ΠαραπολιτικάΡοή Ειδήσεων

«Μικροπολιτική» η κριτική για τις καθυστερήσεις στο έργο του δρόμου προς την παραλία του Λούρου

Μια σειρά απο επικριτικά σχόλια και παρατηρήσεις έγιναν τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του οδικού έργου προς την παραλία του Λούρου.

Το γεγονός για παράδειγμα ότι απ’όλον τον δρόμο ασφαλτοστρώθηκαν μέχρι σήμερα μόλις 1.200 μέτρα, σχολιάστηκε αρκούντως ενώ ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης σε σχετική του ανάρτηση είχε επισημάνει πως «το τι θα γίνει το ξέρει ή μάλλον δεν το ξέρει, η περιφερειακή αρχή, η οποία οδήγησε την όλη κατάσταση σε αδιέξοδο και χάθηκε μια ακόμη καλοκαιρινή σεζόν για τους επιχειρηματίες της παραλίας του Λούρου».


Σαν «απάντηση» στα παραπάνω, έρχεται άρθρο ανηρτημένο στο messolonghinews,, όπου και τονίζεται πως μάλλον στη «σφαίρα της μικροπολιτικής» και παρά στην ουσία, είναι ενταγμένη η κριτική που διατύπωσε, πρόσφατα, ο πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης σχετικά με την πρόοδο των εργασιών στο έργο της ανακατασκευής του δρόμου για την παραλία του Λούρου.

Η ανάρτηση αναλυτικά:

«Κι αυτό διότι δεν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία για «ακύρωση» του συγκεκριμένου έργου, καθώς η υλοποίησή του είναι απόλυτα συμβατή με τα χρονοδιαγράμματα της σύμβασης, μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του αναδόχου εργολήπτη.

Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, το 2018, όμως ο φάκελος του (μελέτες, γνωμοδοτήσεις, κλπ.) δεν ήταν ολοκληρωμένος. Πχ. Δεν είχαν υπογραφτεί προγραμματικές συμβάσεις με τον ΓΟΕΒ και το δήμο Μεσολογγίου, κάτι που σημαίνει ότι εάν αυτοί οι φορείς είχαν αντιρρήσεις ή ενστάσεις το έργο δεν θα γινόταν…

Ταυτόχρονα όμως, στην κριτική του ο κ. Κατσούλης προκειμένου να υποστηρίξει το «αφήγημά» του, αναφέρει και αναληθή στοιχεία. Το πρώτο αναληθές στοιχείο είναι ότι η εγκατάσταση του εργολάβου έγινε τον Ιούνιο του 2021, όταν είναι γνωστό ότι η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας έγινε τον Οκτώβριο του 2021, οπότε και υπογράφτηκε η σύμβαση και έτσι αρχίζει να τρέχει το χρονοδιάγραμμα των 18 μηνών.

Δηλαδή η καταληκτική υποχρέωση του εργολάβου για να παραδώσει το έργο είναι ο Μάιος του 2023 και όχι ο Δεκέμβριος του 2022, με βάση την σύμβαση που έχει υπογραφτεί. Κι αυτό είναι το δεύτερο αναληθές στοιχείο.

Αναφορικά τώρα με το κατασκευαστικό κομμάτι και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος του έργου σας παραθέσουμε τα εξής στοιχεία:

-Από τις 13 Οκτωβρίου 2021 που υπογράφτηκε η σύμβαση έως και τα μέσα Ιανουαρίου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή εκτέλεσης του έργου κάθε άλλο παρά σύμμαχος για την υλοποίησή του ήταν.
-Από τα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησε το «ξύσιμο» του παλαιού ασφαλτοτάπητα σε όλο το μήκος του δρόμου και έγιναν μια σειρά από εργασίες εξυγίανσης ώστε να γίνει επίστρωση ασφάλτου.
-Έγινε τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας κατά μήκος της διώρυγας και υπολείπεται η τοποθέτηση και άλλων.
-Έγινε ασφαλτόστρωση ενός τμήματος 1.200μ.

Μα καλά πόσο δύσκολο είναι ή ήταν να είναι τώρα σε φάση ολοκλήρωσης το έργο θα αναρωτηθείτε;

Η απάντηση είναι απλή και χωρίς περιστροφές. Σε όλα τα οδικά έργα στη χώρα καταγράφονται ανάλογες καθυστερήσεις σε αναμονή απόφασης των συναρμόδιων Υπουργείων, για αναθεώρηση «προς τα επάνω» του κόστους των ασφαλτικών, λόγω του πολλαπλασιασμού της αξίας της πίσσας.

Μια απόφαση που αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και που θα σημάνει την έναρξη και πάλι μιας σειράς έργων σε όλη τη χώρα που έχουν «παγώσει».

Πάραυτα έγινε επίστρωση με άσφαλτο σε 1.200 μέτρα, χωρίς να είναι γνωστό εάν η αναθεώρηση θα έχει αναδρομική ισχύ στις επιμετρήσεις του έργου.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι η εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου κάθε άλλο παρά προβληματική είναι, ίσως όμως, προκαλεί πρόβλημα στην σύνταξη «κατηγορώ», για την περιφερειακή αρχή και προεκλογικού «αφηγήματος», από τους επίδοξους μνηστήρες… του περιφερειακού «θρόνου»…

Υ.Γ.: 1. Η αναφορά «…Φαίνεται πως Φαρμάκης και Μαυρομμάτης υλοποιούν το ρητό «δούλεψε αθόρυβα και άσε την επιτυχία σου να κάνει θόρυβο», κι αυτό είναι καλό για το Μεσολόγγι.» που σχολιάζει στην κριτική του ο κ. Κατσούλης είχε γίνει, σε ανάρτηση στο Messolonghinews, στις 26 Απριλίου 2021 και όχι …το 2020. Δηλαδή έχουμε ακόμη μια λανθασμένη αναφορά του κ. Κατσούλη. Επιπρόσθετα η αναφορά αυτή τότε του Messolonghinews.gr αφορούσε την πορεία “ωρίμανσης” έργων στο Μεσολόγγι που τότε ήταν ακόμη στα χαρτιά και σήμερα βλέπουμε να κατασκευάζονται.

Όσον αφορά τον δρόμο της Τουρλίδας σε επόμενη ανάρτηση θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση για την πορεία του συγκεκριμένου έργου».

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button