2.06.53: το «παγκόσμιο ρεκόρ» του Μιχάλη Κούση, που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ

Μερικές δεκαετίες πριν η απόσταση που χώριζε τους Έλληνες Μαραθωνοδρόμους από τη κορυφή δεν ήταν μεγάλη. Οι διακρίσεις και οι καλές θέσεις σε επίσημους αγώνες και σε διεθνείς Μαραθωνίους ήταν συχνές.

Μάλιστα είχαμε φτάσει στο σημείο για μερικές ημέρες να θεωρούμε ότι αθλητής μας πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα. Ο Μιχάλης Κούσης ήταν μεταξύ των κορυφαίων, και το 1979 η Ελλάδα λοιπόν πανηγύρισε για λίγες ημέρες το «παγκόσμιο ρεκόρ» που πέτυχε στον Μαραθώνιο. Η επαναμέτρηση όμως της διαδρομής τις επόμενες μέρες για να επιβεβαιωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ έβγαλε 899 μέτρα λιγότερα. Η μεγάλη νίκη του Κούση στους Μεσογειακούς ήταν βέβαια αμετάκλητη, αλλά οι επιδόσεις των αθλητών δεν υπολογίστηκαν για τους πίνακες των ρεκόρ, είτε ατομικών, είτε εθνικών, είτε παγκόσμιου.


Ας θυμηθούμε το απόσπασμα από το σχετικό αφιέρωμα του Ηρακλή Αθανασόπουλου: Μιχάλης Κούσης: o κορυφαίος μαραθωνοδρόμος μας

«την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου έκανε “πάταγο” σε όλο τον κόσμο με τη νίκη και την εκπληκτική επίδοσή του στους Μεσογειακούς αγώνες. Οταν τερμάτισε νικητής στο στάδιο του Σπλίτ το χρονόμετρο έδειχνε : 2ω06.53. Ήταν ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεκόρ. Τότε ως ρεκόρ ίσχυε το 2ω08.34 του Αυστραλού Derek Clayton από τις 30.5.1969. Οι οργανωτές ξαναμέτρησαν τη διαδρομή και με καθυστέρηση 20 ημερών ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε μικρότερη κατά 899μ. Αν ο αγώνας διεξαγόταν στην κανονική απόσταση-42195μ-η τελική επίδοση θα ήταν χαμηλότερη των 2ω11′.»

Το βίντεο από τη μεγάλη νίκη του Κούση και από το ρεκόρ που δεν αναγνωρίστηκε, ανέβηκε στο διαδίκτυο και μπορούμε να το δούμε εδώ:

runningnews.gr

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: Κούσης