Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

3+1 πιο συχνές παθήσεις της μύτης και του αυτιού

Ποιες είναι οι πιο συχνές λοιμώξεις και παθήσεις που επηρεάζουν τη μύτη και τα αυτιά μας; Ποια είναι τα συμπτώματά τους;

Η μύτη και το αυτί αποτελούν δύο όργανα του ανθρωπίνου σώματος τα οποία αρκετά συχνά έρχονται αντιμέτωπα με διάφορες λοιμώξεις και παθήσεις. Ποιες είναι οι πιο συχνές από αυτές και ποια ακριβώς είναι τα συμπτώματά τους;


Πολύποδες Μύτης

Οι ρινικοί πολύποδες είναι κιτρινωπές ή διάφανες μάζες και εντοπίζονται μέσα στη μύτη ή στους παραρρίνιους κόλπους. Αποτελούν επακόλουθο μίας χρόνιας φλεγμονώδους αντίδρασης στη ρινική κοιλότητα, έχουν την τάση να μεγαλώνουν και να επεκτείνονται και εμφανίζονται κυρίως σε άντρες μέσης ηλικίας.

Οι πολύποδες μύτης μπορεί να οφείλονται σε ιούς, μικρόβια και μύκητες. Βέβαια, τα ακριβή αίτια εμφάνισής τους δεν είναι απολύτως ξεκάθαρα. Στα βασικά του συμπτώματα περιλαμβάνονται η δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη, οι ρινικές εκκρίσεις, η μείωση της γεύσης και της όσφρησης και η αλλαγή της φωνής. Άλλα πιο έμμεσα συμπτώματα είναι οι διαταραχές ύπνου με ροχαλητό, οι άπνοιες, οι συχνές ρινορραγίες και η κακοστομία/ξηρότητα στόματος.

Κρεατάκια

Όλοι μας έχουμε ακουστά τα κρεατάκια. Οι περισσότεροι – εάν δεν είχε συμβεί σε εμάς τους ίδιους, γνωρίζαμε κάποιον που είχε κάνει επέμβαση για να τα αφαιρέσει. Τα κρεατάκια, γνωστά και ως αδενοειδείς εκβλαστήσεις, αποτελούν τμήμα του λεμφικού ιστού και όπως και οι αμυγδαλές παίζουν σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Τα κρεατάκια τα εντοπίζουμε στο πίσω μέρος της μύτης και μεγαλώνουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Στη συνέχεια υποστρέφουν και συρρικνώνονται. Υπάρχει όμως η πιθανότητα κάποια παιδιά να παρουσιάσουν κρεατάκια μεγάλου μεγέθους, τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα. Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματά τους είναι η ρινική συμφόρηση με δυσκολία αναπνοής από τη μύτη, οι διαταραχές ύπνου όπως ροχαλητό, άπνοιες, συχνές αφυπνίσεις, η κόπωση την ημέρα και η αναπνοή από το στόμα που οδηγεί σε ξηροστομία, αλλαγή της χροιάς της φωνής και δυσκολία στη λήψη τροφής. Επίσης, η στοματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει και σε περεταίρω προβλήματα όπως συχνές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς ο εισπνεόμενος αέρας δε φιλτράρεται από τη μύτη, ωτίτιδα και παραμόρφωση στην ανάπτυξη των δοντιών και τις γνάθου.

Ιγμορίτιδα

Η ιγμορίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή, η οποία εντοπίζεται στα ιγμόρεια. Τα ιγμόρεια είναι οι μεγαλύτεροι παραρρίνιοι κόλποι του προσώπου και βρίσκονται στο μάγουλο ακριβώς κάτω από τα μάτια μας. Βασικός τους ρόλος είναι να θερμαίνουν και να υγραίνουν τον εισπνεόμενο αέρα, να αυξάνουν την ένταση της φωνής και να ελαφραίνουν το κεφάλι.

Οι συγκεκριμένοι κόλποι παράγουν επίσης βλέννα που σκοπό έχει να υγραίνει τη μύτη και επικοινωνούν με την ρινική κοιλότητα μέσω στομίων. Η ιγμορίτιδα συμβαίνει όταν εκδηλώνεται απόφραξη αυτών των στομίων και η βλέννα παραμένει στάσιμη στις κοιλότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων και συνεπώς τη δημιουργία φλεγμονής.

Στα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, ρινική συμφόρηση με έκκριμα πράσινο ή πύου, οπισθορρινικές εκκρίσεις, αίσθημα βουλώματος στα αυτιά, κακοσμία στόματος, πονόλαιμος, βήχας, κακουχία, κόπωση, πονοκέφαλος και πόνος στο πρόσωπο κατά το σκύψιμο ή την πίεση με τα δάχτυλα.

Ρινικό Διάφραγμα

Τον όρο ρινικό διάφραγμα τον χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη φυσική δομή στο εσωτερικό της μύτης, η οποία διαχωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες σε δεξιά και αριστερή. Βασικός ρόλος του ρινικού διαφράγματος είναι η στήριξη της μύτης και η διαμόρφωση της εξωτερικής της εμφάνισης. Επίσης, ο βλεννογόνος του διαφράγματος παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή ρινική αναπνοή, στην εφύγρανση και στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του αέρα που αναπνέουμε.

Ιδανικά το διάφραγμα  θα έπρεπε να είναι απόλυτα ευθύ. Αυτό βέβαια δε συμβαίνει, καθώς αρκετές φορές έχει την τάση να παρεκκλίνει προς τη μια μεριά (σκολίωση ρινικού διαφράγματος). Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ενοχλούνται ιδιαίτερα από αυτή την κατάσταση, έτσι ώστε να ζητήσουν βοήθεια. Βέβαια, τα συχνότερα συμπτώματα του στραβού διαφράγματος είναι η ρινική συμφόρηση, οι πονοκέφαλοι, το ροχαλητό και άπνοιες στον ύπνο, η εύκολη κόπωση παρά τις ώρες ύπνου, η εύκολη κόπωση στις αθλητικές δραστηριότητες, ο πόνος στη μια μεριά του προσώπου, οι αιμορραγίες από την μύτη και το αίσθημα βάρους στα αυτιά.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΩΡΛ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΑΝΤΙΚΑΣ


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button