Δυτική Ελλάδα

60 εκατ. ευρώ για Πρασίνισμα, βασική, αιγοπρόβειο, βόειο έως την Παρασκευή

epi-agrotis-xorafiΑρχής γενομένης από την Τρίτη 26 Ιουλίου ξεκινούν οι πιστώσεις προς τους αγρότες, που θα αφορούν περί τα 11 εκατ. ευρώ για το πρασίνισμα, περί τα 15 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης, περίπου 1 με 2 εκατ. ευρώ για ανειλημμένες υποχρεώσεις από παλιά προγράμματα σε Νέους Αγρότες και τις συνδεδεμένες στα ζωικά. Στόχος είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews, να ολοκληρωθούν οι πληρωμές ύψους 60 εκατ. ευρώ περίπου ως την Παρασκευή 29 Ιουλίου.

Nα σημειωθεί ότι οι κτηνοτρόφοι περιµένουν µε µεγάλη αγωνία τις πιστώσεις, καθώς οι προϋποθέσεις και οι «περιορισµοί» που έθεταν οι αρχικές αποφάσεις των συνδεδεµένων ενδέχεται να αφήσουν εκτός ή µε τεράστιες αποκλίσεις από αυτά που υπολόγιζαν χιλιάδες δικαιούχους.

Το θετικό είναι ότι δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια οι σχετικές αποφάσεις µε το ύψος της ενίσχυσης για τις συνδεδεµένες στα αιγοπρόβατα και τα ειδικά δικαιώµατα (έχει προηγηθεί αυτή για τα βοοειδή), γεγονός που εκ πρώτης ανοίγει το δρόµο για τις σχετικές πιστώσεις. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, πιο σίγουρη θεωρείται η πληρωµή για τις συνδεδεµένες στο αιγοπρόβειο, πιθανή η αντίστοιχη για τα βοοειδή, ενώ δύσκολα θα γίνει κάτι µε τα ειδικά δικαιώµατα.

Οι αποφάσεις για τις συνδεδεμένες

Ειδικότερα, κλείδωσε στα 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο η συνδεδεμένη στα αιγοπρόβατα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών και στα 5 ευρώ ανά ζώο για τα πεδινά, μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης, ενώ οι κτηνοτρόφοι αναμένουν να ακολουθήσει και η σχετική πληρωμή.

Μάλιστα, στην εν λόγω απόφαση σημειώνεται ότι «ως προς τον υπολογισμό του ύψους ανά μονάδα ποσού στήριξης για τη δράση 1, δεδομένου ότι ο τελικός αριθμός επιλέξιμων ζώων υπολείπεται του αριθμού αναφοράς, το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς τον αριθμό επιλέξιμων ζώων, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι η αύξηση του ύψους της ενίσχυσης δεν δημιουργεί υπεραντιστάθμιση. Ως προς τον υπολογισμό του ύψους ανά μονάδα ποσού στήριξης για τη δράση 2 το ύψος της ενίσχυσης ορίζεται με βάση την τιμή αναφοράς, δεδομένου ότι ο τελικός αριθμός επιλέξιμων ζώων υπολείπεται σημαντικά του αριθμού αναφοράς και ο λόγος προϋπολογισμού προς επιλέξιμα προκαλεί υπεραντιστάθμιση».

Αναλυτικά,

Άρθρο ΜΟΝΟ

Τον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος, ως ακολούθως:

1. Δράση 1: 7,64 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμό πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης στήριξης, κτηνοτρόφους των ορεινών /μειονεκτικών/ με ειδικά μειονεκτήματα περιοχών, που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές και στους κτηνοτρόφους που μετακινούνται από πεδινή σε ορεινή / μειονεκτική / με ειδικά μειονεκτήματα περιοχή.

2. Δράση 2 : 5,00 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο, όπως αυτά ορίζονται στην με αριθμό πρωτ. 614/52350/12-05-2015 (ΦΕΚ 833/Β/2015) Υπουργική Απόφαση στους δικαιούχους της συνδεδεμένης στήριξης, κτηνοτρόφους πεδινών περιοχών που εκτρέφουν προβατίνες ή/και αίγες στις περιοχές αυτές.

Βρείτε εδώ τη σχετική απόφαση Καθορισμός συνδεδεμένης στο πρόβειο και αίγειο κρέας.pdf

Στα 171,8 ευρώ ανά ζώο η συνδεδεμένη στα βοοειδή

Στο ποσό των 171,8 ευρώ ανά επιλέξιμο θηλυκό βοοειδές ανέρχεται η συνδεδεμένη ενίσχυση στο τομέα του βόειου κρέατος, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης. Σημειώνεται ότι για το 2015 ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 24,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μοιραστούν 5.806 δικαιούχοι παραγωγοί.

Bρείτε εδώ τη σχετική απόφαση Καθορισμός ύψους συνδεδεμένης στο βόειο.pdf

 

Στα 196 ευρώ ανά βοοειδές και 29 ανά αιγοπρόβατο η συνδεδεμένη για ειδικά δικαιώματα

Στα 196 ευρώ ανά ΜΜΖ για τα βοοειδή και στα 29 ευρώ ανά αιγοπρόβατο καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις τους γιατί χιλιάδες από αυτούς αιτήθηκαν πέρυσι εκτατικά δικαιώματα, μένοντας έξω από τη συγκεκριμένη ενίσχυση, από τον προϋπολογισμό της οποίας αναμένεται να μείνει ένα τεράστιο κομμάτι αδιάθετο.

Για το 2015 έχουν προϋπολογιστεί 4,5 εκατ. για τα βοοειδή και 25,5 εκατ. για τα αιγοπρόβατα.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει τα εξής:

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα της κτηνοτροφίας για το έτος ενίσχυσης 2015, καθορίζεται για το Μέτρο 1 (βοοειδή) στα 196 ευρώ ανά Μ.Μ.Ζ. και για το Μέτρο 2 (αιγοπρόβατα) στα 29 ευρώ ανά ζώο.

Μάλιστα, αναφέρεται πως παρά το γεγονός ότι τα ζώα ή οι ΜΜΖ προς πληρωμή υπολείπονται κατά ένα μεγάλο ποσοστό των ζώων αναφοράς και για τα δύο μέτρα, προκύπτει ότι το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται ως ο λόγος του προϋπολογισμού για το έτος 2015 προς τον αριθμό των ζώων ή ΜΜΖ αναφοράς.

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση Καθορισμός ύψους συνδεδεμένης για κτηνοτρόφους με ειδικά δικαιώματα.pdf

Ελένη Δούσκα – agronews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button