Δυτική Ελλάδα

7ο Forum Ενέργειας: Στο επίκεντρο οι ενεργειακές εξελίξεις στη Δυτική Ελλάδα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Οι ενεργειακές εξελίξεις που φέρνουν τη Δυτική Ελλάδα στο προσκήνιο, την βγάζουν από την απομόνωση και την καθιστούν ανταγωνιστική αναλύθηκαν σε βάθος στο 7ο Fοrum Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μαρτίου 2017.

Το Forum Ενέργειας συνδιοργανώθηκε  από την εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα  «Σύμβουλος Επιχειρήσεων», το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος -Τμήμα Δυτικής Ελλάδος και την Ειδική  Υπηρεσία  Διαχείρισης  Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος  Δυτικής Ελλάδος.


Τα δίκτυα Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου  

Tο μέλλον του LNG διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα ανέλυσε  η Μαρία Φωτιάδου, διευθύντρια αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της ΔΕΠΑ, η οποία αναφέρθηκε διεξοδικά στις εφαρμογές Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, αλλά και στις υποδομές που σχεδιάζονται κατά προτεραιότητα στο ΝΔ τμήμα του Νοτίου  Λιμανιού  της Πάτρας, στο πλαίσιο του Προγράμματος  Poseidon Med 2.

Στην παρούσα φάση εκπονούνται οι μελέτες, ενώ για το στάδιο της κατασκευής θα χρειαστεί οι εργασίες να ενταχθούν σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Πάντως ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές διαβεβαίωσε ότι με την ολοκλήρωση των μελετών θα υπάρξει ευρύτατη ενημέρωση των τοπικών φορέων. Εκτιμάται ωστόσο πως σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα εργασιών, οι υποδομές το Λιμάνι θα έχουν ολοκληρωθεί το 2022.

«Αναμορφώστε το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014-2020. Εκδώστε πρόσκληση και χωροθετείστε» είναι τα βήματα που υπέδειξε  ο  Θόδωρος Τερζόπουλος   Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΑ ΑΕ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει  πλέον ωριμότητα σε επίπεδο θεσμικών και νομικών διαδικασιών από τις δύο άλλες Περιφέρειες που προηγήθηκαν κι επομένως, στη Δυτική Ελλάδα, το δίκτυο τροφοδοσίας, εφόσον εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και τρέξουν οι διαδικασίες,  μπορεί να είναι έτοιμο το 2019.

Ελπίδες στους υδρογονάνθρακες

«Οι εξελίξεις είναι μπροστά μας»  ανέφερε ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής ΕΛΠΕ, αναφερόμενος στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην  Δυτική Ελλάδα. Εξέφρασε για μια ακόμη φορά την πεποίθηση ότι υπάρχει πετρελαϊκό σύστημα και διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά των ΕΛΠΕ  τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις ασφαλείας και η εξόρυξη γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική κοινωνία. «Όταν ολοκληρώσουμε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  θα ξεκινήσουμε διαβούλευση. Θέλουμε να γνωρίζει ο κάθε κάτοικος τι πρόκειται να κάνουμε. Όσοι έχουν απορίες να τις εκφράσουν και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε στις ανησυχίες τους» τόνισε. Υπολόγισε ότι από την εξόρυξη στη Δυτική Ελλάδα τα ημερήσια έσοδα για το Δημόσιο μπορούν να φτάσουν τα 540.000 δολάρια και τα ετήσια τα 240.000.000 δολάρια.

 

Ηλεκτρικό Δίκτυο Μεταφοράς στην Πελοπόννησο

Μέσα στο 2019 επιλύονται ριζικά τα προβλήματα τάσεων και επάρκειας ενέργειας στην περιοχή της Πελοποννήσου, ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης των διαρκώς αυξανόμενων ηλεκτρικών φορτίων. Τον προγραμματισμό του ΑΔΜHΕ παρουσίασε ο  Ι. Μάργαρης, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλ. Ενέργειας & Γενικός Διευθυντής Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο  βρόχγο  Μεγαλόπολη – Πάτρα που συνδέει περιοχές υψηλού φορτίου και στον αντίστοιχο Μεγαλόπολη – Κόρινθος – Αττική που  θα ολοκληρωθεί  το 2024 «Και  οι δύο μαζί εξασφαλίζουν τη δυνατότητα ασφαλέστερης λειτουργίας στην Πελοπόννησο και παράλληλα επιτρέπουν τη μεγαλύτερη  διείσδυση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» τόνισε, γεγονός που σηματοδοτεί και την άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Επίσης, εξήγγειλε επιπλέον έργα στην περιφέρεια Πελοποννήσου που στο σύνολο τους θα είναι έτοιμα πριν το 2022.

