολογεί και το ανάλογοεύροςτωνεκλεκτικώντουσυγγενειώνμεσυγγραφείς, γλώσσες και εποχές πολύδιαφορετικές αλλά όπου ο άνθρωπος και τοσώμα του, όπως και ο ζωγράφος και τοχέριτου, συναντώνται σχεδόνερωτικά ή τουλάχιστονμεμια όλωςιδιαίτερηευαισθησία πουτονξεχώρισεδιεθνώς και σφράγισετην εποχήτουμετιςμορφές και τιςγραφέςτου.”

Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων: Χρήστος Τεντόμας

Διαβάστε Επίσης

Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Πινακοθήκης, Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων: Ντένης Ζαχαρόπουλος

Έφορος Πινακοθήκης: Κάλλη Πετροχείλου

Επιμελήτρια έκθεσης: Λουϊζα Καραπιδάκη

Συντονισμός έκθεσης: Ελένη Κωτσαρά

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button