West Side StoriesΡοή Ειδήσεων

14 Σεπτεμβρίου 1944: Το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την «μπότα» του κατακτητή

Σαν σήμερα, ανήμερα του Σταυρού, 14 Σεπτεμβρίου 1944, το Αγρίνιο είναι πλέον ελεύθερο από την «μπότα» του κατακτητή.

Μετά την συνδυασμένη “εκκαθαριστική”, στρατιωτική επιχείρηση “Έχιδνα”(“Kreuzotter”) η οποία διεξήχθη στην περιοχή από τις δυνάμεις κατοχής, εναντίον του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου, κατά την διάρκεια του Αυγούστου του 1944, αρχίζει στις αρχές Σεπτεμβρίου 1944, και από την περιοχή, η υποχώρηση των δυνάμεων κατοχής.


Έτσι σύμφωνα με τις διαταγές της Ανώτερης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης ( με Διοικητή (Oberbefehlshaber) τον Στρατηγό Alexander Löhr), οι μονάδες της 104ης Μεραρχίας Κυνηγών με Διοικητή τον Hartwig von Ludwiger που είχαν ως έδρα το Αγρίνιο, προωθούνται πλέον προς την Ήπειρο.

Τμήματά της επίσης αποστέλλονται παράλληλα στην Πρέβεζα και στο Μεσολόγγι όπου υπερασπίζουν, τα εκεί λιμάνια συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή εκκένωση-υποχώρηση της Wehrmacht και από τα Ιόνια νησιά. Παρόλα αυτά συναντούν σθεναρή αντίσταση από τις αντάρτικες ομάδες κατά την υποχώρησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Ανήμερα λοιπόν του Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1944, το Αγρίνιο είναι ελεύθερο από τη “μπότα” του κατακτητή.

Η πόλη πλέον παραδίδεται, μετά από συμφωνία σχεδόν αναίμακτα ( καταλυτικός εδώ είναι ο ρόλος του Αρχιμανδρίτου Αποστόλου Φαφούτη ( Παπαποστόλη) και του Λοχαγού του Ε.Λ.Α.Σ. Θεόδωρου Καλλίνου (Αμάρμπεη) στην επιτροπή παράδοσης της πόλης) με ελάχιστες απώλειες νεκρών και τραυματιών στις συμπλοκές που προηγήθηκαν νωρίτερα (Δοκίμι, Άγιος Κωνσταντίνος). Μια ιστορική φωτογραφία εκείνης της εποχής είναι και η κεντρική της ανάρτησης μπροστά από το Δημοτικό πάρκο του Αγρινίου.

Αντάρτες τμημάτων του Ε.Λ.Α.Σ. με επικεφαλής τον Διοικητή του 42ου Συντάγματος Λοχαγό Φοίβο Γρηγοριάδη – Βερμαίο και τον Διοικητή του 11ου Τάγματος του 2/39 Συντάγματος Βασίλη Σκιαδά κατευθύνονται με πανηγυρικές επευφημίες, μέσω της οδού Παπαστράτου προς την τότε πλατεία Μπέλλου (πλατεία Δημοκρατίας σήμερα) για να γιορτάσουν την απελευθέρωση της πόλης. Διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας η γαλανόλευκη ακριβώς μπροστά από τον χώρο των “Παπαστρατείων Εκπαιδευτηρίων”.

Τα παραπάνω δημοσιεύθηκαν από τον Αλέξη Κατεφίδη.

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

3 Σχόλια

  1. ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 10 ΣΕΠΤΕΒΡΙΟΥ 1944 , ΟΤΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ . ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ Ο ΕΛΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΑΝΕΠΙΤΥΧΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ . ΟΙ ΑΝΤΙΕΑΜΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΕΙ 1200 ΠΟΛΙΤΕΣ . ΤΟ ΤΑΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΙΕΘΕΤΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑΙΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΜΩΣ ΕΙΧΑΝ ΔΕΧΤΕΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΟ ΤΟ ΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ . ΤΟ ΑΓΡΙΝΟ ΣΩΘΗΚΕ ΧΑΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΠΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΦΟΥΤΗ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΛΑΣ-ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΕΑΜΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΩΝ ( ΤΑΓΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ -ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗ -ΑΓΡΙΝΙΩΤΙΚΟΣ ΕΔΕΣ ) ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΤΑΝ . AYTH EINAI H IΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ . ΑΙΩΝΙΑ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΕΞΙΚΑΚΟ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΠΑΠΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΦΟΥTH.

    1. “ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΕ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗ” – ΨΗΦΟΦΟΡΕ ΧΡΥΣΗΣ ΟΜΕΛΕΤΑΣ – ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ – ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΝΑΖΙΣΤΟΜΟΡΦΩΜΑΤΩΝ: ΞΕΧΑΣΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ ΖΗΤΩ ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ – ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ – ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ! ΕΙΣΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ – ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΙ Η ΝΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ…ΑΚΟΥΣ ΕΚΕΙ “ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ”…ΝΑΖΙΣΤΟΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΔΕΙΧΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ “ΖΗΛΟ” ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 120 ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΡΕΜΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ 1944 ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΣΙΕΣ…ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 120 ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ “ΟΙ ΓΕΝΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ” ΣΟΥ ΕΣΤΗΣΑΝ ΓΛΕΝΤΙ ΣΕ ΜΙΑ ΤΑΒΕΡΝΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΝΑ “ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΝ” ΤΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΤΟΥΣ…ΜΕ ΤΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΞΕΠΛΕΝΕΙΣ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΙΣΑΙ ΟΠΑΔΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ…Υ.Γ.: ΝΑΖΙ, ΜΗ ΛΕΡΩΝΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ…

  2. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ-ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΦΑΦΟΥΤΗ ΗΤΑΝ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΑΙΣΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΩΝ – ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΝΑΖΙΣΤΩΝ “ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ” ΓΕΩΡΓ. ΤΟΛΙΟΠΟΥΛΟΣ…ΑΥΤΟΣ Ο ΝΑΖΙΣΤΗΣ ΕΘΝΟΠΡΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΖΙΣΤΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ “ΑΝΔΡΕΣ” ΤΟΥ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΟΜΗΡΟΥΣ 300 ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙ (ΤΟΣΟ “ΑΝΤΡΑΚΛΑΣ” ΗΤΑΝ-ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΛΛΩΣΤΕ)…ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΓΥΝΑΙΚΟΠΑΙΔΑ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΟΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΕΛ.ΑΣ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ…ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΕΛ.ΑΣ!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button