1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου: Επιμορφωτικό σεμινάριο για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και αλλεργιών

Την Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου  Ειδικού  Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου,  πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο, με την συμμετοχή  των εκπαιδευτικών του 1ου  Ειδικού  Δημοτικού Σχολείου, του   9ου  Δημοτικού Σχολείου και του 9ου Νηπιαγωγείου με  θέμα: «Πρώτες βοήθειες για την αντιμετώπιση ατυχημάτων και αλλεργιών».

Το Θέμα προετοίμασε και εισηγήθηκε η Σχολική Νοσηλεύτρια του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Μήτση  Σταυρούλα.


Αναφέρει η σχετική ενημέρωση:

Από την προσχολική ηλικία, τα παιδιά περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σε χώρους εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό των παιδικών ατυχημάτων να συμβαίνει στο χώρο του σχολείου. Είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα ειδικά εκείνα της μικρότερης ηλικίας, καθώς ακόμη δεν βρίσκονται σε ώριμο αναπτυξιακό επίπεδο και δεν έχουν κατακτήσει τον πλήρη συντονισμό της κινητικότητάς τους.

Τα ατυχήματα είναι δυνατόν να συμβούν σε διάφορα σημεία του σχολικού χώρου και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Τα περισσότερα οφείλονται είτε λόγω απροσεξίας την ώρα του διαλείμματος, είτε λόγω ανταγωνισμού και συνωστισμού σε διάφορες δραστηριότητες.

Οι συνέπειες των ατυχημάτων αυτών είναι κατάγματα, στραμπουλήγματα χεριών και ποδιών, χτυπήματα στο κεφάλι κτλ.  Για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει καθημερινά να συμβουλεύουν τους μαθητές, ώστε να είναι προσεκτικοί στους χώρους του σχολείου.

Σημαντικό είναι ακόμη οι γονείς να ενημερώσουν έγκαιρα τον Σχολικό Νοσηλευτή εάν το παιδί τους τυχαίνει να έχει εμφανίσει κάποια αλλεργία. Τα πιο ανησυχητικά συμπτώματα μιας σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αλλεργικό σοκ), είναι τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα (οίδημα λάρυγγα, δύσπνοια, απόφραξη του αεραγωγού) και το κυκλοφορικό σύστημα (πτώση της πίεσης του αίματος, ζάλη και απώλεια των αισθήσεων), που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιοαναπνευστική  ανακοπή.

Αλλεργικό σοκ  είναι η πιο σοβαρή και επικίνδυνη μορφή αλλεργικής αντίδρασης,  η οποία αν δεν αναγνωρισθεί και αντιμετωπισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Σε παιδιά με γνωστό ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων απαιτείται στενή συνεργασία μεταξύ του γιατρού, της οικογένειας και του σχολείου, με σκοπό να σχεδιαστεί ένα πρωτόκολλο επείγουσας αντιμετώπισης του αλλεργικού σοκ. Οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή, ωστόσο, υπάρχει σημαντική ανησυχία για τα σχολεία επειδή τα ατυχήματα συμβαίνουν τακτικά και οι εκπαιδευτικοί είναι οι πρώτοι που προσφέρουν  τα πρώτα μέτρα βοήθειας. Η έγκαιρη χορήγηση πρώτων βοηθειών σε παιδιά μετά από ατύχημα είναι υψίστης σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές.

Για τον λόγο αυτό, οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που απαιτούνται για την παροχή Πρώτων Βοηθειών, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.

Χορηγούμενη
Share
Published by
PressRoom
Tags: 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου