ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Περιφέρεια: Επερώτηση Ν. Μπαλαμπάνη για τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Την αναγκαιότητα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων στο Σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, επισημαίνει με επερώτηση του προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριο Φαρμάκη, ο Νικόλαος Μπαλαμπάνης, Περιφερειακός Σύμβουλος (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας) με την Παράταξη «Απόστολος Κατσιφάρας – Δικαίωμα στην Πρόοδο».

Στην επερώτηση ο πρώην Αντιπεριφερείαρχης τονίζει πως πρέπει να γίνει πεποίθηση όλων και κυρίως της Πολιτικής ηγεσίας, πως η εκπόνηση και η έγκριση των ΤΧΣ, στο σύνολο της Επικράτειας, είναι μια βαθιά Δημοκρατική Απαίτηση για ισονομία των πολιτών, απέναντι στις κανονιστικές ρυθμίσεις του χωρικού σχεδιασμού.

Παράλληλα, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της Περιφερειακής Αρχής σε επίπεδο ενημέρωσης – διαβούλευσης, για την σύνταξη Τοπικών Χωρικών Σχεδίων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

“κ. Περιφερειάρχη,
Ένας χρόνος πέρασε από την Ψήφιση του Ειδικού Προγράμματος Χορήγησης Επενδυτικών ΔανείωνΟργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού για την εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ), (ΦΕΚ 1620/Β/10-5-2019),που αφορούν τοΣύνολοτων Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας.

Μία Κοινή Υπουργική Απόφαση, που Ελήφθη με Βασικό στόχο την ταχεία πραγμάτωση και έγκριση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας, που θα συμβάλει στην ενίσχυση των τοπικών υποδομών των ΟΤΑ, μέσω της βιώσιμης Πολεοδομικής τους ανάπτυξης και την ολοκλήρωση του Εδαφικού σχεδιασμού τοπικού επιπέδου.Θα δημιουργήσει επίσης συνθήκες ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Η καθυστέρηση στην Σύνταξη Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων, μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, επιβάλλει ως Επιτακτική ανάγκη την Δημιουργία Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, ειδικά σε Περιπτώσεις όπου τα Γενικά Πολεοδομικά ¨Αρνούνται¨ να Αντιμετωπίσουν τις Προκλήσεις των καιρών.
Τρανό παράδειγμα το Γ.Π.Σ Μεσολογγίου που υφίσταται από το 1987!!!

Σε αυτή την προσπάθεια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πρέπει να είναι συνεργάτης και αρωγός στους Δήμους της Περιφέρειας που καλούνται να Αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα.

Ως χρηστή Διοίκηση, με ανυπομονησία περιμένουμε κάποια ανακοίνωση για την πορεία Εξέλιξης του έργου.

Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ, προκειμένου να υλοποιηθούν από τους δήμους της χώρας τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ), με καταληκτική ημερομηνία το 2024, γεννά προσδοκίες για έναν μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή ανάπτυξης, ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Η Ευελιξία του Νομοθέτη, αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες σε κάθε γωνιά των Δήμων, δίνει την Δυνατότητα Εκπόνησης ΤΧΣ, ακόμη και στην Εδαφική περιοχή μίας Δημοτικής Ενότητας ενός Δήμου.

Ένα “πολύ-εργαλείο” λοιπόν στα χέρια των Δημάρχων που θέλουν να Παρέμβουν σε περιοχές και να αλλάξουν το ¨εδαφικό σχήμα¨, δημιουργώντας Χωρικές Οντότητες ικανές να συνδέσουν μέσω της Χωρικής συνοχής, τον Πολεοδομικό σχεδιασμό με τον Αναπτυξιακό Προγραμματισμό των Δήμων.

Οι Δήμοι δεν επιβαρύνονται με την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου για την ολοκλήρωση του χωρικού τους σχεδιασμού, καθώς τα δάνειά τους εξοφλούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ.

Μια ευκαιρία λοιπόνμε ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, την βαρύτητα της οποίας όμως θα πρέπει να Κατανοήσετε ως Περιφερειακή Αρχή και να τηνενστερνιστούν οιΟΤΑ Α βαθμού.

κ. Περιφερειάρχη,

• Σε ποιες Ενέργειες έχει προβεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , προκειμένου να ενημερώσει τους ΟΤΑ Α βαθμού για την Ένταξή τους στοΕιδικό Πρόγραμμα?

• Έχετε Διαβουλευθεί με τις Τοπικές Κοινωνίες προκειμένου να αναδειχθούν οι Ανάγκες για Σύνταξη Τοπικών Χωρικών?

• Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η Υλοποίηση του Προγράμματος στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας?

• Ποιες είναι οι Δεσμεύσεις του ΥΠ.ΕΝ για την Πορεία Εξέλιξης και την Ομαλή Χρηματοδότηση του Εγχειρήματος?

Πρέπει να γίνει πεποίθηση όλων και κυρίως της Πολιτικής ηγεσίας, πωςη εκπόνηση και η έγκριση των ΤΧΣ, στο σύνολο της Επικράτειας, είναι μια βαθιά Δημοκρατική Απαίτηση για ισονομία των πολιτών, απέναντι στις κανονιστικές ρυθμίσεις του χωρικού σχεδιασμού.

Η ρύθμιση του χώρου των ΟΤΑ μέσω των ΤΧΣ, θα δώσει την δυνατότητα στους πολίτες να έχουν έναν κοινό παρονομαστή αναφοράς,να ρυθμίσουν
τις Υποχρεώσεις τους,να προγραμματίσουν το μέλλον τους, να υλοποιήσουν τα όνειρά τους”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button