West Side Stories

1944: Όταν το Αγρίνιο είχε το δικό του "χαρτονόμισμα"

28467748_1804903429554646_4626869938999525376_n

Δεν είναι ίσως ευρέως γνωστό ότι το Αγρίνιο είναι από τις λίγες πόλεις της Ελλάδος που είχαν τοπικό χαρτονόμισμα (εκφραζόμενο βέβαια σε δραχμές) σε πολύ πρόσφατη εποχή. Εκδοτήριο του τοπικού αυτού χαρτονομίσματος ήταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Επρόκειτο για “επιταγές” που έφεραν την υπογραφή του τότε διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος της Τράπεζας αυτής Γεωργίου Φανού και κυκλοφορούσαν στις συναλλαγές με οπισθογράφηση.

Αυτό έγινε αμέσως μετά την υποχώρηση των Γερμανών, τον Σεπτέμβριο του 1944 όταν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος εξέδωσε «επιταγές», υπογραφόμενες από τον διευθυντή Γ. Φανό. Το χρηματικό ποσό των δραχμών που εκπροσωπούσαν ήταν αρχικά χειρόγραφο.


xartonomisma-2

Με τον τρόπο αυτόν, οι επιταγές έγιναν χαρτονομίσματα που πλήρωναν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων αλλά κάλυπταν και τις ανάγκες των ανταρτών που είχαν καταλάβει την πόλη. Επίσης στο Αγρίνιο, μόλις τα ομόλογα αυτά τελείωσαν, τυπώθηκαν νέα. Με το ποσό αυτή τη φορά τυπωμένο. Και κυκλοφόρησαν και αυτά σαν χαρτονομίσματα.
Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς
Στη φωτογραφία το χαρτονόμισμα των «επιταγών» του Γ. Φανού (που αποτελεί πιά συλλεκτικό αντικείμενο) και με τις δύο εμφανίσεις του, ήτοι με το ποσό χειρόγραφο και με το ποσό τυπωμένο. Τα ποσά, όπως παρατηρεί κανείς είναι πληθωριστικά. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Πρέπει να σημειωθεί ότι σοβαρές συναλλαγές γίνονταν με χρυσές λίρες Αγγλίας. Φυσικά για όσους τις διέθεταν.

epoxi.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button