West Side StoriesΠροτεινόμεναΡοή Ειδήσεων

1975: Αγρινιώτες τιμούν τη εξέγερση του Πολυτεχνείου (φωτο)

Ελάχιστος φόρος τιμής και μνήμης, κατάθεση στεφάνου στην μνήμη των πεσόντων κατα την εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973, κατά της χούντας, στο μνημείο Ηρώων στο Αγρίνιο το 1975.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική και δυναμική εκδήλωση της λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της Χούντας των Συνταγματαρχών που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια τον Νοέμβριο του 1973. Η εξέγερση ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές και η οποία κλιμακώθηκε σε αντιχουντική εξέγερση, καταλήγοντας σε αιματοχυσία το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, ύστερα από μια σειρά γεγονότων αρχής γενομένης με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του Πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Μεταξύ των νεκρών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου ήταν και οι Αιτωλοακαρνάνες:

Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, 59 ετών, συνταξιούχος εφοριακός, από το Κεράσοβο Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Νάξου 116, Αθήνα.
Στις 13.30 της 18.11.1973, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ Αστυνομικό Τμήμα, βρέθηκε εν μέσω πυρών, προερχομένων από τους αστυνομικούς του Τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή. Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, εργαζόμενη μαθήτρια, από τα Αμπελάκια Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, κάτοικος Μεταγένους 8, Νέος Κόσμος. Στις 12.00 το μεσημέρι της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της, τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά. Μεταφέρθηκε στο Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών και στη συνέχεια στον «Ευαγγελισμό», όπου πέθανε αυθημερόν.
Πηγή: Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ερευνητικό Έργο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973»

Επίσης είναι γεγονός ότι αρκετοί αντιφρονούντες Αιτωλοακαρνάνες κατά την διάρκεια της Χούντας συνελήφθησαν, βασανίσθηκαν, εκτοπίσθηκαν και στάλθηκαν στην εξορία στα ξερονήσια. Μεταξύ αυτών, ο Μεσολογγίτης Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού Σπύρος Μουστακλής (1925 – 28 Απριλίου 1986), ο οποίος βασανίστηκε άγρια για την αντιδικτατορική του δράση από την Χούντα των Συνταγματαρχών με αποτέλεσμα την παράλυσή του.

Όπως επίσης και κατά την διάρκεια των γεγονότων του Νοεμβρίου αρκετοί Αγρινιώτες φοιτητές συνελήφθησαν τότε από την Κρατική Ασφάλεια και βασανίστηκαν, όχι μόνον στην Αθήνα αλλά και στην Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα όπου κατελήφθη τότε το παράρτημα του Πανεπιστημίου στην οδό Κορίνθου, όπως και αρκετοί μαθητές και στο Αγρίνιο.

Στην φωτογραφία, κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έξω από το Παπαστράτειο Γυμνάσιο στο Πάρκο Αγρινίου, στο μνημείο Ηρώων, το 1975. Πηγή φωτογραφίας: www.facebook.com/groups/agriniomemories.

Πηγή κειμένου: Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus – Αλέξιος Κατεφίδης

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
ocean new optimize Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button