sliderΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

13 εκατ. ευρώ δάνειο συνάπτει ο δήμος Αγρινίου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού (φωτο)

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για την αποπληρωμή, μέσω της μεγάλης μείωσης του ενεργειακού κόστους

Η επιλογή Τράπεζας για τη λήψη δανείου χρηματοδότησης του έργου: «Ενεργειακή αναβάθμιση οδοφωτισμού του Δήμου Αγρινίου, ήταν ένα απο τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου.

Το σώμα κλήθηκε να συναινέσει με την διαπραγμάτευση που θα γίνει για τους όρους του δανείου που θα συναφθεί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που ήταν και το μόνο που ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα. Οι λοιπές Τράπεζες δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον.


Η αντιπολίτευση εξέφρασε αρχικά κάποιες επιφυλάξεις για την επιβάρυνση που θα υποστεί ο δήμος μέσω της αποπληρωμής του δανείου,  μιας και θα πρέπει να πληρώνεται μια δόση 1,6 εκατ. ευρώ το έτος και για δέκα χρόνια.

Οι εισηγητές Β. Φωτάκης (αντιδήμαρχος) και Δημ. Τζιώλης (Γ.Γ. δήμου) υπήρξαν απόλυτα καθησυχαστικοί και διαβεβαίωσαν πως η αποπληρωμή θα γίνει μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο κ. Τζιώλης μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένα νούμερα:

Στον δήμο Αγρινίου λειτουργούν 23.000 λάμπες οδοφωτισμού. Με την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με λάμπες LED, θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 1.600 KW το μήνα, δηλαδή περίπου 7.000KW το χρόνο. Το όφελος υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο.

«Οπότε οχι μόνον δεν επιβαρύνουμε τον δήμο, αλλά εξυπηρετούμε και το δάνειο, βάζουμε και στα ταμεία μας περίπου ένα εκατ, ευρώ το χρόνο, από αυτήν την μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν θα βάλουμε μια δραχμή απο το ταμείο μας», εξήγησε ο Γ. Παπαναστασίου.

Ο αντιδήμαρχος κ. Ευθ. Γρίβας εξήγησε μάλιστα πως ο νέος αυτός οδοφωτισμός που θα τοποθετηθεί παντού και όπου αυτή τη στιγμή τοποθετείται, ρυθμίζεται μέσω τηλεδιοίκησης. Δηλαδή κάποιες ώρες της νύχτας, μειώνεται η φωτεινότητα. «Μειώνουμε την κατανάλωση στο ένα τρίτο», τόνισε.

«Το έργο θα κληθεί να το εκτελέσει η επόμενη δημοτική αρχή, δηλαδή εμείς», συμπλήρωσε ακόμη ο δήμαρχος μιας και απαιτούνται ακόμη διαδικασίες για τους όρους της δανειακής σύμβασης, έγκρισης απο το Συμβούλιο, εκταμίευσης των χρημάτων, δημοπράτησης του έργου.

Η απόφαση για την επιλογή της Τράπεζας (Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) έγινε ομόφωνα δεκτή. Ο Π. Καψάλης , επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, εξέφρασε τη συμφωνία της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως είναι μεν σε όφελος του δήμου αλλά πρέπει να προσεχθούν οι προδιαγραφές των υλικών κλπ και να μην υπάρξουν αστοχίες.

Η δημοτική αρχή συνδέει το έργο με την Ενεργειακή Κοινότητα του, και τα οφέλη που προκύπτουν, κυρίως σε κοινωνικό επίπεδο, αφού μεταφράζονται σε δωρεάν ενέργεια σε ευπαθείς ομάδες.

Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση:

farmakis

zois

zarkavelis

tiligadas

skordopoulos

papanastasiou

papageorgiou

kitsopanos

karamitsopoulos

kapsalis

kammenos

grivas

dimotiko simvoulio (2)

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

  1. Όλα καλά και όλα ωραία την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης, αλλά γιατί θα έπρεπε να επιβαρύνεται ο δήμος και οι δημότες με δάνεια; Από τη στιγμή που αυτοί οι απατεώνες πολιτικοί ένθεν και εκείθεν μας έχουν τρελάνει στις φοροληστείες και στα χαράτσια, έλεος πια για εργάτες ψηφίστηκαν και όχι για νταβατζήδες μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button