Ενεργειακές Κοινότητες

Στο πλαίσιο σύστασης των Ενεργειακών Κοινοτήτων και στις προοπτικές που ανοίγονται επικέντρωσαν οι  Ν. Μπαλαμπάνης Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας & Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γ. Αγγελόπουλος,  Αναπληρωτής Πρυτάνεως Πανεπιστημίου Πατρών και Δ. Τσέκερης, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Ειδικός Σύμβουλος ΥΠΕΝ για θέματα ΑΠΕ και Ηλεκτρικής Ενέργειας. Στους στόχους της νέας δομής, η οποία αποτελεί ένα αστικό συνεταιρισμό αποκλειστικού σκοπού,– εκτός των άλλων – είναι και η αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, ενώ τονίστηκε ότι παρέχονται πλήθος ευκαιριών που μπορούν να  αξιοποιηθούν προς όφελος της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας. Στη συζήτηση υπήρξε παρέμβαση από τον Αθανάσιο Μαύρη, Διπλ. Μηχανολόγο & Αεροναυπηγό Μηχανικό, Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Ενέργειας ΤΕΕ/ΤΔΕ

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

Η αγορά ενέργειας

Στη διαδικασία μετασχηματισμού σε μια επιχείρηση με νέο πρόσωπο που μετεξελίσσεται  η ΔΕΗ αναφέρθηκε ο  Σταύρος  Γούτσος, Αν. Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ. Από μια εταιρία που παράγει και προσφέρει ενέργεια, διαφοροποιείται  σε υπηρεσία που θα προσφέρει ενεργειακά προϊόντα  και υπηρεσίες. Αναφέρθηκε στην είσοδο της ΔΕΗ στην εμπορία Φυσικού Αερίου, ενώ γίνονται ενέργειες εισόδου και στις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ διατηρεί 7,5 εκατ πελάτες, παρά τον ανταγωνισμό αλλά και στην επέκτασή της στις αγορές Αλβανίας, Βουλγαρίας, Τουρκίας με  θυγατρικές , ενώ σύντομα προχωρά σε εξαγορά στα Σκόπια. «Η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων είναι ο χώρος που αναπτύσσουμε τα τελευταία τρία χρόνια, για να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε το ρόλο μας, σαν σημαντικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας» τόνισε ο κ. Γούτσος. Εκτός των άλλων ανακοίνωσε και τον ηλεκτρονικό λογαριασμό που εκδίδεται πλέον από τη ΔΕΗ, μέσω του οποίου ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να πληρώνει σε μηνιαία βάση, ελέγχοντας καλύτερα και τις καταναλώσεις του.

Στην αγορά της ενέργειας εισήλθαν όμως και τα ΕΛΤΑ. «Η απελευθέρωση έδωσε το δικαίωμα στον καταναλωτή να διαλέξει προμηθευτή. Ο ΕΛΤΑ είναι ένας οργανισμός που διαθέτει όλα τα αναγκαία χαρακτηριστικά και την εμπειρία ετών, ως προς τις συναλλαγές και την αξιοπιστία με την οποία λειτουργεί» επεσήμανε ο Άγγελος Πρωτοψάλτης Διευθυντής ΕΛΤΑ Ενέργεια, τονίζοντας ότι «η Ηλεκτρική Ενέργεια είναι, με βάση τον σύγχρονο τρόπο ζωής, το πιο σημαντικό αγαθό διαβίωσης». Η νέα δραστηριότητα των ΕΛΤΑ απευθύνεται στο σύνολο των καταναλωτών, παρέχει όμως εξειδικευμένες υπηρεσίες σε επιχειρήσεις, επιτρέποντας να παρακολουθούν την κατανάλωση ενέργεια. Επιτρέπει στους επαγγελματίες πελάτες να φτάσουν στην κοστολόγηση ανά γραμμή παραγωγής ή ενότητα παραγωγική, μέθοδος που διευκολύνει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Για το υψηλό ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μίλησε ο Δημήτρης Κολαϊτης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας» ΕΒΙΚΕΝ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται όμως αρκετά ακόμη «γιατί έχουμε μια αγορά μικρή και αδύναμη, άρα χρειάζεται το ενεργειακό κόστος να βοηθάει τις επιχειρήσεις στην ανταγωνιστικότητα και όχι να τις κρατά πίσω» όπως χαρακτηριστικά  παρατήρησε. Ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην ΕΕ στην Ηλεκτρική Ενέργεια και στο Φυσικό Αέριο και κατέληξε τονίζοντας ότι έχουν υπάρξει επιχειρήσεις που έχουν κάνει μεγάλες  επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες ακυρώθηκαν, είτε  εξαιτίας μεγάλων αυξήσεων, είτε με την έκδοση ενός νέου νόμου.

