Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

2+1 Συχνές παθήσεις του εγκεφάλου και πώς αντιμετωπίζονται

Οι παθήσεις του εγκεφάλου μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες μορφές: από λοιμώξεις και τραύματα μέχρι διάφορους όγκους και προβλήματα που σχετίζονται με την κίνηση. Η αντιμετώπισή τους ανέκαθεν αποτελούσε μεγάλη πρόκληση, ωστόσο η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης και τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει σημαντικά το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάζουμε τρεις από τις πιο συχνές παθήσεις του εγκεφάλου, το μηνιγγίωμα, τον υδροκέφαλο και τη νόσο του Πάρκινσον, και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν:


Μηνιγγίωμα

Το μηνιγγίωμα είναι ένας τύπος όγκου του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού που εντοπίζεται στις μήνιγγες, δηλαδή τις προστατευτικές μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.

Πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο πρωτοπαθούς όγκου εγκεφάλου και ενώ μερικοί τύποι μηνιγγιώματος αναπτύσσονται αργά και παραμένουν στάσιμοι, άλλοι εξαπλώνονται γρήγορα και είναι πιο επικίνδυνοι.

Υπάρχουν τρείς τύποι μηνιγγιωμάτων:

  • Ο τύπος 1 είναι ο πιο κοινός και αναπτύσσεται αργά.
  • Ο τύπος 2 έχει μεγαλύτερες πιθανότητες υποτροπής μετά από χειρουργική αφαίρεσή του.
  • Ο τύπος 3 είναι σπάνιος αλλά και ο πιο σοβαρός.

Η πιο αποτελεσματική προσέγγιση στη θεραπεία του μηνιγγιώματος είναι συνάρτηση πολλών πραγμάτων, όπως ο τύπος, η θέση και το μέγεθος του όγκου. Σε πρώιμο στάδιο, ο γιατρός μπορεί να αξιολογεί τον όγκο μία ή δύο φορές το χρόνο για να ελέγξει ότι δεν έχει αλλάξει και ότι εξακολουθεί να μην προκαλεί συμπτώματα.

Εφόσον ένα μηνιγγίωμα προκαλεί συμπτώματα ή αναπτύσσεται ταχέως, η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι συνήθως η χειρουργική αφαίρεση του όγκου.

Μετά την αφαίρεση του μηνιγγιώματος, οι ασθενείς είθισται να υποβάλλονται σε πρόσθετες θεραπείες προληπτικά και για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος υποτροπής, όπως:

  • ακτινοθεραπεία
  • χημειοθεραπεία
  • ανοσοθεραπεία
  • στοχευμένη θεραπεία

Υδροκέφαλος

Ο υδροκέφαλος είναι μια κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται περίσσεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) μέσα στις κοιλότητες ή τις κοιλίες του εγκεφάλου.

Το ΕΝΥ είναι ένα διαυγές οργανικό υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό και εξυπηρετεί πολλές κρίσιμες λειτουργίες, όπως:

  • απορροφά κραδασμούς για τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
  • διευκολύνει την παροχή θρεπτικών συστατικών στον εγκέφαλο και την απομάκρυνση αποβλήτων από αυτόν.
  • ρέει μεταξύ του κρανίου και της σπονδυλικής στήλης συμβάλλοντας στη ρύθμιση των αλλαγών στην πίεση.

Όταν το ΕΝΥ συσσωρεύεται γύρω από τον εγκέφαλο, μπορεί να δημιουργήσει επιβλαβείς πιέσεις στους ιστούς του εγκεφάλου που περιορίζονται μέσα στο κρανίο.

Ο υδροκέφαλος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνός σε βρέφη και ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Η θεραπεία του υδροκέφαλου αφορά είτε στην αφαίρεση της αιτίας της απόφραξης του ΕΝΥ ή στην εκτροπή της περίσσειας υγρού.

Ο υδροκέφαλος συνήθως αντιμετωπίζεται έμμεσα με την εμφύτευση μιας συσκευής παροχέτευσης για την εκτροπή της περίσσειας ΕΝΥ από τον εγκέφαλο. Η συσκευή περιλαμβάνει έναν εύκαμπτο σωλήνας, ο οποίος, μαζί με έναν καθετήρα και μια βαλβίδα, τοποθετείται κάτω από το δέρμα για να παροχετεύσει την περίσσεια του ΕΝΥ από μια κοιλία μέσα στον εγκέφαλο σε μια άλλη σωματική κοιλότητα.

Σε κάποιους ασθενείς, ο υδροκέφαλος μπορεί να αντιμετωπιστεί με μια εναλλακτική επέμβαση που ονομάζεται ενδοσκοπική τρίτη κοιλιοστομία. Σε αυτή τη διαδικασία, ο νευροχειρουργός εισάγει στην κοιλία με το πρόβλημα μια μικροσκοπική κάμερα (ενδοσκόπιο) με οπτικές ίνες για να δημιουργήσει μια νέα οδό μέσω της οποίας θα μπορεί να ρέει το ΕΝΥ.

Νόσος Πάρκινσον

Η νόσος Πάρκινσον χαρακτηρίζεται κυρίως από τρεμούλιασμα στα χέρια και τα πόδια, δυσκαμψία, βραδύτητα των δραστηριοτήτων, δυσκολία στο περπάτημα, μειωμένη έκφραση του προσώπου, απαλότητα της φωνής, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, είναι σπάνια γενετικό και είναι συνήθως σποραδικό στην πλειονότητα των περιπτώσεων.

Η χειρουργική παρέμβαση για μια ομάδα τέτοιων ασθενών που πάσχουν από προχωρημένη νόσο του Πάρκινσον συνιστάται για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους καθώς και τη σημαντική μείωση της ανάγκης για λήψη φαρμάκων.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζονται λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι που δεν προκαλούν μόνιμη βλάβη σε ιστούς, όπως η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση με εμφύτευση νευροδιεγέρτη (Deep Brain Stimulation, DBS) και η τοποθέτηση αντλίας συνεχούς χορήγησης φαρμάκου, οι οποίες αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την προοδευτική φύση της νόσου.

 

ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

ΔΡ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΗΣ


Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button