ΔιεθνήΡοή Ειδήσεων

2020: Η πανδημία κορωνοϊού, η ήττα Τραμπ και η νίκη Μπάιντεν, το Brexit

Ολα όσα στιγμάτισαν μια δύσκολη και διαφορετική χρονιά

Το 2020 ο κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια πανδημία που δεν έχει προηγούμενο στον 21ο αιώνα, χωρίς ωστόσο να λείπουν οι διεθνείς κρίσεις και οι κοινωνικές αναταραχές.

Ακολουθούν τα κύρια γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο τη χρονιά αυτή:


Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στις 3 Ιανουαρίου ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί, αρχιτέκτονας της ιρανικής στρατηγικής στη Μέση Ανατολή, σκοτώνεται από πλήγμα αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στη Βαγδάτη, έπειτα από επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ Ιρακινών φιλοϊρανών διαδηλωτών.

Στις 8 Ιανουαρίου, το Ιράν εκτοξεύει σε αντίποινα πυραύλους σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Ένα ουκρανικό πολιτικό αεροσκάφος καταρρίπτεται «από σφάλμα» μερικές ώρες αργότερα από το Ιράν, στοιχίζοντας τη ζωή σε 176 ανθρώπους.

O πανίσχυρος υποστράτηγος από το Ιράν που σκοτώθηκε στη Βαγδάτη μετά την εντολή Τραμπ

Πανδημία του νέου κορωνοϊού

Στις 11 Ιανουαρίου, μετά την εμφάνιση μιας μυστηριώδους πνευμονίας στην Κίνα, το Πεκίνο ανακοινώνει τον πρώτο επίσημο θάνατο από μια ασθένεια που αργότερα ονομάστηκε COVID-19, ενώ πανδημία από τη νόσο αυτή κηρύσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 11 Μαρτίου.Τον Απρίλιο, η μισή ανθρωπότητα τίθεται σε lockdown για να αναχαιτιστεί η διασπορά της COVID-19.

Πολλοί οικονομικοί τομείς σταματούν να λειτουργούν και ανακοινώνονται μαζικά σχέδια ανάκαμψης της οικονομίας. Έως και 115 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας της τάξης του 4,4%.

Η πανδημία του κορωνοϊού πιστεύεται ότι ξεκίνησε από την κινεζική πόλη Ουχάν / Φωτογραφία: AP Photo/Andy Wong

Όπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τον Οκτώβριο, ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας ξαναοδηγεί σε lockdown στην Ευρώπη. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία γίνεται η πρώτη δυτική χώρα που ξεκινάει εκστρατεία εμβολιασμού κατά της COVID-19 με τη βοήθεια ενός καινοτόμου εμβολίου που έχει ως βάση του γενετικό υλικό. Η πανδημία έχει ήδη προκαλέσει περισσότερους από 1,6 εκατομμύριο θανάτους.

Το Brexit γίνεται πραγματικότητα

Τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία αποφάσισαν οι Βρετανοί το 2016, παίρνει σάρκα και οστά. Το πρώτο αυτό ευρωπαϊκό διαζύγιο δίνει τέλος σε κοινή ζωή 47 ετών.

Τον Μάρτιο αρχίζουν επίπονες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο, οι οποίες διαταράσσονται από την πανδημία του νέου κορονοϊού και προβλέπεται ότι θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν από την εκπνοή της ισχύος, στο τέλος του Δεκεμβρίου, μιας μεταβατικής περιόδου.

Συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν

Στις 29 Φεβρουαρίου, οι ΗΠΑ και οι Αφγανοί Ταλιμπάν υπογράφουν μια ιστορική συμφωνία στην Ντόχα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων έπειτα από δύο δεκαετίες πολέμου.

Παρά τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους αντάρτες από τον Σεπτέμβριο, το Αφγανιστάν εξακολουθεί να μαστίζεται από τη βία. Το Πεντάγωνο έχει ανακοινώσει την αποχώρηση περίπου 2.000 στρατιωτικών ως τις 15 Ιανουαρίου. Θα παραμείνουν 2.500.

Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ

Στις 25 Μαΐου ο Τζορτζ Φλόιντ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός, πεθαίνει από ασφυξία στην Μινεάπολη, καθώς ένας λευκός αστυνομικός τον πατά για αρκετά λεπτά με το γόνατο στον λαιμό.

O 46χρονος Αφροαμερικανός, Τζορτζ Φλόιντ

Βίντεο που μεταδίδεται ευρέως στο διαδίκτυο, στο οποίο ο Φλόιντ ακούγεται να λέει «δεν μπορώ να αναπνεύσω», πυροδοτεί διαδηλώσεις στις οποίες σημειώνονται βίαια επεισόδια σε εύρος άνευ προηγουμένου από τη δεκαετία του 1960, με αίτημα μεταρρυθμίσεις κατά της αστυνομικής βίας και τον τερματισμό των φυλετικών ανισοτήτων υπό το σύνθημα «Black Lives Matter» (oι ζωές των μαύρων μετρούν). Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλον τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα στο iefimerida.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button