Εξάλλου, για τη χρήση των κυψελίδων καυσίμου σε ένα αποκεντρωμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας μίλησε ο  Στέλιος  Νεοφυτίδης, Διευθυντής  Ερευνών ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ.   Αναφέρθηκε στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην εκμετάλλευση του υδρογόνου, ως εναλλακτικού φορέα ενέργειας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Επανέρχεται ενισχυμένο το «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ»

Τη διαβεβαίωση  ότι θα ξεπεραστούν τα προβλήματα,  καθώς έχουν αντιμετωπιστεί  τα λάθη που είχαν ανακύψει την τελευταία εβδομάδα κατά την εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ», παρείχε  η Ιωάννα Νίκου, από την, Επιτελική Δομή ΈΣΠΑ του Υπουργείου Ενέργειας  και Περιβάλλοντος. Τόνισε οτι η ισχύς του συστήματος έχει πολλαπλασιαστεί και έτσι χιλιάδες δικαιούχοι από την περιοχή μας θα μπορέσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Το ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη ενέργεια είναι μεγάλο, μιας και χιλιάδες καταναλωτές θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τα κτίρια τους. Βέβαια η μέχρι σήμερα τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί και οι αντιδράσεις εντείνονται.

Η ενέργεια στον Πρωτογενή Τομέα

Η ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας  με τον πρωτογενή τομέα  και η σύνδεσή με τον τεχνικό κόσμο αλλά και ο εκσυγχρονισμός του μοντέλου παραγωγής ήταν επίσης δυο σημαντικοί παράμετροι που αναδείχθηκαν στη διάρκεια  μιας ξεχωριστής εκδήλωσης για αυτά τα θέματα που διοργάνωσαν το ΤΕΕ και η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος. Σε αυτή την κατεύθυνση η  Ευ. Βασιλακοπούλου Τομεάρχης Ανάπτυξης & Λειτουργίας Δικτύου ΔΠΠ-Η Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε,  επεσήμανε ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Παράλληλα ο Ενεργειακός Σύμβουλος Ι. Χατζηχρήστος, τόνισε  ότι το ενεργειακό κόστος είναι εκείνο που καθηλώνει τα ελληνικά προϊόντα από τις διεθνείς αγορές. «Δεν στερούνται σε ποιότητα όμως το κόστος παραγωγής τους τα κάνει απαγορευτικά για τον καταναλωτή του εξωτερικού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε πολιτικό επίπεδο,  ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε ότι η Περιφέρεια έχει ρίξει το βάρος της στην είσοδο της καινοτομίας στην πρωτογενή τομέα για την αναβάθμιση των μεθόδων καλλιέργειας στη Δυτική Ελλάδα, την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και τον περιορισμό του κόστους παραγωγής, ενώ ο Σάκης Μαυρόγιαννης, Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής Π.Δ.Ε, εξήγησε πόσο μεγάλη είναι η σπατάλη στον τομέα της άρδευσης.

Σημειώνεται ότι στο 7o Forum Ενέργειας υπήρχε εκθεσιακός χώρος στον οποίο συμμετείχαν οι: ΕΛΤΑ – Ενέργεια, Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ, ΟΛΠΑ Α.Ε., Σπυρόπουλος Α.Ε., Patras IQ, Unitype B & M.Σουβαλιώτης, www.holidayemotions.com, Περιφερειακός Σύνδεσμος Εργολ. Εγκ/των Ηλεκτρολογών Ν. Αχαιας «Ο ΒΑΤΤ» και η ΔΥΝΑΜΟΧΡΩΜ.

Πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Patras ΙQ.

Χορηγοί του 7ου Forum Ενέργειας ήταν οι : Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ, ΔΕΔA Α.Ε., ΕΛΤΑ Ενέργεια, Οργανισμός Λιμένος Πατρών ΑΕ, Παναγιωτόπουλος Κεραμοτουβλοποιία ΑΒΕΕ, Aplopolis – Έπιπλο-Μελέτη-Εξοπλισμός, Unitype Β&Μ Σουβαλιώτης & Ξενοδοχείο Αστηρ. 

Χορηγοί επικοινωνίας ηταν η εφ. ΓΝΩΜΗ και το www.thebest.gr

 

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button