Αθλητισμός

1ος γύρος της Ευηνολίμνης – Αγώνας Δρόμου σε ένα μοναδικό περιβάλλον

spo-agonas-evinolimnisΣε ένα εντυπωσιακό τοπίο θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, ο 1ος Αγώνας Δρόμου «Γύρος της Ευηνολίμνης», 32 χιλιομέτρων.

Ο αγώνας που γίνεται για πρώτη φορά, διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Αγίου Δημητρίου Ναυπακτίας» (Αθηνών).

Στόχος των διοργανωτών, είναι η ανάδειξη της άγνωστης στο ευρύ κοινό, ομορφιάς της περιοχής της Ευηνολίμνης, οι οποίοι ευελπιστούν να αποτελέσει θεσμό – ορόσημο για την περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Η Ευηνολίμνη

Κρυμμένη πίσω από τα Ναυπακτιακά όρη και χωμένη κάτω από τις πρώτες κορυφές των βουνών της Ευρυτανίας, η τεχνητή λίμνη του ποταμού Εύηνου, γνωστή και ως Ευηνολίμνη, σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2002, δεκαπέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση του ύψους 124 μ. και μήκους 610 μ., χωμάτινου φράγματος κοντά στο χωριό Άγιος Δημήτριος. Τόσο διάστημα χρειάστηκε η διαδικασία πλήρωσης του ταμιευτήρα νερού που δημιουργήθηκε για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών της Αθήνας. Μια σήραγγα μήκους σχεδόν τριάντα χιλιομέτρων διοχετεύει το νερό της λίμνης στην τεχνητή λίμνη του Μόρνου.

Η κατασκευή του φράγματος και η δημιουργία της λίμνης άλλαξαν το τοπίο της περιοχής. Μικροί συνοικισμοί και καλλιέργειες πλημμύρισαν, το οδικό δίκτυο άλλαξε και ένα μικροκλίμα δημιουργήθηκε από τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Σε κάθε περίπτωση και παρά τη δύσκολη οδική πρόσβαση στην περιοχή, το αδιαμφισβήτητα όμορφο τοπίο που δημιουργήθηκε, η λίμνη του Εύηνου και οι γύρω οικισμοί προ(σ)καλούν με περιπετειώδη διάθεση να τα εξερευνήσουμε.

Κυρίαρχος στην περιοχή είναι ο Εύηνος ποταμός, που αποτελεί ένα από τα «θρυλικά» ποτάμια της Αιτωλοακαρνανίας. Ξεκινάει από τις δυτικές υπώρειες των Βαρδουσίων ακολουθώντας δυτική πορεία η οποία παρουσιάζει μια γρήγορη εναλλαγή πότε νότια, πότε δυτικά, κάποτε ανατολικά, ποτέ όμως βόρεια, που θυμίζει κίνηση φιδιού και γι αυτό πήρε το όνομα Φίδαρης. Το αρχαιότερο όνομα του Εύηνου ήταν Λυκόρμας και κατά τη μυθολογία ο Εύηνος ήταν βασιλιάς στην Καλυδώνα, που πνίγηκε στα νερά του ποταμού που μετέπειτα πήρε το όνομά του.
Στοιχεία αγώνα
Ημερομηνία διεξαγωγής : Κυριακή 24 Ιουλίου (09:00) 2016
Αφετηρία και τερματισμός : Αφετηρία το φράγμα της Ευηνολίμνης και τερματισμός η πλατεία του χωριού Αγίου Δημητρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button